Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

ImageΑν αι κυρίως εορταί του τελευταίου μηνός του εκκλησιαστικού έτους, ήτοι του Αυγούστου, είναι η Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου και η Θεομητορική της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου, αι κυρίως εορταί του πρώτου μηνός του Εκκλησιαστικού έτους, ήτοι του Σεπτεμβρίου, είναι η εορτή του Γενεθλίου της Θεοτόκου και της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Zωοποιού σταυρού.

Τας τρεις πρώτας ως άνω παρελθούσας εορτάς εώρτασε προ τινος ήδη συν Θεώ κατά το οικείον αυτής Tυπικόν η Σιωνίτις Εκκλησία, την τελευταίαν δε ταύτην εώρτασε την Δευτέραν, 14ην/27ην Σεπτεμβρίου 2010, με την καθιερωμένην εκκλησιαστικήν τάξιν και το προσκυνηματικόν καθεστώς και την, όσον ένεστι τη Εκκλησία,πίστει, ευλαβεία και ευσεβεία προς το ζωοποιόν και σωτήριον γεγονός της επί του ξύλου υψώσεως και σταυρώσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Η εορτή αύτη ετελέσθη εις μνήμην του γεγονότος ότι επί του Φρικτού Γολγοθά ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, «γενόμενος υπήκοος μέχρι θανάτου, θανάτου δε σταυρού» (Φιλιπ.Β’ 7-9), υψώθη επί ξύλου και ότι επί του ιδίου τόπου, του σταυρού και της αναστάσεως Αυτού, η Αγία Ελένη μετά του Αρχιεπισκόπου της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων Μακαρίου ύψωσε τον Τίμιον Σταυρόν, δια να τον ίδουν τα συγκεντρωμένα πλήθη δια την τελετήν των Εγκαινίων του Ναού της Αναστάσεως (336μ.Χ.) και ότι ο αυτοκράτωρ Ηράκλειος ύψωσε τον Τίμιον Σταυρόν, ότε έφερεν αυτόν το 629 μ.Χ., ότε ενίκησε κατά κράτος τους Πέρσας εις Νινευήν.Image

Ούτω την παραμονήν της εορτής, Κυριακήν 13ην /26ην Σεπτεμβρίου 2010, μετά την εν τω μοναστηριακώ Ναώ των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης ανάγνωσιν της Θ’ ώρας εξεκίνησεν η ιερά πομπή των Αγιοταφιτών Πατέρων από της Πύλης του Κεντρικού Μοναστηρίου με κατεύθυνσιν τον Ναόν της Αναστάσεως δια της Χριστιανικής Οδού.

Της πομπής προΐστατο η Α.Θ.Μ. ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος, ούτινος προεπορεύοντο οι Αγιοταφίται Πατέρες και έσποντο οι Αγιοταφίται Αρχιερείς μετά των παρεπιδημούντων Αρχιερέων εκ των άλλων αδελφών Ορθοδόξων Εκκλησιών

Η πομπή έφθασε, των κωδώνων κρουομένων, εις το ιερόν προσκύνημα της Αποκαθηλώσεως. Προ τούτου ο Μακαριώτατος ηυλόγησε το θυμίαμα, εθυμίασε και προσεκύνησε, τούθ’ όπερ έπραξαν και οι συνοδεύοντες Αρχιερείς.

Ηκολούθησε η προσκύνησις ένδον του Κουβουκλίου επί του Παναγίου και Ζωοδόχου Τάφου υπό του Μακαριωτάτου, των Αρχιερέων και πάντων των ιερέων Αγιοταφιτών και των παρεπιδημούντων της Εκκλησίας της Ελλάδος και των άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, εν ω οι ψάλται έψαλλον το «Σώσον Κύριε τον λαόν Σου…».

Μετά τούτο ετελέσθη ο Μέγας Εσπερινός εις το Καθολικόν του Πανιέρου Ναού της Αναστάσεως, με τον Προοιμιακόν ψαλμόν, τα Ανοιξαντάρια, τα Κεκραγάρια, το θυμίαμα και την αρτοκλασίαν.

ImageΤην πρωΐαν της επομένης, κυριωνύμου ημέρας της εορτής, Δευτέρας 14ης /27ης Σεπτεμβρίου 2010, ετελέσθη εν όλη τη Ορθοδόξω αυτής μεγαλοπρεπεία, τάξει και κατανυκτική ευλαβεία, η θ. Λειτουργία, προεξάρχοντος της Α.Θ.Μ. του Πατρός ημών και Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου και συλλειτουργούντων Αυτώ των Αγιοταφιτών Αρχιερέων, Μητροπολίτου Καπιτωλιάδος κ. Ησυχίου, Ελευθερουπόλεως κ. Χριστοδούλου Γέροντος Δραγουμάνου, των Αρχιεπισκόπων Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχου Γέροντος Αρχιγραμματέως, Σεβαστείας κ. Θεοδοσίου, Θαβωρίου κ. Μεθοδίου και των παρεπιδημούντων, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Προικονήσου κ. Ιωσήφ του Οικουμενικού Πατριαρχείου, των Ιερωτάτων Μητροπολιτών Ξάνθης κ. Παντελεήμονος & Καστορίας κ. Σεραφείμ της Εκκλησίας της Ελλάδος, των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Καρλόβατς κ. Γερασίμου και Mid-West κ. Λογγίνου του Πατριαρχείου της Σερβίας, και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου του Northern –Europe κ. Μακαρίου, αντιπροσώπου του Πατριαρχείου Ρουμανίας εις τας Σκανδιναυϊκάς χώρας.

