Σλοβακία: Νέος Μητροπολίτης Πρέσοβ

rastislav1

Την Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2012, στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Αλεξάνδρου Νέφσκι στο Πρέσοβ Σλοβακίας έγινε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτου Πρέσοβ και Εξάρχου Σλοβακίας κ. ΡΑΣΤΙΣΛΑΒ Γκόντ.

Ο νέος Αρχιερεύς της Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας είναι 34 ετών και εκλέχτηκε στο Μητροπολιτικό Θρόνο Πρεσόβ, που ήταν σε χηρεία μετά από την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Ιωάννου (+2 Αυγ. 2012), από την Γενική Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ι. Μητροπόλεως Πρέσοβ στις 20 Οκτωβρίου 2012. 

Το τριπρόσωπο για την εκλογή το είχε ορίσει η Ιερά Σύνοδος και αποτελείτο από τον Θεοφ. Επίσκοπο Κομάρνο κ. Τύχονα, βοηθό Επίσκοπο της Ι. Μ. Πρέσοβ, τον Ιερομ. Μοθόδιο Τσούπερ και τον Ιερομ. Ραστισλάβ Γκόντ, ο οποίος στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας έλαβε την συντριπτική πλειοψηφία.

Στην χειροτονία του νέου Αγίου Πρέσοβ προεξήρχε ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Τσεχίας και Σλοβακίας κ. Χριστοφόρος, με τον οποίο συλλειτούργησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Μιχαλουπόλεως και Κασσοβίας κ. Γεώργιος (Εκκλησία Τσεχίας και Σλοβακίας), ο Πανιερ. Αρχιεπίσκοπος Μουκάτσεβο και Ούζγκοροντ κ. Θεόδωρος (Εκκλησία της Ουκρανίας του Πατρ. Μόσχας), ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Έγρας κ. Πορφύριος (Εκκλησία της Σερβίας), ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Γκόρλιτσε κ. Παΐσιος (Εκκλησία της Πολωνίας) και ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Γκόντονιν κ. Ιωακείμ (Εκκλησία Τσεχίας και Σλοβακίας).

Αμέσως μετά από την χειροτονία του Σεβ. Μητροπολίτου Πρέσοβ κ. Ραστισλάβ πραγματοποιήθηκε η ενθρόνισή του.

Ανήμερα της χειροτονίας του Σεβ. Πρέσοβ, το Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012, στο Πρέσοβ έγινε η έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας, στην οποία έγινε δεκτή η παραίτηση του Θεοφιλ. Επισκόπου Κομάρνο κ. Τύχονα από τη θέση του βοηθού επισκόπου της Ι. Μ. Πρέσοβ.

Σχετικά με αυτή την απόφαση, ο Θεοφιλ. κ. Τύχων μένει κληρικός της Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας, αλλά έπαψε να είναι μέλος της Ι. Συνόδου και έλαβε τον νέο τίτλο του Επισκόπου πρώην Κομάρνο.

Αυτή τη στιγμή, την Ι. Σύνοδο της Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας αποτελούν (κατά την πρεσβεία χειροτονίας και εκκλ. αξιώματος) ο Μακ. Μητροπολίτης Πράγας και Αρχιεπίσκοπος πασών χωρών Τσεχίας και Σλοβακίας κ. Χριστόφορος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ολομόουτς και Μπρνό κ. Συμεών, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μιχαλουπόλεως και Κασσοβίας κ. Γεώργιος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Πρέσοβ και Έξαρχος Σλοβακίας κ. Ραστισλάβ και ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Γκόντονιν κ. Ιωακείμ, βοηθός επίσκοπος της Ι. Μ. Ολομόουτς και Μπρνό.

rastislav2

Εμφανίσεις: 128958
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!