Ο Τσεχίας Χριστοφόρος στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασού
- Δημιουργηθηκε στις Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2011
-
Γράφτηκε από τον/την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου 15:40
-
Λαμπρότατη και ιδιαίτερα πανηγυρική υποδοχή ανέμενε τον Προκαθήμενο της Τσεχοσλοβακικής Εκκλησίας κ. Χριστοφόρο στην προσωρινή έδρα της ανασυσταθείσας μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής, στην κοινότητα Πάνω Δευτεράς.
Πλήθος κόσμου με προεξάρχουσα τη νεολαία, τους μαθητές των σχολείων, τον ιερό κλήρο της μητροπολιτικής περιφέρειας, τις πολιτειακές, δημοτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου, κατέκλυσαν τη σημαιοστολισμένη και γεμάτη με δάφνες και μυρσίνια λεωφόρο, μπροστά από τα γραφεία της Μητροπόλεως, για να καλωσορίσουν από κοντά και να χαιρετίσουν τον Υψηλό επισκέπτη της Εκκλησίας της Κύπρου.
Στην εξέδρα που στήθηκε έξω από τα γραφεία της Μητροπόλεως, τον Αρχιεπίσκοπο Πράγας καλωσόρισε ο Διευθυντής του γραφείου Ποιμαντικής Διακονίας κ. Αλέξανδρος Ταπάκης, λέγοντας ότι «στο πρόσωπό σας βλέπουμε τον αδελφό ορθόδοξο λαό της Τσεχίας και Σλοβακίας. Γνωρίζουμε τους αγώνες σας να κρατήσετε στην Ορθοδοξία και στις σωστές παραδόσεις το ποίμνιό σας και σας διαβεβαιούμε ότι συμπαριστάμεθα στο δύσκολο έργο σας. Κατανοούμε τους αγώνες σας, γιατί κι εμείς εδώ αγωνιζόμαστε σε αντίξοες συνθήκες, για να κρατηθούμε εδώ σε αυτή την εσχατιά της Μεσογείου ως Έλληνες και ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί.».
Ο κ. Ταπάκης, στο καλωσόρισμά του, αναφέρθηκε τόσο στην ανασύσταση της Μητροπόλεως Ταμασού όσο και στα προβλήματα που επέφερε στην πατρίδα μας η εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή της μισής μας πατρίδας από τα τουρκικά στρατεύματα, καθώς και στις λεηλασίες, τις βεβηλώσεις και τις καταστροφές από τους κατακτητές πολλών ελληνορθόδοξων προσκυνημάτων.
«Οι Έλληνες Χριστιανοί της Κύπρου υποφέρουν από την κατοχή και στερούνται τις βασικές ελευθερίες που δικαιούται ο κάθε άνθρωπος», τόνισε.
«Σας παρακαλούμε, αυτά που θα δείτε εδώ να τα μεταφέρετε και στην πατρίδα σας και να ενημερώσετε τους ιθύνοντες και το ποίμνιό σας για όσα υποφέρει ο Κυπριακός λαός από την Τουρκική Κατοχή», κατέληξε.
«Η ειρηνική αυτή επίσκεψή σας, πληροί με χαρά και ευφροσύνη τις καρδιές μας, γιατί σας υποδεχόμαστε ως «άγγελο» του Θεού, αφού, κατά το κείμενο του βιβλίου της Αποκαλύψεως, «άγγελος» αποκαλείται και είναι ο κάθε Επίσκοπος, που δηλοποιεί τον απεσταλμένο του Χριστού και τον εντεταλμένο οικονόμο των δωρημάτων του Αγίου Πνεύματος¨, ανέφερε προσφωνώντας τον Προκαθήμενο της εν Τσεχία και Σλοβακία Εκκλησίας Χριστοφόρο, ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαϊας.
«Όχι ως ξένο και πάροικο σας υποδεχόμαστε και σας φιλοξενούμε, αλλά ως «οικείον», αφού όλοι εν Χριστώ είμαστε «συμπολίται των αγίων και οικείοι του Θεού», σημείωσε.
