9.000.000€ θα στοιχίσει ο Καθεδρικός Ναός της Λευκωσίας

ImageΕννέα εκατομμύρια ευρώ με σημερινές τιμές υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει ο νέος καθεδρικός ναός της Λευκωσίας, τον οποίο θέλει να αναγείρει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος στον ευρύτερο χώρο

της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, η οποία βρίσκεται στην περιοχή της παλιάς και εντός των τειχών πόλης της Λευκωσίας.

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην οποία παρουσιάστηκαν τα σχέδια του νέου καθεδρικού ναού, χαρακτήρισε «ιστορική την πρόταση για τον καθεδρικό ναό» και υποστήριξε ότι η πρόταση «συμπληρώνει και τοπιοτεχνεί με διαχρονικό Έργο αυτό τον Ιερό Χώρο, της Αρχιεπισκοπής».

 

Οι εκκλησίες Αγίου Ιωάννη (καθεδρικός ναός από τα τέλη του 1600 μέχρι σήμερα) και του Αγίου Αντωνίου θα πάρουν την μορφή μουσειακών χώρων, είπε ο κ. Χρυσόστομος και πρόσθεσε ότι νιώθει άβολα και ντρέπεται, όταν τυγχάνει να ξεναγεί ξένους ηγέτες Εκκλησιών στον Άγιο Ιωάννη και να τους λέγει ότι "αυτός είναι ο καθεδρικός μας ναός".

 

Ο σημερινός, ιστορικός καθεδρικός ναός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου κτίστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Νικηφόρο το 1662, πιθανότατα στο χώρο παλαιότερης Μονής.

 

Οι τοιχογραφίες του καθεδρικού ναού ανάγονται στον 18ο αιώνα και σύμφωνα με τον αρχαιολόγο-βυζαντινολόγο Χριστόδουλο Χατζηχριστοδούλου αποδίδονται στον Κύπριο αγιογράφο Φιλάρετο.

 

Είναι ο μόνος ναός στην Κύπρο, που αγιογραφήθηκε ολόκληρος την περίοδο της τουρκοκρατίας και γι΄ αυτό, επισημαίνει ο κ. Χατζηχριστοδούλου, οι μορφές είναι ισχνές και στη τοιχογραφία της Σταύρωσης του Χριστού απεικονίζονται μιναρέδες. Μεταξύ των τοιχογραφιών είναι παραστάσεις από την Αποκάλυψη του Ιωάννη του Θεολόγου και των προνομίων της Εκκλησίας της Κύπρου από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Ζήνωνα.

 

Ο ναός κοσμείται επίσης με σπουδαίες φορητές εικόνες του 18ου αιώνα του Ιωάννου Κορνάρου του Κρητός.

 

Ο νέος καθεδρικός ναός θα είναι βυζαντινού ρυθμού, σταυροειδής μετά τρούλου και μονόκλειτος. Η επιλογή μονόκλειτου ναού έγινε, εξήγησε ο αρχιτέκτονας του έργου Νίκος Μελετίου, για να υπάρχει απρόσκοπτη οπτική επαφή από όλα τα σημεία προς τον σολέα και Ιερό.

 

Οι αναλογίες του βασίζονται στο γεγονός ότι είναι μονόκλειτος με θόλο διαμέτρου 14 μέτρων, όπου θα αγιογραφηθεί ο Παντοκράτορας σύμφωνα με την παράδοση της Βυζαντινής Ναοδομίας.

 

Έχει γίνει πρόνοια, ώστε ο Παντοκράτορας στον θόλο να είναι ορατός από την στιγμή που οι πιστοί εισέρχονται στον ναό.

 

Ο νέος ναός θα είναι χωρητικότητας 800 πιστών, το ύψος του θα φθάνει τα 26 μέτρα και θα έχει τέσσερα καμπαναριά.

 

Σύμφωνα με τα αρχιτεκτονικά σχέδια παράλληλα με την ανέγερση του ναού προβλέπεται η αναπαλαίωση των διατηρητέων Οικοδομών, και η αναβάθμιση του Βυζαντινού Μουσείου, Πινακοθήκης, Βιβλιοθήκης.

 

Όσον αφορά την πιθανότητα να βρεθούν αρχαιότητες, κατά τις κατασκευαστικές εργασίες, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι δεν θα κατασκευαστεί ο υπόγειος χώρος στάθμευσης, αλλά η εκκλησία θα κτιστεί.

 

Ωστόσο, ο διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Παύλος Φλουρέντζος, ανέφερε ότι εκείνος που θα αποφασίσει για το πόσο αξιόλογες είναι οι αρχαιότητες σε περίπτωση που βρεθούν, είναι ο διευθυντής του Τμήματος και άρα όταν έρθει η ώρα θα αποφασιστεί από αυτόν αν πρέπει ή όχι να κτιστεί ο ναός.

 

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών αντέδρασε στα σχέδια του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και σε ανακοίνωση του αναφέρει: «Θεωρούμε ότι αυτό το έργο θα αποτελέσει ύβρη για το ιστορικό και αρχαιολογικό περιβάλλον της παλιάς πόλης».

 

Αν όντως στόχος του Αρχιεπισκόπου είναι ο εξωραϊσμός της περιοχής και η προσέλκυση νέων πίσω στο παλιό κέντρο, «ας επενδύσει κάποια από τα εκατομμύρια που έχει προϋπολογίσει για τον καθεδρικό ναό στην αναπαλαίωση των πάμπολλων κτιρίων που ανήκουν στην αρχιεπισκοπή και παραμένουν ανεκμετάλλευτα», προσθέτουν οι Οικολόγοι.
Εμφανίσεις: 79440
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!