Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Κύπρο
- Δημιουργηθηκε στις Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2008
-
Γράφτηκε από τον/την Λουκάς Παναγιώτου (Κύπρος)
-
Παλουριωτίσσης στην Λευκωσία, η Κυριακή της Ορθοδοξίας, ημέρα της αναστήλωσης των Ιερών εικόνων.
Ιδιαίτερη αίγλη στην όλη εορταστική ατμόσφαιρα έδωσε η παρουσία του δευτερόθρονου Πατριάρχου της Ορθοδοξίας, του Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεοδώρου του Β΄ και στον οποίο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, απένειμε την ανώτατη τιμητική διάκριση της.
«Είναι ένδειξη τιμής και αγάπης προς το πρόσωπο σας, αλλά και βαθιάς εκτίμησης προς την μεγάλη και ιστορική Εκκλησία της Αλεξανδρείας» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην ομιλία του.
«Δεχθείτε αυτή τη διάκριση και να θυμάστε ότι ο τάφος του Αποστόλου Βαρνάβα, η μορφή του οποίο εικονίζεται στο παράσημο, βρίσκεται υπό κατοχήν. Είναι απροσπέλαστος σ' όσους, ελεύθερα και χωρίς να προσκυνήσουν την κατοχήν, θέλουν να τον επισκεφθούν. «Κύνες πολλοί» και παραβολικά και ουσιαστικά τον κυκλώνουν.
Ευχηθείτε και σεις, Μακαριώτατε, και προσευχηθείτε στο Θεό να μην αργήσει η ώρα της απελευθέρωσης. Για να μπορέσουμε έτσι, σε μια νέα επίσκεψη σας να σας ξεναγήσουμε και στον Απ. Βαρνάβα, και στον Απ. Ανδρέα, και στην Κερύνεια, την Αμμόχωστο, την Μόρφου και σε όλη τη σκλαβωμένη σήμερα γη μας», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομο Β', απονέμοντας κατά τη διάρκεια αρχιερατικού συλλείτουργου το χρυσούν παράσημο του Αποστόλου Βαρνάβα, στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας.
Προσφωνώντας τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας, κατά το συλλείτουργο στον Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελιστρίας Παλουριωτίσσης, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε: «Οι μεγάλες υποχρεώσεις μας, ως προκαθημένων δύο αρχαιοτάτων Εκκλησιών, για την καθ' όλου Εκκλησία, δεν μας απαλλάσσουν και της ευθύνης των προβλημάτων των Εκκλησιών μας. Γνωρίζουμε ότι και το παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αντιμετωπίζει σήμερα προβλήματα, κυρίως λόγω της συρρίκνωσης του ελληνικού πληθυσμού στην Αφρικανική ήπειρο. Όμως εμείς εδώ στην Κύπρο, αντιμετωπίζουμε μεγαλύτερες δυσκολίες. Βρισκόμαστε μπροστά στη δυσκολότερη φάση της ιστορίας μας».
«Εδώ και 34 χρόνια το 1/3 του λαού μας ζει μακριά από τις εστίες του, διωγμένο με τη δύναμη των όπλων. Αντίθετα με οποιαδήποτε έννοια δικαιοσύνης ο λαός μας στερείται του δικαιώματος της ιδιοκτησίας, της ελεύθερης διακίνησης και της εγκατάστασης στο κατεχόμενο μέρος της πατρίδας μας. Πέραν των 500 ναών μας, και πολύ περισσότερα εξωκκλήσια μας, λεηλατήθηκαν, βεβηλώθηκαν, έγιναν στάβλοι ζώων, μουσουλμανικά τεμένη, άλλοι παραδόθηκαν στη φθορά του χρόνου. Η μονή του Αποστόλου Ανδρέα, στο ανατολικότερο άκρο της Κύπρου, που έγινε σύμβολο της κατεχόμενης γης μας, καταρρέει.
Οι εγκλωβισμένοι μας, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εξαναγκ άστηκαν να φύγουν από τα σπίτια και τις περιουσίες τους, Μένουν εκεί σήμερα ελάχιστοι, σχεδόν ισάριθμοι των προασπιστών των αρχαίων Θερμοπυλών, για να θυμίζουν σ' όλους το χρέος για φύλαξη εθνικών και πνευματικών επάλξεων», πρόσθεσε.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου τόνισε με έμφαση ότι ο λαός μας, όμως, παρά τη μακροχρόνια ταλαιπωρία του δεν λιποψυχεί. «Δεν παραδίδεται και δεν αποδέχεται τα τετελεσμένα της βίας και της κατοχής. Απέρριψε πριν τέσσερα, περίπου, χρόνια μια νόθα λύση που στόχευε στην κατάλυση του κράτους μας και την άνευ όρων παράδοση μας στη μεγαλοψυχία του κατακτητή. Και σήμερα είμαστε αποφασισμένοι, ενωμένοι, σαν ένας άνθρωπος, να θωρακίσουμε την Κυβέρνηση μας, ώστε έχοντας τη στήριξη όλων, να διαχειρισθεί από θέσεως ισχύος το εθνικό μας θέμα. Και έχουμε την ακράδαντη πεποίθηση πως ο Θεός, ο οποίος «δικαιοσύνας ηγάπησε», θα έλθει αρωγός», υπογράμμισε.
