''Persona non grata'' ο νέος Αρχιεπίσκοπος Τσεχίας για το Φανάρι!

patr1

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ / του Αιμίλιου Πολυγένη


Με μία κίνηση συμβολικού χαρακτήρα το Οικουμενικό Πατριαρχείο στέλνει το δικό του μήνυμα σχετικά με την εκλογή του νέου Προκαθημένου της Εκκλησίας της Τσεχίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Τσεχίας και Σλοβακίας κ. Ράστισλαβ δεν θεωρείται από το Φανάρι Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Τσεχίας και ως εκ τούτου δεν θα στείλει κανέναν εκπρόσωπο στην τελετή ενθρόνισής του.

Με τη σημερινή απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου -που φέρνει στη δημοσιότητα η Romfea.gr- η εκλογή του νέου 36χρονου Προκαθημένου της Τσεχίας βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα και αναμένεται να προκαλέσει νέους τριγμούς και να παρατείνει την πολύμηνη αναστάτωση που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη Ορθόδοξη Εκκλησία.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο «δηλώνει» με αυτή την συμβολική και ταυτόχρονα ουσιαστική απόφαση, εμμέσως αλλά και ξεκάθαρα, πως δεν αναγνωρίζει τον τρόπο εκλογής και ως εκ τούτου και τον νέο Προκαθήμενο.

Με ποιον τρόπο; Με το να μην αποστείλουν εκπρόσωπό τους στην Τσεχία για την τελετή ενθρόνισης του νέου Προκαθημένου, δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο πως η νεότερη αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία παράμενει ακόμη ακέφαλη.

Η σημερινή απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου θεωρείται κεφαλαιώδους σημασίας, καθώς αναμένεται να την ακολουθήσουν πιστά και οι άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες που συντάσσονται πιστά με τις θέσεις της Μητέρας Εκκλησίας και δεν θα στείλουν και οι ίδιες εκπρόσωπο.

Άλλωστε μέχρι σήμερα οι περισσότερες Ορθόδοξες Εκκλησίες, τηρούσαν στάση αναμονής, περιμένοντας να δουν τις κινήσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου πριν και οι ίδιες αποφάσισουν εάν θα προχωρήσουν στην αναγνώριση του νέου Αρχιεπισκόπου Τσεχίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr, το Οικουμενικό Πατριαρχείο θεωρεί ως αντικανονική την εκλογή του νέου Προκαθημένου, καθώς το σώμα που τον εξέλεξε δεν συνεκλήθη από τον Μητροπολίτη Όλομουτς και Μπρνο κ. Συμεών, τον ιεράρχη που αναγνωρίζει ως και κανονικό τοποτηρητή μέχρι σήμερα.

Πρόσφατα ο Μητροπολίτης Όλομοουτς και Μπρνο κ. Συμέων, μιλώντας αποκλειστικά στη Romfea.gr, δήλωσε πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον αναγνωρίζει ως τον κανονικό τοποτηρητή και όλες οι ενέργειες που γίνονται χωρίς τη συμμετοχή του θεωρούνται αντικανονικές, όπως π.χ. η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου.

Διαβάστε επίσης -  Όλομουτς Συμεών: "Η Μητέρα Εκκλησία αναγνωρίζει μόνο εμένα''

 

Εμφανίσεις: 200452
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!