Την Πάφο επισκέφθηκε σήμερα ο Πολωνίας Σάββας

ImageΤους Αρχαιολογικούς χώρους της Πάφου επισκέφθηκαν, ο Αρχιεπίσκοπος Πολωνίας κ. Σάββας και η Συνοδεία

του σήμερα το πρωί.

 

Οι Υψηλοί Επισκέπτες  ξεναγήθηκαν σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, όπως τα Ψηφιδωτά της Κάτω Πάφου και την εκκλησία της Παναγίας Χρυσοπολίτισσας.

 

Στον περίβολο της εκκλησίας αυτής, που κτίστηκε από τους Ενετούς τον 13ο  αι., επί των ερειπίων της μεγαλύτερης πρωτοβυζαντινής βασιλικής της Κύπρου, βρίσκεται η Στήλη του Αποστόλου Παύλου, όπου ο Απόστολος μαστιγώθηκε λίγο πριν γίνει χριστιανός ο τότε κυβερνήτης της Ρώμης Σέργιος Παύλος.

 

Ακολούθως ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Πολωνίας έτυχε  θερμής υποδοχής στην Μητρόπολη από τον οικείο Μητροπολίτη και τις Αρχές τις Πάφου, όπου και τελέστηκε Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Θεοδώρου Στρατηλάτου.

 

Στη Δοξολογία τον Αρχιεπίσκοπο Πολωνίας  κ. Σάββα προσφώνησε ο Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος στην παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου.

 

Προσφωνώντας τον Αρχιεπίσκοπο Πολωνίας, ο Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «η ανταλλαγή επισκέψεων των προκαθημένων των επί μέρους Ορθόδοξων Εκκλησιών αφυπνίζει το αίσθημα της ολότητας και την ενότητα, σφυρηλατεί άρρηκτους δεσμούς αμοιβαίας αγάπης και καλλιεργεί τη συνείδηση ότι όλοι οι Ορθόδοξοι, παρά την ποικιλία των τοπικών ιδιοτυπιών και προβλημάτων τους, έχουν και πρέπει να διατηρούν μιαν φρόνησιν, μίαν πίστιν και έναν νουν και γενικά την ενότητα του πνεύματος εν τω συνδέσμω της ειρήνης.»

 

Στην αντιφώνησή του ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββας, αφού ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Πάφου για την πρόσκληση να επισκεφθεί την Πάφο, είπε ότι αποτελεί γι’ αυτόν μεγάλο δώρο είναι το ότι μπόρεσε να επισκεφθεί την Πάφο όπου βάδισαν οι Απόστολοι γιατί, όπως ανέφερε, ποτέ δεν θα μπορούσε να σκεφτεί ή και να διανοηθεί ότι θα μπορούσε να επισκεφθεί την Πάφο «όπου οι Αγιοι Απόστολοι κήρυξαν τον Αναστάντα Χριστό».

 

Μετά την Πάφο ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββας επισκέφτηκε τη Μητρόπολη Λεμεσού.

 

Η επίσκεψη του Μακαριωτάτου ολοκληρώθηκε στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Αλαμάνου, όπου του επιφυλάχθηκε λαμπρή υποδοχή από την αδελφότητα της Μονής, δεκάδες πιστούς και μαθητές των Δημοτικών Σχολείων της περιοχής.

 

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΑΦΟΥ:

 

Μακαριώτατε Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββα,

Με τον αναστάσιμο χαιρετισμό «Χριστός Ανέστη», σας υποδεχόμαστε σήμερα με ιδιαίτερη χαρά, μαζί με την τιμία συνοδεία σας στην πόλη μας. Στην Πάφο που ευνοήθηκε με την επίσκεψη τριών αποστόλων και ευλογήθηκε από τον Θεό με την καταγραφή του ονόματός της στην Αγία  Γραφή.

 

Σας ευχαριστούμε θερμά που υποβληθήκατε στον κόπο να έλθετε μέχρις εδώ για να ευλογήσετε το λαό μας και να μεταφέρετε σ’ αυτό μήνυμα καρτερίας και υπομονής.

 

Με μεγάλο σεβασμό προς το πρόσωπό σας, δίνουμε ασπασμό αγάπης προς την Εκκλησία του Θεού «την παροικούσαν εις Πολωνίαν» για την τιμή της εδώ παρουσίας σας.

 

Κι όχι μόνον εμείς οι ζώντες, αλλά και οι προαπελθόντες πατέρες και αδελφοί ημών: Ο Παύλος, ο Βαρνάβας, και ο Μάρκος «οι διά του Ευαγγελίου εν Χριστώ ημάς γεννήσαντες», οι αν αγίοις επίσκοποι Πάφου Επαφράς, Μακάριος, Ιωάννης και Πανάρετος οι οδηγήσαντες τον λαό μας εις «νομάς σωτηρίους», οι μάρτυρες της πίστης και οι αγωνιστές της ελευθερίας μας.

