Διεθνές Συνέδριο για τον Άγ. Νεόφυτο τον Έγκλειστο

ImageΚύπρος - Άρχισε στην Πάφο το Α' Διεθνές Συνέδριο με θέμα: "Άγιος Νεόφυτος ο Έγκλειστος, Ιστορία - Θεολογία - Πολιτισμός", το οποίο διοργανώνει

η Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Νεοφύτου.

 

Ο Άγιος Νεόφυτος (1134-1215) ήταν πολυγραφότατος μοναχός, που οφείλει την προσωνυμία του "Έγκλειστος" στην εγκλείστρα που λάξεψε και ζωγράφισε ο ίδιος στο χωριό Τάλα της Πάφου, όπου και εκοιμήθη.

 

Ο Άγιος Νεόφυτος έζησε έγκλειστος για 60 χρόνια ως ασκητής, μοναχός και συγγραφέας. Χαρακτηριστικά της ασκητικής του ζωής είναι η προσευχή και η νηστεία.

 

Την καταγωγή του αγίου Νεοφύτου από τα Λεύκαρα αποδέχεται ο μεσαιωνικός χρονογράφος Λεόντιος Μαχαιράς.

 

Τις σκληρές εμπειρίες του από το βίο και την πολιτεία του Ισαακίου Κομνηνού, του τελευταίου αποστάτη Βυζαντινού διοικητή της Κύπρου, και την αγροίκα συμπεριφορά του Άγγλου βασιλιά Ριχάρδου Λεοντόθυμου και των στρατιωτών του (1191/2), περιέβαλε με μοναδική παραστατικότητα στο έργο του "Περί των κατά χώραν Κύπρον σκαιών".

 

Κατά την εναρκτήρια συνεδρία, απηύθυναν χαιρετισμούς ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος και ο Υπουργός Παιδείας Ανδρέας Δημητρίου.

 

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο Επίσκοπος Χυτρών Λεόντειος, ενώ το συνέδριο χαιρέτισε εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Υπουργός Γεωργίας Μιχάλης Πολυνείκης.

 

Εισαγωγικές ομιλίες στην πρώτη μέρα του συνεδρίου έκαναν ο Χρίστος Οικονόμου, πρόεδρος του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ, με θέμα "Άγιος Νεόφυτος και το Συγγραφικό του έργο" και η Ελένη Γλυκατζή Αρβελέρ, πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, με θέμα "ο Άγιος Νεόφυτος και η Εποχής του".

 

Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, Αρχιμανδρίτης Αλέξιος, επεσήμανε ότι το συνέδριο αποτελεί το αποκορύφωμα μιας συλλογικής, πολυετούς και πολυδάπανης προσπάθειας για τη συμπλήρωση της κριτικής έκδοσης των σωζόμενων συγγραμμάτων του αγίου Νεοφύτου.

 

"Η σπάνια αυτή έκδοση", τόνισε ο Αρχιμανδρίτης Αλέξιος, "περιλαμβάνει έξι καλαίσθητους τόμους, ένα έργο που, με τις φιλότιμες προσπάθειες τόσο των μελών της Συντονιστικής Επιστημονικής Επιτροπής Έκδοσης όσο και των υπόλοιπων επιστημονικών συνεργατών, γίνεται πλέον προσιτό τόσο στη διεθνή επιστημονική κοινότητα όσο και στον ευσεβή λαό του Θεού".

 

Η μετάφραση αυτή, είπε, θα συνοδεύεται με σχόλια ιστορικά, θεολογικά, κοινωνικά, φιλολογικά, συμβάλλοντας έτσι στην πληρέστερη κατανόηση των έργων του αγίου μας. Όπως αποκάλυψε ο Αρχιμανδρίτης Αλέξιος, αναμένεται να εκδοθούν 12 συνολικά τόμοι.

 

"Ένας απώτερος στόχος μας", είπε, "είναι να μεταφραστούν τα έργα αυτά και σε ξένες γλώσσες, κυρίως στα Αγγλικά και τα Ρωσικά, καθιστώντας έτσι το έργο του αγίου προσιτό και στη διεθνή επιστημονική κοινότητα αλλά και για να ικανοποιήσει τις σύγχρονες πνευματικές αναζητήσεις του ευρύτερου ορθόδοξου κόσμου και όχι μόνο".
Εμφανίσεις: 106607
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!