Κύπρου: "Χρειάζεται ενότητα και συλλογικότητα"
- Δημιουργηθηκε στις Δευτέρα, 03 Μαρτίου 2008
-
Γράφτηκε από τον/την Αιμίλιος Πολυγένης 11:40
-
«Η Εκκλησία της Κύπρου θα συμπαρασταθεί στο νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο του», τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε σήμερα το πρωί στον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β' κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησής τους στο Προεδρικό Μέγαρο.
Σας φέρνω δύναμη από το Θεό για να φέρετε εις πέρας το δύσκολο έργο σας. Χρειάζεται ενότητα και συλλογικότητα για το εθνικό μας θέμα και σε αυτό το πνεύμα, ως Εκκλησία, θα συμπαρασταθούμε με όλη μας την ψυχή», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος στην αρχή της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Απαντώντας στον Αρχιεπίσκοπο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε την ανάγκη να κυριαρχήσει η ενότητα στο νησί. «Χρειάζεται η ενότητα όλων. Αυτή είναι η συνεχής διακήρυξή μου», δήλωσε.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι η ε/κ πλευρά τείνει χέρι φιλίας και το ίδιο πρέπει να πράξει και η άλλη πλευρά. «Εμείς τείνουμε χέρι αλλά πρέπει να βρούμε τεταμένο χέρι και από την κατοχική δύναμη και τον φίλο μου τον κ. Ταλάτ. Διαφορετικά, τα πράγματα θα παραμείνουν δύσκολα, είναι ήδη δύσκολα», υπογράμμισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.
Αυτός ο τόπος, συνέχισε, ανήκει στο λαό του, Ε/κ και Τ/κ, και αυτοί πρέπει να βρουν λύση στα πλαίσια μιας ενωμένης, ομόσπονδης πατρίδας.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την ευχή όπως η Τουρκία κατανοήσει ότι είναι προς το συμφέρον της να τερματίσει την επεκτατική της πολιτική και να ασκήσει πολιτική σύνεσης προκειμένου να προωθήσει τους στόχους της εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και για να επανενωθεί η Κύπρος.
Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, αμέσως, μετά τη συνάντηση, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι «είχαμε μια θαυμάσια συνάντηση σε ένα όμορφο και πολύ ευγενικό κλίμα. Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντηθήκαμε με τον Πρόεδρο Χριστόφια.
Κάναμε μια γενική ανασκόπηση, δεν μας χωρίζει οτιδήποτε με τον Δημήτρη».
«Του δηλώσαμε ότι με πολλή χαρά ότι θα του συμπαρασταθούμε. Συμφωνούμε ότι χρειάζεται ενότητα όλου του λαού για να πετύχουμε κάτι. Του δήλωσα ότι πιστεύω ότι θα επιτύχει γιατί είναι πολύ επικοινωνιακός και έχοντας υπόψη τον αντίπαλό μας, τον εχθρό μας, ότι δεν δίνει πολλά περιθώρια, εντούτοις με το επικοινωνιακό του Προέδρου - εκεί που δεν θα συμφωνούν τουλάχιστον - θα εκτίθενται, και είμαι σίγουρος για αυτό», συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος.
Ερωτηθείς αν ο ίδιος λέγει mea culpa για την παρέμβασή του στις προεδρικές εκλογές, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι «τα παλιά να τα αφήσουμε. Ανήκουν στο παρελθόν. Εμείς βλέπουμε μπροστά, δεν έχουμε να μοιράσουμε οτιδήποτε».
Όπως ανέφερε, «πάντοτε η Εκκλησία είχε μια γραμμή στο εθνικό θέμα, μπορούμε με αυτή τη γραμμή να συνεχίσουμε και να συνεργαστούμε. Είναι υπόθεση όλων μας το εθνικό, δεν είναι μόνο θέμα του Προέδρου ή της Κυβέρνησης, όλος ο λαός πρέπει να συμπαρασταθεί ώστε να πετύχουμε περισσότερα και όταν είμαστε μονιασμένοι έχουμε ισχύ».
Σε ερώτηση κατά πόσο το σχέδιο της Εκκλησίας επί του εθνικού θέματος θα συνεχίσει, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι «πιστεύω ότι οι σκέψεις είναι ίδιες. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει παρόμοιες σκέψεις, δεν νομίζω ότι μου επιτρέπεται να μιλώ για τον ίδιο, αλλά στην επαφή που είχαμε και στην ανταλλαγή απόψεων συμφωνούμε πλήρως».
Κληθείς να πει κατά πόσο συμφωνεί με την επιλογή του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ είπε ότι «όλα δεν μπορούσαμε να τα συμπεριλάβουμε με τη σημερινή συνάντηση», προσθέτοντας ωστόσο ότι «συναντήσεις θα έχουμε συχνά - πυκνά».
Δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον νέο Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού για ανταλλαγή απόψεων, «σε μια προσπάθεια να βρούμε μια βασιλική και μέση οδό για το καλό της παιδείας μας του τόπου μας».
«Εκείνο που εμείς επιθυμούμε είναι να μείνουμε ενωμένοι με τις χριστιανικές μας ρίζες και τις εθνικές. Δεν διαφωνεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι Χριστιανός Ορθόδοξος, δεν είναι αλλόθρησκος», συνέχισε.
Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν την Εκκλησία να μην έχει εισακουστεί στο θέμα του διορισμού Υπουργού Παιδείας, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι «ποτέ δεν έχει ερωτηθεί η Εκκλησία και όταν ρωτήθηκε, όταν ανέλαβε ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, εγώ αρνήθηκα».
«Ο Πρόεδρος διορίζει, ο Πρόεδρος παύει και αν πετύχει ο Υπουργός παίρνει επαίνους, αν όχι αναλαμβάνει τους ψόγους. Συνεπώς δεν είναι ορθό να επιβάλλουμε εμείς στον Πρόεδρο κάποιον για Υπουργό.
Αν με ρωτούσε, δεν θα απαντούσα, εμείς θέλουμε την καλή συνεργασία τίποτα άλλο» κατέληξε.
- Εμφανίσεις: 70847