Ο Τσεχίας Χριστόφορος για αδελφικές σχέσεις με Ρωσία

ImageΜόσχα - Χθες, Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009, στο Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Κοτέλνικι της Μόσχας που είναι το Μετόχι της Ορθόδοξης Εκκλησίας των Τσεχικών Γαιών

και Σλοβακίας, πραγματοποιήθηκε ιερό συλλείτουργο των Προκαθημένων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας των Τσεχικών Γαιών και Σλοβακίας με αφορμή τη δεκαετή επέτειο αυτού του Μετοχίου.

 

Επίσης, στη λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Αρχιεπίσκοπος Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας, ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αντιοχείας και πάσης Ανατολής παρά τω Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Αρχιεπίσκοπος Φιλιππουπόλεως κ. Νήφων, ο Πρόεδρος της Εκπαιδευτικής Επιτροπής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπος Βερεγιά κ. Ευγένιος, ο Επίσκοπος Κομάρνων κ. Τύχωνας (Ορθόδοξη Εκκλησία Τσεχικών Γαιών και Σλοβακίας), ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη Σερβίας παρά τω Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Επίσκοπος Μοράβιτσι Αντώνιος και ο Επίσκοπος Γκοδόνιν κ. Ιωακείμ (Ορθόδοξη Εκκλησία Τσεχικών Γαιών και Σλοβακίας).

 

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Προϊστάμενος του Μετοχίου πρωθιερέας Αλέξιος Γιουσένκο καλωσόρισε τους υψηλούς επισκέπτες.

 

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόφορος τόνισε, ότι ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Μετοχίου «έγινε ένα ορατό σύμβολο των αδελφικών σχέσεων μεταξύ των δυο Εκκλησιών: Της πνευματικής μητέρας της Ρωσικής Εκκλησίας και της πνευματικής της θυγατέρας δικής μας Τσεχικής και Σλοβακικής Εκκλησίας».

 

Ακόμα ο Προκαθήμενος της Τσεχικής και Σλοβακικής Εκκλησίας πρόσθεσε: «Στο Μετόχιο μας στη Μόσχα και σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας μας, πάντα προσευχόμαστε στον Θεό για όλη την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, ως δείγμα μιας απέραντης αγάπης και ευγνωμοσύνης για τη μόνιμη υποστήριξη της αγίας Ορθοδοξίας στην Τσεχία και στη Σλοβακία, της Ορθοδοξίας η οποία στην πατρίδα μας διήλθε από μια σκληρή οδό. Η βοήθεια του Θεού και η βοήθεια της Ρωσικής Εκκλησίας δεν άφησαν να χαθεί η πίστη μας».

 

Επίσης, ο κ. Χριστόφορος αναφέρθηκε στη σημασία του Μετοχίου της Εκκλησίας του στη Μόσχα, η οποία για πολλά πλέον χρόνια αποτελεί μια πνευματική γέφυρα μεταξύ των δυο Εκκλησιών και των δυο λαών.

 

 

Ως ευγνωμοσύνη προς το ρωσικό λαό στο Μετόχιο έχει παραχωρηθεί από την Τσεχική Εκκλησία, ένα τεμάχιο ιερών λειψάνων της Αγίας Λιουντμίλας της Πριγκίπισσας Τσεχίας και του εγγονού της του Αγίου Πρίγκιπα Βγιατσεσλάφ.

 

Σύμφωνα με τον Μακαριώτατο, ο σεβασμός απέναντι στην Αγία Λιουντμίλα στη Ρωσία συνδέεται άρρηκτος με το Μετόχιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας Τσεχικών Γαιών και Σλοβακίας στη Μόσχα, όπου την ημέρα μνήμης αυτής έρχονται να την τιμήσουν χριστιανοί ορθόδοξοι από τη Ρωσία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουκρανία, Σερβία, Γεωργία, Πολωνία και τις άλλες χώρες, διότι όλοι εμείς είμαστε ένα ορθόδοξο γένος.

 

Αυτός ο σεβασμός επιβεβαιώνει, σύμφωνα με τον Μακαριώτατο, τη ζωντανή μαρτυρία της σλαβικής και της ορθόδοξης ενότητας η οποία ανάγεται στους μεγάλους διαφωτιστές των Σλάβων, Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο, που δραστηριοποιήθηκαν στο έδαφος της Τσεχίας και Σλοβακίας.