«Γνωρίζομε, Μακαριώτατε, τους αγώνες και τις θυσίες σας για προάσπιση και διαφύλαξη της Ορθόδοξης πίστης, έναντι επίβουλων φίλων και εχθρών και συμπάσχομε στις θλίψεις σας. Αλλά, ταυτόχρονα, χαιρόμαστε και δεν απογοητευόμαστε, γιατί ξέρομε, «ότι η θλίψις υπομονήν κατεργάζεται, η δε υπομονή δοκιμήν, η δε δοκιμή ελπίδα, η δε ελπίς ου καταισχύνει ότι η αγάπη του Θεού εκκέχυται εν ταις καρδίαις ημών δια Πνεύματος Αγίου του δοθέντος ημίν».
«Τούτο, ακριβώς, το ισχυρό θεϊκό μήνυμα είναι αυτό, που μας συνέχει κι εμάς εδώ στην Κύπρο, εξαιτίας της εισβολής και κατοχής της αγίας Γης μας από τα τουρκικά στρατεύματα και της βεβήλωσης των ιερών και των οσίων μας, εδώ και 37 χρόνια», πρόσθεσε ο Πανιερώτατος.
«Ευχηθείτε, Μακαριώτατε», τόνισε καταληκτικά ο Μητροπολίτης Ταμασού «ώστε στις τοπικές Εκκλησίες μας, τόσο στην Εκκλησία της Τσεχίας και Σλοβακίας, όσο και της Κύπρου, να ανατείλουν μέρες ησυχίας και ειρήνης».
Ο Μητροπολίτης Ταμασού δώρισε στο Σεβασμιώτατο την εικόνα του Αγίων Ηρακλειδίου και Μνάσωνος, επισκόπων και προστατών της Μητροπόλεως, ώστε, όπως είπε «να αποτελεί τούτο μια διαρκή υπόμνηση στη Μακαριότητά σας για μας στις προς τον Κύριο εντεύξεις σας».
Στην αντιφώνησή του, ο Τσεχοσλοβάκος Προκαθήμενος, εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για την τόσο θερμή και εντυπωσιακή υποδοχή λέγοντας: «ευχαριστώ πάρα πολύ γι’ αυτή την στιγμή που με ευλόγησε ο Πανάγιος Θεός να είμαι κοντά σας και να εκφράσω την αγάπη που έχουμε οι Τσέχοι και Σλοβάκοι προς τους Έλληνες. Είμαστε εδώ γιατί μας εφώτισαν οι άγιοι Έλληνες Κύριλλος και Μεθόδιος. Είμαστε εδώ διότι μάθαμε τα πρώτα χριστιανικά γράμματα απ΄ αυτούς τους εμπνευσμένους φωτιστές».
«Είστε η πρώτη αυτοκέφαλη Εκκλησία και εμείς η τελευταία, όμως είμαστε μία οικογένεια. Μια οικογένεια που λέει την αλήθεια του Θεού και τα ανθρώπινα πράγματα χρειάζονται την αλήθεια, διότι αγάπη χωρίς αλήθεια δεν μπορεί να υπάρχει. Η αγάπη είναι το παν. Όποιος έχει αγάπη έχει τα πάντα και εσείς την έχετε αυτή την αγάπη, προς την πατρίδα, προς την Εκκλησία, προς τις οικογένειές σας και βλέπουμε και προς τα παιδιά σας, τα οποία διδάξατε τα σωστά γράμματα και αυτό είναι το μέλλον μας. Όταν έχουμε σωστή εκπαίδευση έχουμε ελπίδα ότι θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε την πίστη και την παράδοση μας», είπε ο Πράγας Χριστοφόρος.
