Ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας

rostislav

Το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Romfea.gr δημοσιεύει παρακάτω, το επίσημο ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας.

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Η Ιερά Σύνοδος της Ορθόδοξου Εκκλησίας πασών των χωρών Τσεχίας και Σλοβακίας συνεδρίασε στην τακτική συνέλευσή της στην Πράγα, Τσεχία, στις 9 Δεκεμβρίου 2013.

Παρόντες ήταν και φιλοξενούμενοι αρχιερείς, δύο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και δύο από το Πατριαρχείο Μόσχας.

Την συνεδρίαση άνοιξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ολομόουτς και Μπρνό κ. Συμεών, Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, ο οποίος όμως αρνήθηκε να ενσωματοθούν στην ημερίσια διάταξη των εργασιών θέματα, προτεινόμενα από τους υπόλοιπους Συνοδικούς αρχιερείς.

Επιπλέον, ο Σεβ. Τοποτηρητής κάλεσε στην συνεδρίαση ένα άτομο (δικηγόρο), εντελώς άγνωστο στους υπόλοιπους παρόντες.

Η Ιερά Σύνοδος σύντομα μετά από την αρχή των εργασιών της αποφάσισε να απαλλάξει τον μέχρι τότε Σεβ. Τοποτηρητή από τα καθήκοντά του και διόρισε τον Σεβ. Μητροπολίτη Πρεσόβ και Σλοβακίας κ. Ραστισλάβ ως καινούργιο Τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου.

Η Ιερά Σύνοδος πήρε αυτήν την απόφαση με βάση το γεγονός ότι ο Σεβ. κ. Συμεών επί μακρόν αρνούνταν να συγκαλέσει την συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, παραβλέποντας όλες τις σχετικές αιτήσεις των υπόλοιπων αρχιερέων, μελών της Ι. Συνόδου.

Άλλη αφορμή για αυτήν την απόφαση ήταν το γεγονός ότι ο πρώην Τοποτηρητής Σεβ. κ. Συμεών δεν σεβόταν τον συνοδικό θεσμό της Εκκλησίας και με τρόπο επιτακτικό ήθελε να επιβάλει μόνο το δικό του θελήμα, χωρίς να υπολογίζει τις απόψεις των υπόλοιπων μελών της Ι. Συνόδου.

Επιπλέον, οι συνοδικοί αρχιερείς θεώρησαν ατυχή την πρόσφατη εμφάνιση του Σεβ. πρώην Τοποτηρητή στα Τσέχικα ΜΜΕ, όπου παρουσιάστηκε μια λανθασμένη εικόνα της εσωτερικής καταστάσεως της Εκκλησίας μας, η οποία δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια.

Τους παρόντες αρχιερείς επίσης ξάφνιασε η προσπάθεια του Σεβ. πρώην Τοποτηρητή να αποκλείσει τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Γκοντονίν κ. Ιωακείμ από την
συνεδρίαση της Ι. Συνόδου, όταν του ανακοίνωσε την διακοπή της μισθοδοσίας του και την απόλυσή του από την Ι. Μητρόπολη Ολομούτς και Μπρνό.

Οι παρόντες αρχιερείς σοκαρίστηκαν με αυτήν την δικτατορική συμπεριφορά.

Τα μέλη της Ι. Συνόδου θεώρησαν ως αντικανονική την συμπεριφορά του Σεβ. πρώην Τοποτηρητή κατά την διάρκεια της επίσημης επισκέψεώς του στο Βελιγράδι, όπου προσκλήθηκε από την Εκκλησία Σερβίας με αφορμή τους εορτασμούς της 1700 επετείου του Διατάγματος των Μεδιολάνων.

Εκεί, χωρίς την γνώση και συμφωνία των υπολοίπων μελών της Ι. Συνόδου, ο Σεβ. πρώην Τοποτηρητής κάλεσε τον Μακ. Αρχιεπίσκοπο πρώην Τσεχίας και Σλοβακίας κ. Χριστοφόρο (αρχικά ως οδηγό του), ο οποίος όμως λειτουργούσε εκεί ως κανονικός εκπρόσωπος της Ι. Συνόδου και της τοπικής μας Εκκλησίας αντί του Σεβ. πρώην Τοποτηρητή.

Λίγο πριν την συνεδρίαση της Ι. Συνόδου, ο Σεβ. πρώην Τοποτηρητής προσπάθησε να ανακαλέση την αυριανή συνέλευση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλείου της Τσεχίας, το οποίο πρέπει να παρουσιάσει μέχρι τις 13.12.2013 στο Υπουργείο Πολιτισμού της Τσεχίας την απόφασή του ως προς το πρόσωπο του νόμιμου εκπροσώπου της Εκκλησίας στην Τσεχία. Αλλιώς η Εκκλησία μας κινδυνεύει να μην λάβει την χρηματική επιδότηση από την οικονομική αποζημίωση από το κράτος της Τσεχίας στις εκκλησίες.

