Επίσημη υποδοχή του Πολωνίας Σάββα στην Κύπρο

ImageΚΥΠΡΟΣ - Με πάσα επισημότητα και με την παρουσία όλων των μελών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, κλήρου και λαού, υπεδέχθη σήμερα το πρωί επισήμως την Α.Μ. τον Μητροπολίτη

 

 

Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββα και την συνοδεία του, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή.

 

Αμέσως μετά την υποδοχή εν πομπή και υπό τους ήχους των καμπάνων πορεύθηκαν στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου όπου εψάλλει δοξολογία.

 

Καλωσορίζοντας τον προκαθήμενο της Πολωνικής Εκκλησίας ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος εξέφρασε τα αισθήματα «βαθύτατης χαράς και ευφροσύνης» τα οποία διακατέχουν την Κυπριακή Εκκλησία και σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά, που πραγματοποιείται μια τέτοια επίσκεψη.

 

 

«Η Ιερά Σύνοδος, ο ιερός κλήρος και ο ευσεβής λαός μας, Σάς καλωσορίζουν με πολλή αγάπη και βαθύτατο σεβασμό», τόνισε.

 

«Κατά την ενταύθα, σύντομη παραμονή Σας, θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε μνημεία και σεβάσματα πανορθόδοξα και παγχριστιανικά, τα οποία μαρτυρούν το πέρασμα των Αποστόλων, αποστολικών  Πατέρων και Διδασκάλων τής Εκκλησίας μας», ανέφερε ο Μακαριώτατος.

 

«Θα βαδίσετε στα βήματα των Αποστόλων Βαρνάβα, Παύλου και Μάρκου. Θα αφουγκρασθείτε, ακόμη, και θα ακούσετε νοερώς τού Αποστόλους, τους Οσίους, τους Μάρτυρες και τους διδασκάλους της Εκκλησίας μας των είκοσι χριστιανικών αιώνων να διδάσκουν, να προσεύχονται και να αγωνίζονται για την χριστιανική μας Πίστη», ανέφερε.

 

 

Ο Κύπρου Χρυσόστομος υπογράμμισε προς τον Υψηλό επισκέπτη του  ότι δυστυχώς «δεν θα μπορέσετε να επισκεφθείτε τους τάφους του ιδρυτή και προστάτη της Εκκλησίας μας, του Αποστόλου Βαρνάβα, ούτε και του  Αγίου Σπυρίδωνος.

 

Δεν θα μπορέσετε, ακόμη, να προσκυνήσετε στην ιερά Μονή τού Αποστόλου Ανδρέου στην Καρπασία, ούτε στην ιερά Μονή τού Αγίου Παντελεήμονος στη Μύρτου. Επιπλέον, ούτε και στον περίφημο Βυζαντινό ναό τού Αγίου Μάμαντος στη Μόρφου».

 

Ο Μακαριώτατος εξήγησε ότι τούτο οφείλεται στην παρουσία του Τούρκου εισβολέα, από το 1974 και εξής, ο οποίος δεν μας επιτρέπει να επισκεφθούμε, να προσκυνήσουμε και να προσευχηθούμε στους ιερούς αυτούς χώρους».

 

«Ελπίζουμε όμως και πιστεύουμε ότι τούτο θα επιτευχθεί σε μια μελλοντική Σας επίσκεψη στο φιλόξενο νησί μας», υπογράμμισε.

 

 

«Γι’ αυτό Μακαριώτατε, Σάς παρακαλούμε, να προσεύχεσθε και Σεις θερμώς, όπως ο Κύριος του ελέους και της δικαιοσύνης φανεί ίλεως προς τον πολυπαθή κυπριακό λαό και συτμήσει τον χρόνο της δοκιμασίας του».

 

Ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας στην αντιφώνηση του επεσημανε οτι και η δικη του Εκκλησια στην ιστορια της «γνωρισε πολλες δοκιμασιες και διωγμους» και επεσημενε οτι «παρ’ ολας αυτας τας δυσκολιας επεβιωσε και συνεχιζει την ζωην Αυτης μέχρις σήμερον, άνευ φόβου, κηρύσσοντας την καλήν αγγελίαν περί του Ιησού Χριστού και περί της Αγίας Αυτού Εκκλησίας».

 

Ο Πολωνίας Σάββας αφού παρουσιάστηκε γνώστης του κυπριακού προβλήματος σημείωσε ότι «η επίσκεψις υμών έχει λοιπόν δύο διαστάσεις. Αφ’ ενός μεν είναι ένα εκκλησιαστικόν γεγονός, ως η επίσημος συνάντησις των Προκαθημένων των δύο Αδελφών Εκκλησιών, αφ’ ετέρου όμως αποτελεί και την κοινήν έκκλησιν δια την απονομήν δικαιοσύνης εις τον πάσχοντα υπό την μεροληψίαν Κυπριακόν Λαόν».

 

«Πιστεύομεν βαθέως, ότι η επίσκεψη αυτή θα συμβάλλει εις την ακόμη στενοτέραν σύσφιξιν των δεσμών μεταξύ των δύο Εκκλησιών και των λαών ημών και εις την βελτίστην αλληλογνωριμίαν.

 

Είθε αυτή να είναι η καλυτέρα απόδειξις της εννότητος της αγίας Ορθοδοξίας εις τον σημερινόν διεσπαρμένον κόσμον» ανέφερε, τέλος ο Μακαριώτατος.

 

 

Στην συνέχεια οι δυο Προκαθήμενοι και οι συνοδείες τους ανήλθαν και πάλιν εν πομπή στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, όπου ο Αρχιεπίσκοπος Πολωνίας δέχθηκε τις ευχές του κλήρου και του λαού της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας.

 

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε πανηγυρική Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, στην παρουσία της Α.Μ. του Μητροπολίτου Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας και της Συνοδείας του κατά την οποία ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ενημέρωσε τον καλεσμένο του για την πορεία και εξέλιξη της Κυπριακής Εκκλησίας και για την πορεία του κυπριακού προβλήματος. Παράλληλα αντάλλαξαν απόψεις για ποικίλα θέματα τα οποία απασχολούν τις δυο Εκκλησίες, αλλά και την Ορθοδοξία εν γένει.

 

Ακολούθως, ο Μητροπολίτης Πολωνίας και η συνοδεία του είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και να ξεναγηθούν στο Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ όπου θαύμασαν τα δείγματα της πίστεως και ευσέβειας του κυπριακού λαού, αλλά και είδαν από κοντά επαναπατριζόμενους θρησκευτικούς θησαυρούς, οι οποίοι συλήθηκαν και πωλήθηκαν στο εξωτερικό από τις κατοχικές δυνάμεις.

 

Το μεσημέρι η επίσημη αντιπροσωπεία της Πολωνικής Εκκλησίας  παρακάθισε σε ανεπίσημο γεύμα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, ενώ το απόγευμα θα επισκεφθούν τον Τύμβο Μακεδονίτισσας και τα «Φυλακισμένα Μνήματα», όπου θα τελέσουν Τρισάγιο και θα καταθέσουν στεφάνια.

 

Τέλος, το βράδυ θα επισκεφθούν στην Πρεσβευτική κατοικία, την Α.Ε. τον Πρέσβη της Πολωνίας στην Κύπρο κ. Pawel Dobrowolski και θα παρακαθίσουν σε δείπνο. 
Εμφανίσεις: 45515
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!