 

 

Ακόμα, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης των Τσεχικών Γαιών και Σλοβακίας κ. Χριστόφορος εξέφρασε την πεποίθηση στην περαιτέρω ανάπτυξη των θερμών, φιλικών και αδελφικών σχέσεων μεταξύ των δυο Εκκλησιών, πράγμα, για το οποίο θα προσεύχεται πάντα στον Κύριο.

 

Επίσης, για τις προσφορές στη σύσφιξη της φιλίας μεταξύ των λαών Ρωσίας, Τσεχίας και Σλοβακίας ο Προκαθήμενος της αδελφής Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας παρασημοφόρησε ορισμένους ρωσικούς κοινωνικούς παράγοντες και ενορίτες του Ιερού Ναού-Μετοχίου μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της Εφορείας του Ιδρύματος Ανδρέου του Πρωτοκλίτου και του Κέντρου της Εθνικής δόξας Β. Γιακούνον, ο Πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος για την Ενότητα των Ορθοδόξων Λαών κ. Β. Αλεξέεφ κλπ.

 

Από την πλευρά του, στο λόγο του προς τους συμμέτοχους στις πανηγυρικές εκδηλώσεις ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας τόνισε την ιδιαίτερη σχέση προσευχής μεταξύ των αδελφών κατά τόπους Εκκλησιών: «Η επικοινωνία μας είναι επικοινωνία μέσα στο Θεό, η οποία θα υπάρχει, όπως και υπήρχε και στο παρελθόν, ανεξάρτητα από το γεγονός, κατά πόσον κάνουμε χρήση των σύγχρονων μέσων επικοινωνίας».

 

 

Ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος επεσήμανε τον ιδιαίτερο ρόλο των Μετοχίων στην υποστήριξη του διορθόδοξου διαλόγου, ένας από τους βασικούς σκοπούς του οποίου είναι η αντιμετώπιση «της εκκοσμίκευσης του κόσμου, δηλαδή της απώλειας από τους ανθρώπους της θρησκευτικής διάστασης της ζωής, της απώλειας των ηθικών αξιών που διαφυλάσσονται από την Εκκλησία».

 

Επίσης, ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος ανέφερε ότι «Τυγχάνει πασίγνωστο, ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ήταν εκείνη που παραχώρησε το αυτοκέφαλο στην Ορθόδοξη Εκκλησία στις Τσεχικές Γαίες και στη Σλοβακία. Και τώρα πλέον η πρώην Εκκλησία - θυγατέρα είναι φίλτατη και ισότιμη Αδελφή της Εκκλησίας μας.

Μεταξύ των δυο Εκκλησιών δεν υπάρχει τίποτε το οποίο θα μπορούσε να κηλιδώσει τις σχέσεις τους. Σήμερα μπορούμε να στηρίζουμε ένας τον άλλο, να αλληλοβοηθιόμαστε και να εργαζόμαστε από κοινού για τη δόξα του Θεού».

 

Στην συζήτηση των δυο Προκαθημένων, που ακολούθησε μετά τη Θεία Λειτουργία, και στην οποία έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ Αρχιεπίσκοπος Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, ο Αντιπρόεδρος του ΤΕΕΣ πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασώφ, ο Προϊστάμενος του Μετοχίου πρωθιερέας Αλέξιος Γιουσένκο, επισημάνθηκε το γεγονός της ενεργής συνεργασίας μεταξύ των δυο Εκκλησιών και συζητήθηκαν οι τρόποι της περαιτέρω ανάπτυξης των αδελφικών σχέσεων.

 

Τέλος, συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας των δυο Εκκλησιών στη διαποίμανση των Ρώσων ομογενών στη Τσεχία και στη βοήθεια από το Πατριαρχείο Μόσχας στην Ορθόδοξη Εκκλησία Τσεχικών Γαιών και Σλοβακίας στην κατάρτιση των στελεχών και φοιτητών, όπως και τα επίκαιρα ζητήματα των διορθοδόξων σχέσεων.
Εμφανίσεις: 83790
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!