Την εν τω Καθολικώ θ. Λειτουργίαν ηκολούθησεν η λιτανεία ανά τα προσκυνήματα μετά του Τιμίου Σταυρού συμφώνως προς το Τυπικόν της Σιωνίτιδος Εκκλησίας, έχον ως έπεται:

Η λιτανεία εξελθούσα από του Ομφαλού της Γης εν τω κέντρω του Καθολικού, διελθούσα προ του Κουβουκλίου  του Αγίου Τάφου, της Αγίας Αποκαθηλώσεως, προ του παρεκκλησίου του Αδάμ, και του παρεκκλησίου του Ακανθίνου Στεφάνου, κατήλθεν εις τον τόπον της Ευρέσεως του Τιμίου Σταυρού, ένθα έλαβε χώραν η υπό του Μακαριωτάτου ύψωσις του Τιμίου Σταυρού προς τα τέσσαρα σημεία του ορίζοντος, συμφώνως τω Τυπικώ.

Ακολούθως η λιτανεία, ανελθούσα, διήλθε προ του παρεκκλησίου του «Διεμερίσαντο τα ιμάτιά μου εαυτοίς», του παρεκκλησίου του Αγίου Λογγίνου του Εκατοντάρχου, του Επτακαμάρου, του «Μη μου άπτου», περιεστράφη τρις πέριξ του Αγίου Κουβουκλίου  και πάλιν δια της Αποκαθηλώσεως, ανήλθε τας βαθμίδας του Φρικτού Γολγοθά, επί της Αγίας Τραπέζης του οποίου εστήθη ο μετά των κλάδων βασιλικών Τίμιος Σταυρός.Image

Τούτον έλαβε και ύψωσε προς τα τέσσαρα σημεία του ορίζοντος κατά την εν τω Τυπικώ τάξιν η Α.Θ.Μ. ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος. Μετά ταύτα ο Μακαριώτατος και οι Αρχιερείς προσεκύνησαν την κάτωθι της Αγίας Τραπέζης βάσιν του Τιμίου Σταυρού του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και τον επί της Αγίας Τραπέζης υψωθέντα Σταυρόν του Κυρίου. Οι πιστοί ωσαύτως προσερχόμενοι προσεκύνησαν και έλαβον τους βασιλικούς, τους κοσμήσαντας τον Τίμιον Σταυρόν δι’ αγιασμόν ψυχών και σωμάτων, άρτων, κτημάτων και οικημάτων.

Εις την τελετήν παρέστη ως εκπρόσωπος του Έθνους ημών ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος εις τα Ιεροσόλυμα κ. Σωτήριος Αθανασίου μετά της συζύγου αυτού καθώς και ο κ. Δημήτριος Εμμανουλούδης και ο κ. Δημήτριος Μπαντέκας, προσκεκλημένοι του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος των Τ.Ε.Ι. Καβάλας αντιστοίχως, προκειμένου να παρουσιάσουν το προετοιμασθέν υπ’ αυτών CD με θέμα τα Πανάγια Προσκυνήματα και τας ιεράς Μονάς του Πατριαρχείου εντός της Παλαιάς Πόλεως των Ιεροσολύμων.

Της λιτανείας και της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού περατωθείσης, των πιστών αγιασθέντων δια του Τιμίου Σταυρού τα αισθητήρια της ψυχής και του σώματος  και μετ’ ευλαβείας πολλής λαβόντων τα άνθη των βασιλικών ως ευλογίαν, η ιερά πομπή εξήλθε του Ναού της Αναστάσεως, του Μακαριωτάτου προπορευομένου, των κωδώνων κρουομένων, και ανήλθεν εις τα Πατριαρχεία, των πιστών εν συνωστισμώ ακολουθούντων.

Ενταύθα ο Μακαριώτατος ηύξατο εν προπόσει την δύναμιν και την βοήθειαν του Τιμίου Σταυρού εις πάντας τους συμμετέχοντας εις τον εορτασμόν της Υψώσεως Αυτού.

Μετά τον Αρχιερατικόν ασπασμόν, οι ιερείς και ο λαός ησπάσθησαν την χείραν του Μακαριωτάτου, δοξολογούντες τον Θεόν δια την μεγάλην Αυτού συγκατάβασιν και δια την σωτηρίαν, την οποίαν εν τω σταυρώ του Υιού Αυτού εχάρισεν εις το ανθρώπινον γένος.

Image

Image

Image

Image

Εμφανίσεις: 79482
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!