Σχίσμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Τσεχίας και Σλοβακίας

symeonΤου Αιμίλιου Πολυγένη

Σε επίσημη δήλωση προέβη ο "πρώην" Τοποτηρητής της Ορθοδόξου Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας Αρχιεπίσκοπος Ολομούκ κ. Συμεών.

Ο κ. Συμεών κάνει λόγο για αντικανονική εκλογή του Αρχιεπισκόπου Ρόστισλαβ, τονίζοντας ότι αυτός είναι ο κανονικός Τοποτηρητής της Εκκλησίας της Τσεχίας.

Επίσης προτρέπει τους πιστούς να απέχουν από τις Εκκλησίες, αποκαλόντας τα υπόλοιπα μέλη της Ιεράς Συνόδου "σχισματικά".

Την δήλωση δημοσιεύει αποκλειστικά στα ελληνικά το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Romfea.gr:

Προς τον Ορθόδοξο κλήρο και τους πιστούς.

Προειδοποιώ τον κλήρο και τους Ορθοδόξους πιστούς της Τσεχίας και της Σλοβακικής Δημοκρατίας για το γεγονός, ότι έπειτα από τη σημερινή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου (9 Δεκ. 2013) παρέμεινα ο μόνος κανονικός Τοποτηρητής της τοπικής μας εκκλησίας.

Άλλα μέλη της Ιεράς Συνόδου, δυστυχώς ενήργησαν ενάντια των ιερών κανόνων σε αυτή τη συνεδρία, πράγμα το οποίο τους οδήγησε στο γεγονός να επαναστατήσουν εναντίον του παρόντος ανώτατου ηγέτη της Εκκλησίας μας και να βρεθούν σε θέση σχίσματος μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Είμαι σοκαρισμένος από τη συμπεριφορά τους και τους λέω ότι δεν προκάλεσα την εξέλιξη αυτής της κατάστασης.

Δεν την θέλησα και δεν θα ανεχτώ την απόδοση ευθύνης γι’αυτήν. Μακάρι να λυνόταν το πρόβλημα του κενού αρχιεπισκοπικού θρόνου της Πράγας, με την πρόθεση που εξέφρασα πρόσφατα δημόσια στις δύο ανοιχτές ποιμαντικές μου επιστολές, των οποίων το περιεχόμενο είναι γνωστό στην Εκκλησία.

Εν τούτοις νομίζω ότι τα άλλα μέλη της συνόδου δεν επιθυμούν να λυθεί η καταστροφική κατάσταση στην επαρχία της Πράγας και γι’αυτό απέρριψαν τις κανονικές και συνταγματικές αρχές, πράγμα που τελικά τους οδήγησε στο σχίσμα.

Παρακαλώ σημειώστε ότι η γραπτή αναφορά για τη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, που είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο www.pravoslavnacirkev.cz, περιέχει λανθασμένη πληροφόρηση.

Κάνω έκκληση σε όλο τον κλήρο μας και τους πιστούς της Εκκλησίας μας να σταματήσουν να θεωρούν ως κανονικούς ορθόδοξους κληρικούς τον Αρχιεπίσκοπο Ραστισλάβ, τον Aρχιεπίσκοπο Γεώργιο και τον Eπίσκοπο Ιωακείμ.

Καλώ επίσης όλο τον κλήρο μας και τους Ορθοδόξους πιστούς της Εκκλησίας μας να αποδέχονται τον μόνο κανονικό αρχιερέα που μετά από όλα αυτά είμαι εγώ, ο οποίος έμεινε μόνος.

Λυπάμαι για τα άλλα μέλη της Ιεράς Συνόδου, που επέλεξαν το μονοπάτι της εξέγερσης και του σχίσματος.

Θα εργαστώ σκληρά για να ηρεμήσει η παρούσα κατάσταση. Θα προχωρήσω με την ιερά ορθόδοξη παράδοση και τους κανόνες των αγίων Πατέρων και ζητώ από τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες ανά τον κόσμο, την βοήθεια τους πάνω σε αυτό και πρώτιστα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Είμαι σίγουρος ότι χρησιμοποιώντας αυτή την προσέγγιση, με τη βοήθεια του Θεού μπορούμε να ξεπεράσουμε όχι μόνο την κρίσιμη κατάσταση που συνέβη σήμερα, άλλα όλα τα προβλήματα που πόνεσαν την εκκλησία μας από τον Απρίλιο του παρόντος έτους.

Γι’αυτό ζητώ από όλους τους Προκαθημένους και τον κλήρο να μνημονεύουν μόνο το όνομά μου κατά τη Θεία Λειτουργία μέχρι να λυθεί αυτή η κατάσταση.

Αυτός είναι ο τρόπος πνευματικής ενότητας μέσα στην κανονική Ορθοδοξία.

Ποιμαντικώς σας ζητώ να απέχετε από κάθε εκκλησιαστική συναναστροφή με τους σχισματικούς επισκόπους.

Εγώ ο ποιμήν σας, παρακαλώ επειγόντως για την διατήρηση της ενότητας της Εκκλησίας και την διαφύλαξη της στο μονοπάτι της Ιεράς Παράδοσης των αγίων Πατέρων και της κανονικής σύνδεσης με τις κεφαλές των άλλων ορθοδόξων εκκλησιών ανά τον κόσμο, ιδιαιτέρως με την Α.Θ.Π., τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Στο προσεχές μέλλον θα συγκαλέσω την Ιερά Σύνοδο για να διευθετήσω την κατάσταση και θα ενημερώσω τους πιστούς για την περαιτέρω πρόοδο.

Με αρχιερατική ευλογία και αγάπη Χριστού

Ο υμέτερος Συμεών.
Μητροπολίτης, Τοποτηρητής της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Τσεχίας και της Σλοβακίας.
9 Δεκ. 2013.

Εμφανίσεις: 180510
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!