Θυρανοίξια Ναού από τον Μιχαλουπόλεως Γεώργιο

Image ​Την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012, ανήμερα της εορτής του Αγ. Ιωάννου του Ελεήμονος, πατριάρχου Αλεξανδρείας, του οποίου το ιερό λείψανο φυλάσσεται στον Καθεδρικό Ναό Αγ. Μαρτίνου των Λατίνων στην Μπρατισλάβα, πρωτεύουσα της Σλοβακίας, στην συμπρωτεύουσα της χώρας, στο Κωσίτσε (Κασσοβία) της ανατολικής Σλοβακίας, πραγματοποιήθηκαν υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Μιχαλουπόλεως και Κασσοβίας κ. Γεωργίου παρουσία περίπου έξι εκατοντάδων πιστών τα θυρανοίξια του νέου Ι. Μητροπολιτικού Ναού Αγ. Ιωάννου του Ελεήμονος.

​Η Ορθόδοξη ενορία της Κασσοβίας, η μεγαλύτερη αριθμητικά Ορθόδοξη κοινότητα της Σλοβακίας, έμενε χωρίς ναό για 22 χρόνια, εφόσον το 1990 με την απόφαση του κράτους οι Ορθόδοξοι, που αποτελούν μόνο το 1% του πληθυσμού της Σλοβακίας (50 χιλ. από 5 εκατομ. με συντριπτική πλειοψηφία των Ρωμαιοκαθολικών), αναγκάστηκαν να παραδώσουν όλους τους ναούς, μέχρι τότε σε κοινή χρήση με τους Ουνίτες, στην Ουνίτικη Εκκλησία (220 χιλ., δηλ. 4.1% πληθυσμού της χώρας).

Από το 1990, οι Ορθόδοξοι, οι οποίοι ζούν κυρίως στην ανατολική Σλοβακία, μια περιοχή που δυστυχώς γενικά δεν φημίζεται για μεγάλη οικονομική ευημερία, έχουν με την βοήθεια του Θεού ανεγείρει περίπου 130 νέους ναούς, κυρίως από τους δικούς τους οικονομικούς πόρους.

Στο Κωσίτσε όμως οι εργασίες της κατασκευής του νέου Ορθόδοξου ναού άρχισαν ουσιαστικά μόνο πριν από έξι χρόνια, εξαιτίας της μακρόχρονης άρνησης της πολεοδομικής άδειας λόγω έντονων αντιδράσεων διάφορων «καλοπροαίρετων» ισχυρών και διαφωνίας ορισμένων κατοίκων της γύρω περιοχής και, αργότερα, λόγω σοβαρής οικονομικής δυσκολίας.

Όλα τα χρόνια εκείνα, η Ορθόδοξη ενορία της πόλεως λειτουργούσε σε ένα υπόγειο χώρο, νοικιασμένο από το Δήμο Κωσίτσε.

​Ο καινούργιος Ι. Μητροπολιτικός Ναός Αγ. Ιωάννου του Ελεήμονος Κασσοβίας προγραμματίζεται να γίνει σημαντικός τόπος προσκυνήματος για τους Ορθόδοξους της χώρας, εφόσον θα τοποθετηθεί εκεί ένα τεμάχιο των ιερών λειψάνων του Αγίου Πατριάρχου Αλεξανδρείας.

Στον ναό ήδη υπάρχουν τα ιερά λείψανα των Αγίων Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Αμβροσίου Μεδιολάνου, νεομάρτυρος Γεωργίου του Κυπρίου, νέου ιερομάρτυρος Μαξίμου Γκόρλιτσκι (+1914), βασιλέων και μοναχών Πέτρου και Φεβρονίας του Μουρόμ Ρωσίας και ισαπόστολου βασιλέως Στεφάνου της Ουγγαρίας.

Αυτή τη στιγμή, το κτήριο καλύπτει της βασικές ανάγκες του Ορθόδοξου ναού, λείπουν όμως ακόμα τα στασίδια (καρέκλες) για τους πιστούς, ο επισκοπικός θρόνος, καλύμματα Αγ. Τραπέζης και οι εικόνες και κουρτίνες του τέμπλου.

Η τελετή των Εγκαινίων του ναού προβλέπεται, Θεού θέλοντος, για τη θερινή περίοδο του 2013.
​Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Κωσίτσε υπάρχει επίσης αρκετά μεγάλος αριθμός ελληνοφώνων μαθητών Ιατρικής και Κτηνιατρικής, κυρίως από την Κύπρο, οι οποίοι επισκέπτονται τακτικά το ναό.

Τέλος, η Ιερά Μητρόπολη Μιχαλουπόλεως και Κασσοβίας μαζί με τον Επίσκοπό της ευχαριστεί θερμά όλους τους καλούς φίλους από την Κύπρο και την Ελλάδα, αρχιερείς, ιερείς, λαϊκούς και ιεραποστολικούς συλλόγους, οι οποίοι και μέσα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς βοηθούν σημαντικά στο περίπλοκο έργο της αποπεράτοσης του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Αγ. Ιωάννου του Ελεήμονος Κασσοβίας.

Εμφανίσεις: 89384
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!