Τόνισε, τέλος, ότι γνωρίζει πολύ καλά τον πόνο του λαού μας για την κατοχή των εδαφών μας, γιατί και οι ίδιοι βίωσαν την ίδια πληγή και έχουν περάσει από αντίστοιχα προβλήματα εξ αιτίας της πνευματικής κατοχής των άλλων δογμάτων και επεσήμανε «ελπίζω ότι η επίσκεψη μας θα φέρει αυτό που χρειάζεται παντού ο άνθρωπος, να ξέρει ότι δεν είναι μόνος. Είμαστε μία μεγάλη οικογένεια. Και εσείς δεν είσαστε μόνοι και εμείς δεν είμαστε μόνοι στις χώρες μας, γιατί ξέρουμε ότι ο ηρωϊκός λαός της Κύπρου, ο οποίος διατηρεί αυτά που του δίδαξαν οι άγιοι Απόστολοι, μένει και αγωνίζεται και δεν εγκαταλείπει το ευλογημένο αυτό νησί».
Μετά το τέλος των προσφωνήσεων και την ανταλλαγή συμβολικών δώρων μετέβησαν εν πομπή στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου τελέστηκε δοξολογία και αμέσως μετά οι Αρχές, ο κλήρος και ο λαός της μητροπολιτικής περιφέρειας έλαβε τις ευχές και τις ευλογίες του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας.
Στη συνέχεια, ο Υψηλός επισκέπτης της Εκκλησίας της Κύπρου και η Συνοδεία του επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή του Αγίου Ηρακλειδίου, στην είσοδο της οποίας τον ανέμεναν για να τον υποδεχτούν η ηγουμένη και η αδελφότητα της Μονής.
Η ηγουμένη Προδρόμη στο καλωσόρισμά της ανεφέρθη στο βίο και τη δράση του Αγίου Ηρακλειδίου, αλλά και στην ιστορική διαδρομή της Μονής ενός «αγιασμένου τόπου με αποστολική παράδοση, ο οποίος σφραγίστηκε με την αισθητή, μέχρι σήμερα, χάρη, από την παρουσία των αγίων αποστόλων, αλλά και τόσων άλλων αγίων που έζησαν, ασκήθηκαν και μαρτύρησαν στη μονή», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο Αρχιεπίσκοπος Πράγας, αφού ευχαρίστησε την καθηγουμένη και τις αδελφές της Μονής για την υποδοχή, μίλησε για τη σκληρή δοκιμασία στην οποία περιήλθε η Εκκλησία τους κατά την περίοδο των διωγμών του αθεϊστικού καθεστώτος και το κλείσιμο των Ιερών Μονών, των «πυρήνων της πνευματικότητος», όπως είπε.
«Είναι ευλογία για την Εκκλησία και τον πιστό λαό μας να μπορεί να στηρίζεται στις ταπεινές προσευχές των μοναχών», υπογράμμισε ο Μακαριώτατος.
«Να προσεύχεστε για μας εκεί μακριά στην Τσεχία και Σλοβακία να μην σβήνει ποτέ η χαρά του Αγίου Πνεύματος και πάντοτε να κινείται το Άγιο Πνεύμα ανάμεσα μας. Να είμαστε πάντοτε άνθρωποι του Θεού και άνθρωποι της ευλογίας και αγάπης Του», ανέφερε.
Το μεσημέρι, ο Τσέχος Προκαθήμενος, μετέβη στην Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή της Παναγίας του Μαχαιρά, όπου έτυχε υποδοχής από τον καθηγούμενο της Μονής, επίσκοπο Λήδρας Επιφάνιο και την συν αυτώ αδελφότητα. Στη συνέχεια, κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Γρηγόρη Αυξεντίου, ο οποίος έπεσε μαχόμενος, γενόμενος ολοκαύτωμα για την ελευθερία της Κύπρου, κατά τον αγώνα της ΕΟΚΑ και ξεναγήθηκε στο μουσείο που είναι αφιερωμένο στη μνήμη και τον ηρωισμό του σταυραετού του Μαχαιρά.
Η δεύτερη μέρα της επισήμου επισκέψεως του Μακαριωτάτου Προκαθημένου της Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας, έκλεισε με επίσκεψη στην Ιερά Μονή της Θεοτόκου στα Καμπιά, όπου έγινε δεκτός με ιδιαίτερη χαρά από την ηγουμένη Ευφημία και την αδελφότητα της Μονής.
- Εμφανίσεις: 116468