Συλλείτουργο Αρχιεπισκόπου Τσεχίας Χριστοφόρου με Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα

ImageΣήμερα, Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010, την Κυριακή της Απόκρεω, ο Αρχιεπίσκοπος Τσεχίας κ. Χριστοφόρος, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό «Πάντων θλιβομένων Χαρά».

Συλλειτούργησαν ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, ο Αρχιεπίσκοπος Φιλιππουπόλεως Νήφων (Έξαρχος του Πατριαρχείου Αντιοχείας στη Μόσχα) και κληρικοί της ενορίας.

Μετά το πέρας της Θείας Μυσταγωγίας ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ χαιρετίζοντας τον Μητροπολίτη Χριστοφόρο, τόνισε: «Μακαριώτατε! Χαίρομαι πολύ που σας καλωσορίσω σε αυτό τον Ιερό Ναό, την πανηγυρική αυτή ημέρα όταν η Ορθόδοξη Εκκλησία μνημονεύει την Φοβερά κρίση του Κυρίου, που προετοιμάζεται για τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, και όταν η Ρωσική Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Ρώσων νεομαρτύρων και ομολογητών, αυτών των μεγάλων ιεραρχών, μαρτύρων και ομολογητών, οι οποίοι έπαθαν τον 20 αιώνα στα χρόνια των διωγμών από τις άθεες αρχές».

«Επίσης, σήμερα η Εκκλησία μνημονεύει τον μεγάλο Ιεράρχη και θεολόγο Γρηγόριο, Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος κατά τους χαλεπούς χρόνους των αρειανικών ταραχών αντιτάχθηκε στην αίρεση και διατύπωσε την ορθόδοξη διδασκαλία για την Αγία Τριάδα», συνέχισε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας.

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα ο Ιερός Ναός «Πάντων Θλιβωμένων Χαρά», όπου σήμερα ιερούργησε ο Προκαθήμενος της Τσεχικής Εκκλησίας κ. Χριστοφόρος για πρώτη φορά, στο διάστημα πολλών ετών και ακόμα στα χρόνια των διωγμών λειτουργούσε κανονικά.

Στη συνέχεια, ο κ. Ιλαρίωνας αναφέρθηκε στην μακροχρόνια γνώριμία του με τον Προκαθήμενο της Τσεχικής και Σλοβακικής Εκκλησίας, με τον οποίο συναντήθηκε πολλές φορές με διάφορες αφορμές και σε διάφορες χώρες, όπου και οι δυο προστάτευσαν την Ορθοδοξία ενώπιον του ετερόδοξου κόσμου.Image

Ακόμα ο Μητροπολίτης Ιλαρίων ευχήθηκε στον Μακαριώτατο κ. Χριστοφόρο υγεία, μακροημέρευση και δύναμη από τον Θεό για την καρποφόρα Πρωθιεραρχική διακονία της Εκκλησίας αυτού.

Από την πλευρά του ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας Χριστόφορος, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΤΕΕΣ για το ιερό συλλείτουργο και αναφέρθηκε σε μια συνάντηση με τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στη Βιέννη, όταν ο Μακαριώτατος ήταν ακόμα ο Τοποτηρητής του Μητροπολιτικού Θρόνου της Τσεχικής Εκκλησίας.

Συγκεκριμένα τόνισε: «Εσείς, τότε με τόση πεποίθηση είπατε ότι ο Κύριος θα μου έδινε τον Θρόνο των Πρωθιεραρχών της Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας. Έχουν περάσει από τότε 4 χρόνια και η ιστορία επαναλαμβάνεται: ευρίσκομαι δίπλα σας, ως πρώτος Προκαθήμενος, ο οποίος την πρώτη Κυριακή από τη ημέρα που ανυψωθήκατε σε Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ, σας συγχαίρει με αυτό το γεγονός. Σήμερα μνημονεύουμε τους Ρώσους Αγίους, τη Φοβερά Κρίση, η οποία για μας αποτελεί την πραγματικότητα ώστε να πλησιάσουμε περισσότερα ο ένας στον άλλο και να αλληλοβοηθούμαστε όσο γίνεται».

Εκ μέρους των κληρικών του Ιερού Ναού «»Πάντων θλιβομένων η χαρά» τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιλαρίωνα συνεχάρη ο πρωθιερέας Λεωνίδας Κουτσερούκ, ο οποίος του ευχήθηκε μακροημέρευση και η υγεία, προσφέροντας ταυτόχρονα μια αρχιερατική ράβδο για τον βοηθάει «να βαδίζει την οδό των αποστόλων».

ImageΤέλος, να αναφερθεί, ότι οι δύο Ιεράρχες, προσευχήθηκαν ενώπιον του ιερού κειμηλίου του Ναού της εικόνας της Παναγίας «Πάντων θλιβομένων η χαρά» και αμέσως μετά ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ παρέθεσε γεύμα προς τιμή του Προκαθημένου της Ορθόδοξης Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας.

Εμφανίσεις: 93553
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!