Στην αντιφώνηση του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας είπε: «Είμεθα σίγουροι ότι αι φωναί, αι παρακλήσεις, αι ικεσίαι και οι αγώνες όλων ημών δεν αντιπαρέρχονται ενώπιον του θρόνου της μεγαλωσύνης του Δεσπότου Χριστού και ότι διά τους εκλεκτούς Του κολωβοθήσονται αι ημέραι της διαιρέσεως και της διαταράξεως της ενότητος σύμπαντος του Κυπριακού Λαού».
«Την ώρα δε ταύτην απευθύνομεν έκκλησιν προς πάντα δυνάμενον να βοηθήσει εις την επίτευξιν του στόχου της ενότητος εν τω πλαισίω του δικαίου και των εν τω συγχρόνω κόσμω αποδεκτών εν συναρτήσει μεά του λεγομένου ευρωπαικού κεκτημένου, όπως καταθέση τον λίθον της προσφοράς του διά την επανοικοδόμησιν της διασαλευθείσης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο Κοινοτήτων της Νήσου», υπογράμμισε.
«Ας ευχηθωμεν τω Κυρίω της Εκκλησίας να αξιώση όλους ημας να ειδωμεν αποκαθισταμένην την αδικίαν, όπως αι ψυχαί των αδίκως απολεσθέντων αδελφων ημων εις τους πολλαπλούς του κυπριακού λαού αγωνας ευρωσιν ειρήνην και ελεος και τα δάκρυα των αδικηθέντων μεταβληθωσιν εις χαράν και αγαλλίασιν», πρόσθεσε.
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας πρόσφερε στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου δύο δικηροτρίκηρα, λέγοντας: «Να τοποθετούνται καθαρά κεριά και εσείς θα υψώνεται την προσευχή σας ώστε ο Κύριος να επιβλέψει εξ ουρανού στην κυπριακή Εκκλησία και εγώ θα φορώ στις επίσημες εορτές το παράσημο του Αποστόλου Βαρνάβα και θα παρακαλώ ταπεινά το Χριστό να πορευθείτε ως άλλος Μωϋσής προς τη γη της Επαγγελίας. Άρεται τη ράβδο σας και τα δικηροτρίκηρα για να φτάσετε την Εκκλησία και το μοναστήρι του Αγίου Βαρνάβας και να σας αξιώσει ο Θεός να λειτουργήσετε σε αυτό».
Μετά το πέρας του Συλλείτουργου ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και μέλη της Ιερά Συνόδου μετέβησαν στο παλαιό Κοιμητήριο Αγίου Σπυρίδωνος όπου τέλεσαν τρισάγιο στον τάφο του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου του Α΄ και κατεθέσαν στεφάνι.
Το μεσημέρι, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου παρέθεσαν επίσημο γεύμα προς τιμή του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή και στο οποίο παρακάθησαν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, ο πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο, πολιτειακοί, στρατιωτικοί και θρησκευτικοί παράγοντες του τόπου.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια του γεύματος, ο Κύπρου Χρυσόστομος εξέφρασε για άλλη μια φορά την χαρά του για την παρουσία του Πατριάρχου Αλεξανδρείας στην Κύπρο και διαβεβαίωσε ότι η Κυπριακή Εκκλησία θα σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης προς την Αλεξανδρινή Εκκλησία.
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ανταπαντώντας στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου σημείωσε: «χαιρόμεθα εξαιρέτως που στην μαρτυρική αυτή Μεγαλόνησο έχει γίνει βίωμα από μακρού η αγάπη και η παραδοχή των ετεροτήτων. Αυτές οι διαστάσεις του ορθόδοξου ήθους πιστεύουμε ακράδαντα είναι οι καλύτεροι συνοδοιπόροι στο μακρύ και ανηφορικό δρόμο της εξευρέσεως λύσεως στο δύσκολο πρόβλημα αυτού του τόπου».
«Οταν ημείς διακρατούμε μετ' ευλαβείας τα άγια της πίστεώς μας και τα απότοκα της σταυρικής μας πορείας σίγουρη είναι η απόγευσι της Αναστασίμου χαράς. Ας μην εκλυόμεθα και ας μην αποκάμωμεν που μέσα στο καταιγιστικό σήμερα συμπαρασύρονται πολλά από τα εσώτατα του είναι μας», πρόσθεσε.
«Είμεθα σίγουροι πως ο ευλογημένος Κυπριακός Λαός γνωρίζει ότι η μάνα του Εκκλησία ανησυχεί, αγωνιά και κοπιά για την διακράτησι της αληθείας σε όλες της τις μορφές για αυτό και την εμπιστεύεται και προσβλέπει σε Αυτήν.
Τελειώνοντας την ταπεινή αυτή προσφώνισι εγείρω το ποτήριον τούτο εις δόξαν του Τριασαγίου Θεού και μακροημέρευσιν όλων Σας με την θερμή και εύελπι ευχή για ταχεία επανένωσι της Κύπρου", κατέληξε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας.
Το απόγευμα η Α.Θ.Μ. ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος χοροστάτησε του κατανυκτικού εσπερινού ο οποίος ετελέσθει στην μοναδική ενορία στην Κύπρο στον Στρόβολο, της Λευκωσίας, της οποίας ο ναός τιμάται επ’ ονόματι του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου.
- Εμφανίσεις: 37011