Τσεχίας: "Πρέπει να υπάρξει ομοφωνία για να γίνει η Μεγάλη Σύνοδος"

ImageΚατά τη διάρκεια της επισκέψεώς του στη Μόσχα εξ΄ αφορμής των γενεθλίων του Πατριάρχη Κυρίλλου ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Θωμά» αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες της Ορθόδοξης αποστολής στο σύγχρονο κόσμο, στο απαραβίαστο του δι΄ ομοφωνίας τρόπου λήψεως των αποφάσεων στην προετοιμασία της Πανορθοδόξου Συνόδου και τους λόγους γιατί οι Τσέχοι παρακολουθούν την τηλεοπτική εκπομπή «Ο λόγος του ποιμένα».

Σχετικά με τη βασική δυσκολία της αποστολής

Είναι προφανές ότι η βασικό δυσκολία της Ορθόδοξης αποστολής σήμερα συνίσταται στην εκκοσμίκευση της κοινωνίας και του πολιτισμού.

Ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει όλη τη ζωή του χωρίς να σκέφτεται για τις διαχρονικές αξίες και να μην δέχεται εκείνα, που του λέει ένας παπάς.

Όμως το μετάλλιο αυτό έχει και την αντίστροφη πλευρά.

Στην Ευρώπη η εκκοσμίκευση προχώρησε τόσο πολύ και οι άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις καταβολές τους, ώστε ξεκίνησε η αντίστροφη πορεία: ο άνθρωπος χόρτασε τόσο με τη μετανεωτερικότητα και την καθολική σχετικότητα, ώστε αρχίζει να σκέπτεται πλέον για κάτι μεγαλύτερο και έρχεται στα νέα για αυτόν θέματα ηθικής και ταπείνωσης.

Π.χ. ο Πρόεδρός μας κ. Βάτσλαβ Κλάους, ένας άνθρωπος με πολύ φιλελεύθερες απόψεις παρουσίασε πρόσφατα μια ομιλία, όπου δυο φορές αναφέρθηκε στη λέξη «ταπείνωση».

Νιώθω ότι έρχεται η εποχή που οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να δέχονται συζήτηση για τις διαχρονικές αξίες. Θέλουν κάποια πνευματική τροφή.

Σχετικά με το λόγο του ποιμένα

Αυτή η τηλεοπτική εκπομπή «Ο λόγος του ποιμένα», την οποία χρόνια τώρα παρουσιάζει ο Πατριάρχης Κύριλλος, για μας στην Τσεχία έχει πολύ μεγάλη σημασία.

Ένας ρωσόφωνος όπου και να ζήσει, δε μπορεί παρά να ξέρει αυτή την εκπομπή.

Εμείς βιντεοσκοπούμε για το αρχείο μας κάθε εκπομπή. Ο Πατριάρχης Κύριλλος είναι σχεδόν μόνος που σήμερα απαντάει ανοιχτά στις ερωτήσεις ενός σύγχρονου Ορθόδοξου πιστού.

Θέματα, με τα οποία ασχολείται, δεν άπτονται μόνο Ρώσους, αλλά όλους όσοι μένουν στον κόσμο, πληγωμένοι από τις εκδηλώσεις του ακραίου ατομικισμού, της εκκοσμίκευσης κλπ.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος επίσης απαντάει σε δύσκολες ερωτήσεις με γλώσσα κατανοητή και προσιτή στον άνθρωπο.

Σχετικά με την προετοιμασία της Οικουμενικής Συνόδου

Στα πλαίσια της Συνάξεως με αφορμή τα γενέθλια του Πατριάρχη Κυρίλλου είχαμε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε τις απόψεις μας σχετικά με το θέμα διατήρησης του δι΄ομοφωνίας τρόπου λήψεως των αποφάσεων στην συγκληθησομένη Σύνοδο.

Αυτή η αρχή, χρόνια τώρα ακολουθείται απαραβίαστα στις συνεδρίες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας.

Εργαζόμαστε τόσο όσο χρειάζεται για να καταλήξουμε σε συμφωνία, και τα έξι μέλη της Συνόδου.

Εάν υπάρχουν αντιρρήσεις, αναβάλλουμε το θέμα έως την άλλη συνεδρία.

Σήμερα ορισμένοι εκπρόσωποι Εκκλησιών εισηγούνται έναν άλλο τρόπο «δημοκρατικό», δηλαδή η λήψη των αποφάσεων με πλειοψηφία.

Κατά την άποψή μας αυτό δε συμμορφώνεται με τις Ορθόδοξες παραδόσεις.

Στην Αποστολική Σύνοδο οι απόστολοι παρόλο που λογομαχούσαν, όμως  η απόφαση ελήφθη μόνο με την ομοφωνία.

Είμαι βέβαιος ότι και σήμερα μπορούμε να παραδειγματιζόμαστε από τους αγίους Αποστόλους.

Η Πανορθόδοξη Σύνοδος προετοιμάζεται εδώ και σαράντα χρόνια, και όλο το διάστημα αυτό οι προκάτοχοί μας δεν εννοούσαν να απορρίψουν την αρχή της ομοφωνίας.

Έτσι κι εμείς δεν πρέπει να αλλάξουμε εκείνα, τα οποία οι πατέρες μας διατηρούσαν για μας με ευλάβεια.

Αυτή η προσέγγιση εν πολλοίς σώζει την ενότητα της Εκκλησίας.

Εμφανίσεις: 66619
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!