Στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας ο Πολωνίας Σάββας

ImageΚΥΠΡΟΣ - Την συγκίνηση αλλά και την συμπαράσταση του προς τον δοκιμαζόμενο λαό της μεγαλονήσου, εξέφρασε χθες το απόγευμα, επισκεπτόμενος τον Τύμβο Μακεδονίτισσας

και τα «Φυλακισμένα Μνήματα», ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Πολωνίας Σάββας,.

 

Απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του ίδιου και της συνοδείας του για την ένταξη στο πρόγραμμα της επίσκεψης του στον Τύμβο Μακεδονίτισσας και υπογράμμισε ότι «οι δικές σας χαρές είναι και δικές μας και η δική σας οδύνη είναι επίσης δική μας».

 

Μετά την τέλεση του τρισαγίου και την κατάθεση στεφάνου ο Αντισυνταγματάρχης Πεζικού Αντώνης Ανδρέου προέβη, σε τοπογραφική ενημέρωση προς τον Μητροπολίτη Πολωνίας και τη συνοδεία του για την περιοχή κάνοντας μια ιστορική αναδρομή για το κοιμητήριο και αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην περιοχή.

 

«Ο ιερός αυτός χώρος είναι μία τρανή απόδειξη ότι η Κύπρος αγωνίζεται και εάν χρειαστεί θα πεθάνει για την ελευθερία της. Εδώ στην άκρη της Μεσογείου στέκεται ακόμα ορθόκορμος ο Ακρίτας του ελληνικού Νότου. Η Κύπρος, αιώνες τώρα, παρά τις πολλές κατακτήσεις δεν έχασε ποτέ την ελληνικότητα της.

 

Η Κύπρος όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν θα ορθώσει και πάλι το ανάστημα της για απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών της», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Ανδρέου.

 

Παίρνοντας τον λόγο ο Πολωνός Προκαθήμενος υπογράμμισε: «Ορθά μας είπατε ότι είναι ένα σύμβολο ηρωισμού αυτού του έθνους, το οποίο έθνος στην ιστορία του μάχεται υπέρ της ελευθερίας.

 

Εμείς οι άνθρωποι της πίστεως γνωρίζουμε ότι στο Θεό δεν υπάρχουν νεκροί και όσοι σήμερα υπάρχουν εδώ σε αυτούς τους τάφους μας φανερώνουν την απόδειξη ηρωισμού και μας υποδεικνύουν, επίσης, ότι στο Θεό υπάρχει μόνο ζωή».

 

«Το αίμα των ηρώων ποτέ δεν χάνεται. Ποτέ δεν χάνει τη σημασία του, και πάντοτε μας δίνει ένα καλό μάθημα. Γι’ αυτό πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα έρθει μια μέρα όταν η Κύπρος θα είναι μια απόλυτα ελεύθερη χώρα. Ενώ την οδύνη σας, τον πόνο σας λόγω των κατεχομένων εδαφών συμμεριζόμαστε και εμείς πρώτα απ’ όλα στην προσευχή και σήμερα γι’ αυτό το λόγο κάναμε την προσευχή μας υπέρ των κεκοιμημένων, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους υπέρ της ελευθερίας και της πατρίδας σας.

 

Γι’ αυτό προσευχόμαστε ο Κύριος της ζωής και του θανάτου να τους δώσει ελευθερία αιώνια.

 

Ενώ σε σας ευχόμαστε αυτή την μαρτυρία την οποία έδωσαν αυτοί οι μη ζώντες τώρα να είναι πάντοτε για σας μια μαρτυρία για το μέλλον», ανέφερε.

 

Μετά τον Τύμβο Μακεδονίτισσας, ο Μητροπολίτης Πολωνίας και η συνοδεία του επισκέφτηκαν τα «Φυλακισμένα Μνήματα», την κυπριακή Βαστίλη, τα κελλιά των μελλοθανάτων και στην αίθουσα της αγχόνης, η οποία έσυρε στον θάνατο εννέα παλικάρια του επικού αγώνα της ΕΟΚΑ.

 

Ο Μακαριώτατος αφού ξεναγήθηκε στο χώρο υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών, στο οποίο έγραψε: «Αιωνία η μνήμη στους κοιμηθέντας ήρωας υπέρ ελευθερίας της πατρίδος».

 

Η χθεσινή πρώτη μέρα της επισήμου επισκέψεως του Πολωνού Προκαθημένου ολοκληρώθηκε με την συνάντηση που είχε το με την Α.Ε. τον Πρέσβη της Πολωνίας στην Κύπρο κ. Pawel Dobrowolski, ο οποίος παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του στην Πρεσβευτική κατοικία.

 

Σήμερα ο Υψηλός επισκέπτης της Εκκλησίας της Κύπρου θα επισκεφθεί την Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής, όπου θα γίνει δεκτός από τον οικείο Μητροπολίτη και τις Αρχές του τόπου.

 

Στην συνέχεια θα επισκεφθεί την Γυναικεία Μονή του Αγίου Ηρακλειδίου και το μεσημέρι θα βρεθεί στην Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή της Παναγίας του Μαχαιρά. 
Εμφανίσεις: 65907
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!