Επίσκεψη Ραββίνου Dr. David Rozen στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων

ImageΤην Τρίτην, 27 Ιουλίου 2010, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος Γ’ εδέχθη εις το Πατριαρχείον τον ραββίνον Dr. David Rozen μεθ’ ομάδος επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων, Χριστιανών και Ιουδαίων επί τω σκοπώ μιας οικοδομητικής συζητήσεως επί θεμάτων, θρησκευτικών, κοινωνικών, πολιτικών και άλλων της περιοχής της Μέσης Ανατολής και άλλων περιοχών.

Ο ραββίνος Dr. David Rozen είναι γνωστός εις τους χριστιανικούς κύκλους δια την πολυγνωσίαν αυτού και δια την ενεργόν συμμετοχήν και συμβολήν αυτού εις τον διάλογον Ιουδαϊσμού & Χριστιανισμού και Ορθοδοξίας & Ιουδαϊσμού υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο ραββίνος Dr. David Rozen ηυχαρίστησε τον Μακαριώτατον δια την ενεργόν συμμετοχήν Αυτού εις τον διαθρησκειακόν διάλογον και εις την διαδικασίαν ειρηνεύσεως εις την Μέσην Ανατολήν και δια τον χρόνον Αυτού δια την συνάντησιν ταύτην.

Εις την διεξαχθείσαν συζήτησιν ο Μακαριώτατος εξήγησεν εις τα μέλη της ομάδος αυτής την θέσιν και το έργον του Πατριαρχείου εις την Αγίαν Γην και τα Πανάγια Προσκυνήματα, εξ αρχής κατά τους πρωτοχριστιανικούς χρόνους και τους Βυζαντινούς, ότε εκτίσθησαν οι μεγάλοι Ναοί, ήτοι, ο Ναός της Αναστάσεως και της Βασιλικής της Γεννήσεως εις Βηθλεέμ και αι μεγάλαι ιστορικαί Μοναί της ερήμου.

«Η περίοδος αύτη», εξήγησεν εν συνεχεία ο Μακαριώτατος, «έληξε με την παράδοσιν της Ιερουσαλήμ το 638μ.Χ. εις τον Μουσουλμάνον Χαλίφην Ομάρ Χατάμπ από τον Πατριάρχην Ιεροσολύμων Σωφρόνιον, αναλαβόντα τότε τον ρόλον εθνάρχου. Επί της υπογραφείσης τότε συμφωνίας -Αχτιναμέ- εστηρίχθηκαν αι σχέσεις του Πατριαρχείου μετά του Ισλάμ επί της αραβοκρατίας και της Τουρκοκρατίας».

«Το Πατριαρχείον εις το πλαίσιον της συμφωνίας ταύτης προστατεύει τα προσκυνήματα, Χριστιανικά, Ιουδαϊκά και Μουσουλμανικά. Το Πατριαρχείον έχει περιουσίαν πνευματικήν, δηλαδή την θρησκευτικήν και πολιτικήν αυτού κληρονομίαν, αλλά και φυσικήν περιουσίαν εις οικήματα και γαίας δια την συντήρησιν του ποιμνίου αυτού και των καθιδρυμάτων αυτού».

«Αι σχέσεις του Πατριαρχείου μετά του Ιουδαϊσμού είναι στεναί και βαθείαι, θεωρούμεναι εις το πλαίσιον της σχέσεως των δύο Διαθηκών, Παλαιάς και Καινής, αλλά και της λειτουργικής ζωής της Εκκλησίας. Αι προφητείαι και οι ψαλμοί αναγιγνώσκονται εις τας τελετάς της Εκκλησίας ομού μετά των Ευαγγελίων και των επιστολών της Καινής Διαθήκης και των εκκλησιαστικών ύμνων».

Απαντών εις σχετικήν ερώτησιν ο Μακαριώτατος, εξήγησε πως το Πατριαρχείον εκ των εισοδημάτων αυτού και εκ των δωρεών φιλανθρωπικών Συλλόγων, Μ.Κ. Οργανώσεων και ευσεβών προσκυνητών,  συντηρεί τα προσκυνήματα, ιδρύει και συντηρεί σχολεία και φιλανθρωπικά ιδρύματα και συμμετέχει ενεργώς δια βοήθειαν εις τα εκ της πολιτικής εντάσεως προκύπτοντα προβλήματα.

Όσον αφορά το πολιτικόν πρόβλημα της Ιερουσαλήμ και της Μέσης Ανατολής, ο Μακαριώτατος απήντησε ότι το Πατριαρχείον πρεσβεύει δια την Ιερουσαλήμ να είναι ανοικτή πόλις με ελευθέραν πρόσβασιν των οπαδών όλων των θρησκευμάτων εις τα σεβάσματα αυτών. Επίσης, ότι το Πατριαρχείον μετά των άλλων  Εκκλησιών μετέχει ενεργώς και εκκλησιαστικώς εις την προώθησιν της διαδικασίας ειρήνης, βλέπει όμως και την λύσιν και πέραν της προτεινομένης λύσεως των δύο κρατών και δύο λαών, εις την αμοιβαίαν δηλαδή αποδοχήν των ιστορικών δικαιωμάτων εκάστου των δύο λαών δι’ ύπαρξιν και συνύπαρξιν εις την Αγίαν Γην.

«Εάν δεν επιτευχθή», είπεν ο Μακαριώτατος, «η αμοιβαία αλληλο-αποδοχή των δύο λαών και θρησκευτικώς, ουδεμία πολιτική λύσις θα είναι βιώσιμος. Το Πατριαρχείον καί  αι άλλαι Χριστιανικαί Εκκλησίαι της Αγίας Γης συμβάλλουν εις την προώθησιν της επικρατήσεως της ειρήνης, κυρίως δια του έργου του Council of the Religious Institutions of the Holy Land / Συμβουλίου των Θρησκευτικών Καθιδρυμάτων της Αγίας Γης. Λόγω της συμβολής ταύτης του Πατριαρχείου, το επισκέπτονται διπλωμάται, αντιπρόσωποι κρατών, ειρηνευτικαί αποστολαί και προσωπικότητες πολιτικαί, ως π.χ. προ έτους ο πρώην Πρόεδρος των Η.Π.Α. κ. Τζίμμυ Κάρτερ».

«Άνευ θεωρήσεως των θρησκευτικών παραμέτρων της Ιερουσαλήμ ουδεμία πολιτική λύσις θα επιτευχθή η θα στερεωθή. Το Πατριαρχείον παρακολουθεί εμπόνως τας συνεπείας της πολιτικής εντάσεως και μετέχει εις τον πόνον των θυμάτων αυτής δια προσευχής, διαλόγου και ειρηνικού τρόπου υπάρξεως αυτού και μεταδόσεως μηνύματος συγγνώμης, αγάπης, συγχωρήσεως, συνδιαλλαγής και ειρήνης».

Επί τω τέλει της συναντήσεως αυτής ο Μακαριώτατος επέδωσεν εις ένα έκαστον των μελών της ομάδος ταύτης το βιβλίον του κ. Βοκοτοπούλου περί των εικονογραφημένων χειρογράφων της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Πατριαρχείου.

Εμφανίσεις: 162797
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!