Οι συνοδικοί αρχιερείς λυπούνται να ανακοινώσουν ότι η απομάκρυνση τον Σεβ. πρώην Τοποτηρητή από τα καθήκοντά του έγινε παρά την θέληση και απόφαση του ίδιου κ. Συμεών.

Η απαλλαγή του από τα καθήκοντά του Τοποτηρητή και η εκλογή του αντικαταστάτη του έγινε από την συντριπτική πλειοψηφία, δηλ. τα 3/4 των μελών της Ι. Συνόδου, και στην παρουσία των αρχιερέων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριαρχείου Μόσχας.

Μετά από την απομάκρυνσή του από τα καθήκοντά του ο Σεβ. πρώην Τοποτηρητής απεχώρισε από τις εργασίες της Ι. Συνόδου, η οποία όμως σενέχισε την συνεδρίασή της. Τα μέλη της Ι. Συνόδου μετά αποχαιρέτησαν τους φιλοξενούμενους αρχιερείς από το εξωτερικό.

Η Ι. Σύνοδος αποφάσισε να μνημονεύεται ο καινούργιος Τοποτηρητής με τον εξής τρόπο: Υπέρ του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πρεσόβ και Σλοβακίας
Ραστισλάβου, Τοποτηρητού του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου... Βάσει του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας, η Ι. Σύνοδος επικύρωσε τον Αρχιμ. Μάρκο Krupica στα καθήκοντα του Τοποτηρητή της Ι. Μητροπόλεως Πράγας και βεβαίωσε πως ο Αρχιμ. Μάρκος Krupica, λόγω της θέσεως αυτής, τυγχάνει νόμιμος εκπρόσωπος της Εκκλησίας στην Τσεχία.

Η Ι. Σύνοδος ανέθεσε την κανονική εποπτεία της Ι. Μητροπόλεως Πράγας μέχρι την ενθρόνηση του νέου κανονικώς εκλεγμένου επαρχιούχου Μητροπολίτου στον Θεοφιλ. Επίσκοπο Γκοντονίν κ. Ιωακείμ, του οποίου το όνομα θα μνημονεύεται εντός των ορίων της Ι. Μ. Πράγας μαζί με το όνομα του καινούργιου Τοποτηρητή.

Η Ι. Σύνοδος όρισε την ημερομηνία και τόπο της έκτακτης Γενικής κληρικολαϊκής συνελεύσεως της Εκκλησίας με σκοπό την εκλογή του νέου Προκαθήμενου της Εκκλησίας για το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2014 στο Πρεσόβ Σλοβακίας.

Η Ι. Σύνοδος, λαμβάνοντας υπόψην τις προηγούμενες αποφάσεις της, δηλώνει και αποφασίζει ότι ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Τσεχίας και Σλοβακίας κ. Χριστοφόρος έχει την ευλογία της Ι. Συνόδου να ιερουργεί μόνο και αποκλειστικά στην Ι. Μονή Μεταμορφώσεως στο Těšov, Τσεχία.

Η Ι. Σύνοδος καθαίρεσε τον πρώην ιερέα Evžen Freimann για πράξεις και συμπεριφορά που δεν αρμόζει στην ιερατική διακονία και για την συνεχή άρνηση
υπακοής στην νόμιμη προϊστάμενη εκκλησιαστική του Αρχή.

Η Ι. Σύνοδος επικύρωσε την απόφαση του Μητροπολιτικού Συμβουλείου της Ι. Μ. Πράγας από τις 5.12.2013 στην υπόθεση του Πρωτοπρεσβ. Jan Polanský, ο οποίος κατά της αποφάσεως αυτής προσέφυγε στην Ι. Σύνοδο.

Ο ιερέας Polanský απαλλάσσεται από τα καθήκοντα του Αρχιεαρτικού Επιτρόπου της περιοχής Plzeň Τσεχίας, ενώ παραμένει ιερατικώς προϊστάμενος της εκεί ενορίας.

Η αίτησή του να αποφασιστεί η υπόθεσή του από το Εκκλησιαστικό δηκαστήριο της Ι. Μ. Πρεσόβ δεν ανταποκρίνεται στην κατά τόπον αρμοδιότητα και δεν απαντά στις κανονικές προβλέψεις.

Η Ι. Σύνοδος επικύρωσε το κείμενο του Συνοδικού Εγκυκλίου προς τους κληρικούς και λαϊκούς της Εκλλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας με αφορμή την εορτή
της Γεννήσεως του Χριστού.

Ραστισλάβ, Μητροπολίτης Πρεσόβ και Σλοβακίας, Τοποτηρητής της Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας

+ Γεώργιος, Μητροπολίτης Μιχαλουπόλεως και Κασσοβίας

+ Ιωακείμ, Επίσκοπος Γκοντονίν

Εμφανίσεις: 112899
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!