Απέκτησε νέο Μέλος η Ιερά Σύνοδος της Κύπρου

ImageΗ Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου διευρύνεται από σήμερα κατά ένα μέλος, φθάνοντας έτσι στα δεκαπέντε.

Το νέο μέλος είναι ο Αρχιμανδρίτης Πορφύριος Μαχαιριώτης, ο οποίος ψηφίστηκε από την πλειοψηφία της Ιεράς Συνόδου, στη θέση του βοηθού Επισκόπου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου. Ο Αρχιμανδρίτης Πορφύριος Μαχαιριώτης, με την ανάληψη των νέων καθηκόντων του, θα φέρει τον τίτλο του Επισκόπου Νεαπόλεως.

Σε δηλώσεις του μετά από την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου, ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος είπε ότι η Ιερά Σύνοδος ψήφισε, ύστερα από πρόταση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου, τον Αρχιμανδρίτη Πορφύριο Μαχαιριώτη, στη θέση του βοηθού Επισκόπου.

Εξάλλου, η Ιερά Σύνοδος ενέκρινε σήμερα και την πρόταση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, για αγορά γραφείων στις Βρυξέλλες, εκ μέρους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Ερωτηθείς εάν έχει αποφασιστεί το άτομο, το οποίο θα αναλάβει την εκπροσώπηση της Εκκλησίας της Κύπρου, στις Βρυξέλλες, ο Μητροπολίτης Πάφου απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι απλώς «δόθηκε το πράσινο φως, για να αρχίσει η διαπραγμάτευση για την αγορά των γραφείων».

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες, που θέλουν τον Αρχιμανδρίτη Πορφύριο να προορίζεται για τη θέση αυτή, ο Πάφου Γεώργιος είπε: «Δεν νομίζω να είναι κάτι το παράξενο. Είναι κάτι που θα το αποφασίσει η Ιερά Σύνοδος και ο Μακαριότατος».

Στο μεταξύ, κατά τη σημερινή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου αποφασίστηκε ακόμα η σύσταση Επιτροπής για δογματικά θέματα και ανέθεσε την προεδρία αυτής στον Μητροπολίτη Κυρηνείας Παύλο, ενώ ενέκρινε και την προικοδότηση των νέων Μητροπόλεων Κωνσταντίας και Τριμυθούντος και Ταμασού, εκ μέρους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και της Ιεράς Μονής Κύκκου.

Σε ό,τι αφορά το ύψος της προικοδότησης στις δύο νέες Μητροπόλεις, ο Πάφου Γεώργιος είπε ότι εγκρίθηκαν κάποια ποσοστά για ξενοδοχεία και μετοχές, σημειώνοντας ότι θα γίνει κάποια διαβούλευση μεταξύ των δύο Μητροπόλεων και της Αρχιεπισκοπής και Μονής Κύκκου.

Για το γραφείο των διεκκλησιαστικών σχέσεων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, ο Μητροπολίτης Πάφου είπε ότι η οργάνωση του ανήκει αποκλειστικά στην Αρχιεπισκοπή. Προς το παρόν, είπε, χηρεύει γιατί ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας που ήταν υπεύθυνος έφυγε από την Αρχιεπισκοπή.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν κατά τη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου συζητήθηκε το θέμα της μη εμπλοκής Ιερέων σε προεκλογικούς αγώνες, ενόψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών, ο Μητροπολίτης Πάφου είπε ότι συζητήθηκε, προσθέτοντας ότι «ο κάθε ένας έχει την προσωπική του άποψη, αλλά δεν μπορεί υπό την ιδιότητα του κληρικού, να αναμειγνύεται σε τέτοια θέματα».

Απαντώντας στην ερώτηση ποιες είναι οι κυρώσεις σε περίπτωση που σημειωθεί ένα τέτοιο περιστατικό, ο Πάφου Γεώργιος είπε: «Όταν θα σημειωθεί, θα το εξετάσει η Ιερά Σύνοδος».

Κληθείς να αναφέρει που τοποθετείται χρονικά η πλήρωση της Χωροεπισκοπής Αρσινόης, ο Μητροπολίτης Πάφου είπε ότι «θα γίνει εν καιρώ».

Η επόμενη τακτική συνεδρία της Ιεράς Συνόδου θα λάβει χώρα στις 5 Νοεμβρίου του 2007.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ
Εμφανίσεις: 54426
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!