Το Υπ.Παιδείας απέρριψε αίτημα της Ιεράς Συνόδου

Image
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου
ΚΥΠΡΟΣ - Ο Κύπριος Υπουργός Παιδείας κ. Αντρέας Δημητρίου απέρριψε το αίτημα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου για συμμετοχή δύο Αρχιερέων

στην επιτροπή για το νέο αναλυτικό πρόγραμμα διδασκαλίας της Ιστορίας, προσθέτοντας ότι στην επιτροπή θα μετέχουν ειδικοί επιστήμονες, εγνωσμένου κύρους.

 

Το αίτημα της Ιεράς Συνόδου διατυπώθηκε σε δισέλιδη ανακοίνωση, στην οποία υποστηρίζεται ότι, παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις, φαίνεται πως προχωρεί η υλοποίηση του στόχου για "αμφισβήτηση του τρόπου και των αρχών συγγραφής της Ιστορίας μας". Θα πρέπει "να εκφράζεται και να ακούεται η θέση της Εκκλησίας", υποστηρίζει η Ιερά Σύνοδος.

 

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, αναφέρει η ανακοίνωση, ασχολήθηκε μεταξύ άλλων και με "το γενικότερο θέμα της Παιδείας μας, ειδικότερα δε με τις εντεινόμενες συζητήσεις για επιχειρούμενη επέμβαση στη μέχρι σήμερα προσφερόμενη σχολική ύλη στο μάθημα της Ιστορίας".

 

Στο ανακοινωθέν αναφέρεται ότι η Ιερά Σύνοδος πιστεύει ότι, "αν τελεσφορήσει η προσπάθεια αμφισβήτησης της Ιστορίας μας, αυτή θα αποβεί ολέθρια για την έκβαση του αγώνα που διεξάγουμε".

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ηθελημένα ή αθέλητα επιχειρείται "υπονόμευση της εμπιστοσύνης προς την Εκκλησία, που είναι βασικό βάθρο του αγώνα μας" και επίσης "υπόσκαψη της διεθνούς προσπάθειάς μας για απόδοση στην Τουρκία των ευθυνών της για τα εγκλήματα που διέπραξε, και δικαιολόγηση της εισβολής στην Κύπρο".

 

Με το ανακοινωθέν δεν συμφώνησαν οι Μητροπολίτες Μόρφου κ. Νεόφυτος και ο Κύκκου κ. Νικηφόρος, οι οποίοι υποστήριξαν πως θα έπρεπε, πριν από οποιαδήποτε τοποθέτηση, να κληθεί ο υπουργός Παιδείας για να ενημερώσει υπεύθυνα τους αρχιερείς για τις θέσεις και τις προθέσεις του.

 

Ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Δημητρίου δήλωσε ότι θεωρεί ότι υπάρχει παραπληροφόρηση και άγνοια για το θέμα της Ιστορίας και ότι συνεχίζεται ο θόρυβος για "ένα ανύπαρκτο θέμα".

 

Ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμιά επιτροπή για την Ιστορία και καμιά έκθεση και διερωτήθηκε πώς η Ιερά Σύνοδος αναφέρεται σε κάτι τέτοιο. Δήλωσε επίσης ότι αναμένει από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Κύπρου "να λειτουργήσει με ενωτικό και καταπραϋντικό τρόπο για το καλό της πατρίδας μας".

 

Ο κ. Δημητρίου τόνισε ότι δεν αναμένει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος "θα λειτουργεί ως σκιώδης υπουργός Παιδείας".

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος επέμεινε ότι κάποια επιτροπή συνεδρίασε στο τέλος Αυγούστου και ετοίμασε πρακτικά, στα οποία αμφισβητήθηκε η συμβολή της Εκκλησίας στην επιβίωση του έθνους μέσα στους αιώνες.

 

Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι τα πρακτικά αυτά διαβάστηκαν στην Ιερά Σύνοδο και διατυπώθηκαν διάφορες απόψεις. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η απόφαση της συνόδου να ζητηθεί συμμετοχή δύο αρχιερέων στην επιτροπή για την Ιστορία, "ήταν ομόφωνη, με κάποια επιφύλαξη του μητροπολίτη Μόρφου".

 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρός Κυπριανού εξέφρασε λύπη, επειδή η Ιερά Σύνοδος, πριν ενημερωθεί αντικειμενικά και ολοκληρωμένα για το ποια Επιτροπή θα ασχοληθεί με το θέμα της Ιστορίας, "κατακεραύνωσε τον υπουργό Παιδείας".

 

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι δεν γίνεται "να παραχαράσσουμε την Ιστορία μόνοι μας και να εξυπηρετούμε την τουρκική προπαγάνδα".

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

 

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού επισημαίνει ότι τα όσα αναφέρονται στο ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου αφορούν σε ανύπαρκτα  δεδομένα και στοιχεία.

 

Αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται και δεν λειτουργεί καμία Επιστημονική Επιτροπή για την Ιστορία.

 

Τονίζεται ότι η Επιτροπή που θα οριστεί από το Υπουργείο Παιδείας  και Πολιτισμού για την ετοιμασία νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων για το μάθημα της  Ιστορίας, όπως και για όλα  τα γνωστικά αντικείμενα, θα αποτελείται από Πανεπιστημιακούς  πολύ  υψηλού  επιστημονικού  κύρους  και  εγνωσμένης ακεραιότητας και ότι η σύνθεσή  της θα αποτελεί προϊόν ευρύτατης συναίνεσης.

 

Εμφανίσεις: 49671
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!