 

Η ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των προκαθημένων των επί μέρους Ορθοδόξων Εκκλησιών αφυπνίζει το αίσθημα της ολότητας και την ενότητας, σφυρηλατεί άρρηκτους δεσμούς αμοιβαίας αγάπης και καλλιεργεί την συνείδηση ότι όλοι οι Ορθόδοξοι, παρά την ποικιλία των τοπικών ιδιοτυπιών και προβλημάτων τους έχουν και πρέπει να διατηρούν πάντα «μίαν φρόνησιν», «ένα νουν», «μίαν πίστιν», γενικά «την ενότητα του πνεύματος εν τω συνδέσμω της ειρήνης» (Εφ. 4,3).

 

Για μας τους Ορθόδοξους της Κύπρου, που ζούμε μια παρατεταμένη θλίψη από τη συνεχιζόμενη τραγωδία της πατρίδας μας, τον κατατρεγμό των πιστών μας και τη βεβήλωση των ναών μας, η παρουσία σας ανάμεσά μας έχει μια ιδιαίτερη σημασία. Μας παρουσιάζει ζωντανό παράδειγμα εγκαρτέρησης την Εκκλησία της Πολωνίας∙ που πέρασε κι αυτή από πολύ αντίξοες συνθήκες, που διήλθε από συμπληγάδες πέτρες, που «ελογίσθη ως νεκρά» και «ιδού ζει», που παρά το ολιγάριθμο των πιστών της μέσα σε μια πλημμυρίδα ετεροδόξων, επιδεικνύει σήμερα θαυμαστή ζωτικότητα.

 

Κι η δική μας Εκκλησία, ακολουθούσα το ποίμνιό της, πορεύεται σήμερα «εν μέσω όφεων και σκορπίων». Θα έχετε ήδη αντιληφθεί, Μακαριώτατε, από την περασμένη Παρασκευή που βρίσκεστε στην Κύπρο, τις ταλαιπωρίες της.

 

Προσφυγοποίηση, νεκροί, αγνοούμενοι, βάρβαρος εποικισμός των κατεχομένων κι ένα ανελέητο εθνικό ξεκαθάρισμα, που επιβάλλει η κατοχική δύναμη, συνιστούν το δράμα του λαού μας που είναι και δράμα της Εκκλησίας μας.

 

Στην κατεχόμενη εδώ και 35 χρόνια γη μας, επανελήφθη εκείνο που περιγράφεται στην Παλαιά Διαθήκη, στο βιβλίο του Δανιήλ, ότι «ουκ έστιν εν τω καιρώ τούτω άρχων, και προφήτης, και ηγούμενος· ουδέ ολοκαύτωσις, ουδέ θυσία, ουδέ προσφορά, ουδέ θυμίαμα, ου τόπος του καρπώσαι ενώπιον του Κυρίου και ευρείν έλεος». Τα θυσιαστήρια του Κυρίου «κατέσκαψαν οι της Άγαρ».

 

Μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που ανήκουν στην πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης αλλά και όλης της ανθρωπότητας καταστρέφονται, στον 21ο αιώνα, μπροστά στα μάτια, και υπό την σιωπή, των ισχυρών των, τάχατες, πολιτισμένων λαών της γης.

 

Ουδέποτε ως Έλληνες και ως Ορθόδοξοι χριστιανοί αποβλέψαμε στον περιορισμό των δικαιωμάτων του σύνοικου στοιχείου. Πάντα σεβαστήκαμε τους Μουσουλμάνους συμπατριώτες μας, τις ευαισθησίες και τα πιστεύω τους.

 

Από μειονότητα του 18% τους αναβαθμίσαμε και τους αναγνωρίσαμε καθεστώς κοινότητας. Δεν μπορούμε όμως και να αυτοεξευτελιστούμε υπακούοντας δουλικά σε κάθε απαίτηση του κατακτητή.

 

Οφείλουμε να παραδώσουμε τον τόπο Χριστιανικό, όπως τον παραλάβαμε. Μόνο με την απελευθέρωση θα μπορέσουμε απερίσπαστοι να στραφούμε στον εαυτό μας και στον πλησίον μας και να πραγματώσουμε τις δυνατότητες του είναι μας, να επιδοθούμε στην αποστολή μας όπως επιβάλλει η Ορθόδοξη πίστη μας.

 

Σας καλωσορίζουμε και πάλι, Μακαριώτατε, στην πόλη και επαρχία μας.

 

Ευλογείστε το λαό μας και προσευχηθείτε για όλους μας. Και για την πνευματική μας προκοπή αλλά και για σύντμηση των δεινών της πατρίδας μας. 
Εμφανίσεις: 76646
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!