Εγκαίνια του Μητροπολιτικού Ναού στο Κώσιτσε Σλοβακίας (ΦΩΤΟ)

 Kosice6

Μετά από σχεδόν 20 χρόνια γεμάτα διάφορες δυσκολίες, που τις δημιούργησε οικονομική στέρηση, ανθρώπινη κακία και μίσος εις βάρος των Ορθόδοξων, έφτασε επιτέλους το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013 η λαμπρή ημέρα των εγκαινίων του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου και του Αγίου Ιωάννου Ελεήμονος, Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας, στο Κώσιτσε (Κασσοβία) Σλοβακίας.

Παρ’όλο που τα τέλη Σεπτεμβρίου είναι συνήθως βροχερά στην Σλοβακία, οικονόμησε ο καλός Θεός μια μέρα ηλιόλουστη, που εξέφραζε τα συναισθήματα χαράς, συγκίνησης και ευγνωμοσύνης στον Θεό όλων των παρευρισκομένων στην ιερά αυτή τελετή.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν από τους δύο Ορθόδοξους Επισκόπους της Σλοβακίας, τον οικείο ιεράρχη Σεβ. Μητροπολίτη Μιχαλουπόλεως και Κασσοβίας κ. Γεώργιο και τον Σεβ. Μητροπολίτη Πρέσοβ και Σλοβακίας κ. Ραστισλάβ. Συλλειτούργησαν αρκετοί ιερείς και των δύο εν Σλοβακία Ι. Μητροπόλεων της Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας, ενώ παρόντες ήταν και οι τοπικές πολιτικές και δημοτικές αρχές, μια ομάδα προσκυνητών – ευεργετών του Ι. Ναού από την Κύπρο επικεφαλής με τον πρεσβύτερο Κωνσταντίνο Χαραλάμπους, και ο εκπρόσωπος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Εκκλησιάστηκε αρκετός αριθμός Ορθόδοξων πιστών, από τους οποίους οι περισσότεροι κοινὠνησαν των Αχράντων Μυστηρίων.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο Κώσιτσε (Κασσοβία), που τυγχάνει η δεύτερη προς το μέγεθος πόλη της Σλοβακίας, υπάρχει ίσως η μεγαλύτερη Ορθόδοξος ενορία της Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας, με περίπου 4 χιλ. δηλωμένους ενορίτες.

Οι Ορθόδοξοι της Σλοβακίας αποτελούν μία μειονότητα του πληθυσμού της χὠρας, περίπου το 1%, δηλ. 50 χιλ. από 5 εκατομ. Στην Σλοβακία οι Ορθόδοξοι ζούν κυρίως στο ανατολικό μέρος της χώρας, το οποίο σήμερα μαστιγώνεται από υψηλά ποσοστά ανεργίας. 

Να αναφερθεί επίσης ότι στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Ιωάννου του Ελεήμονος φυλάσσεται ένα μεγάλο τεμάχιο των ιερών λειψάνων του πολιούχου του Ναού και μεγάλου Αγίου της Ορθοδοξίας, του εκ Κύπρου καταγομένου Πατριάρχου Αλεξανδρείας Ιωάννου του Ελεήμονος, του οποίου το ιερό λείψανο έφτασε λόγω διάφορων ιστορικών περιπετειών από την Αμαθούντα Κύπρου μέσω της Κωνσταντινουπόλεως και της Βουδαπέστης Ουγγαρίας στην πρωτεύουσα της σημερινής Σλοβακίας Μπρατισλάβα, όπου βρίσκεται εντός ιδιαίτερα διαμορφωμένου περεκκλήσιου του Λατινικού Καθεδρικού Ναού Αγ. Μαρτίνου.

Από τώρα λοιπόν θα έχουν οι Ορθόδοξοι πιστοί της Σλοβακίας και του Κώσιτσε, όπου επίσης σπουδάζει μεγάλος αριθμός φοιτητών κυρίως από την Κύπρο, την ευκαιρία να προσκυνούν τα χαριτόβρυτα λείψανα και να ζητούν την ευλογία του μεγάλου Ελεήμονος Κύπριου Αλεξανδρινού Προκαθήμενου. 

Να προσθέσουμε ότι τον Ι. Μητροπολιτικό Ναό επισκέφθηκε φέτος το Μάιο και ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, παρευρισκόμενος στα κράτη της Τσεχίας και Σλοβακίας με αφορμή την επέτιο των 1500 ετών από τον ερχομό των Ιεραποστόλων των Σλάβων, Αγ. Θεσσαλονικέων Ελλήνων Κυρίλλου και Μεθοδίου, στους προγόνους των σημερινών Τσέχων και Σλοβάκων, ο οποίος αφιέρωσε στον Ι. Ναό ένα ασημένιο θυμιατό.

Η κατάθεση δε του θεμελίου λίθου του Ι. Ναού έγινε από τον μακαριστό Πατριάρχη Μόσχας Αλέξιο Β’.  

Ολοκληρώνοντας, η Ιερά Μητρόπολις Μιχαλουπόλεως και Κασσοβίας και ο Επίσκοπός της αισθάνονται την υποχρέωση και καθήκον να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους στους μεγάλους ευεργέτες του έργου της κατασκευής του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Αγ. Ιωάννου του Ελεήμονος στην Κασσοβία.

Ανάμεσα σε αυτούς την πρώτη θέση κατέχουν οι Κύπριοι: ο Επίσκοπος της γενέτειρας περιοχής του Αγ. Ιωάννου του Ελεήμονος, ο Πανιερ. Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, ο Πανιερ. Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος, ο Πανιερ. Μητροπολίτης Κιτίου κ. Χρυσόστομος, ο. Αιδεσιμ. Πρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Χαραλάμπους εκ Κόρνου και η κα. Θέκλα Γιάγκου.

Από την Ελλάδα βοήθησαν με πολλή αγάπη ο Σεβ. Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κηφισίας κ. Κύριλλος, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Νεκτάριος Μάλλιος εξ Αθηνών και τα μέλη του Πανελλήνιου Χριστιανικού Όμιλου Ορθόδοξου Ιεραποστολής από την Αθήνα. Σας ευχαριστούμε, διότι χωρίς εσάς δεν θα μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε το όνειρό μας. Ο Θεός να σας ευλογεί!

Kosice1

Kosice2

Kosice4

Kosice5

Kosice7

kosice9

kosice10

Kosice12

Kosice13

Εμφανίσεις: 99076
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!