Ο Κύπρου παρασημοφόρησε Μαραθευτή - Βασιλειάδη
- Δημιουργηθηκε στις Παρασκευή, 24 Απριλίου 2009
-
Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr 19:08
-
και τον κ. Μιχαλάκη Μαραθεύτη, πρώην Διευθυντή της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Κύπρου.
Η τελετή της παρασημοφόρησης πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, στο Μέγα Συνοδικό, στις 12 η ώρα το μεσημέρι, σήμερα Παρασκευή 24 Απριλίου.
Κατά τη διάρκεια της τελετής η χορωδία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής "Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός", υπό τη διεύθυνση του πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Δημοσθένους, έψαλλε Αναστάσιμους Ύμνους.
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ Β’
Σεβαστοί μου κύριοι Μαραθεύτη και Βασιλειάδη,
Αγαπητοί μου φοιτητές τής Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσεως.
Την αναστάσιμη χαρά, ευφροσύνη και λαμπρότητα την οποία βιώνουμε από την περασμένη Κυριακή, επαυξάνει η σημερινή έκφραση τού σεβασμού και τής αγάπης μας προς δύο άξια τέκνα τής Παιδείας, τής Πατρίδας και τής Εκκλησίας.
Τον πρώην Διευθυντή τής Παιδαγωγικής Ακαδημίας τής Κύπρου κύριο Μιχαλάκη Μαραθεύτη και τον διαπρεπή Θεολόγο και Συγγραφέα κύριο Νικόλαο Βασιλειάδη.
Σ’ αυτές τις συγκινητικές στιγμές αισθάνομαι, πως, ό,τι και να πω για να Σας παρουσιάσω τις δύο αυτές εκλεκτές φυσιογνωμίες, ο λόγος μου, αφ’ ενός μεν, θα είναι πενιχρός, αφ’ ετέρου δε θα προσκρούσω στους ταπεινόφρονες χαρακτήρες τους.
Όμως, « ανδρών αγαθών, έργω γενομένων, έργω και δηλούσθαι τας τιμάς» κατά τον σοφό ιστορικό Θουκυδίδη. Γι’ αυτό η αγάπη Τους, ας μού επιτρέψει να Σάς εκθέσω με λίγα λόγια το πολυσχιδές έργο Τους.
Ο κύριος Μιχαλάκης Μαραθεύτης, μετά τις φιλοσοφικές του σπουδές στην Αθήνα, επέστρεψε στην Κύπρο με τον δυναμισμό και το πάθος των υψηλών εννοιών τής Χριστιανικής μας Θρησκείας και τής Ελευθερίας της Πατρίδας μας.
Γι’ αυτό και υπήρξε από τους πρωτεργάτες τού απελευθερωτικού μας Αγώνα. Ο Αρχηγός τού ανέθεσε την ηγεσία τής ΠΕΚΑ (ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΑΓΩΝΑ) από το Νοέμβριο τού 1956 μέχρι τις 2 Απριλίου τού 1957, οπότε και συνελήφθη από τους Άγγλους κατακτητές.
Καταδικάστηκε σε δεκαοκτάμηνη φυλάκιση την οποία και εξέτισε στις Κεντρικές Φυλακές. Την επομένη τής αποφυλάκισής του συνελήφθη και πάλι και φυλακίστηκε μέχρι τέλους τού Αγώνα.
Όπως συμβαίνει με όλους τους μεγάλους άνδρες τής Ιστορίας η φυλάκιση τού προσώπου συνιστά το πρώτο μεγάλο άλμα προς την πραγμάτωση τής πνευματικής ελευθερίας μέσα από την προσφορά προς τους φυλακισμένους συναγωνιστές του, την καταξίωση τής προσωπικής του αξιοπρέπειας και τη βίωση τής υψηλής έννοιας για την οποία έφτασε ως εκεί, την Ελευθερία.
Ο ίδιος γράφει χαρακτηριστικά για το προσωπικό αυτό βίωμα.
« Η υπέρβαση τού ατομοκεντρισμού αποτελεί το πέρασμα από το Εγώ στο Σύ. Είναι το άνοιγμα τού εαυτού μας στον κόσμο των ανθρώπων και την ψυχική επικοινωνία μαζί τους… Γι’ αυτό και η υπέρβαση τού ατομοκεντρισμού είναι τόσο πνευματική ανάγκη τού ατόμου όσο και εκδήλωση πνευματικής ελευθερίας…»
Γι’ αυτό και μέσα στις φυλακές ο Μιχαλάκης Μαραθεύτης αποτελεί έμψυχη πνευματική πηγή έμπνευσης για τον Αγώνα και τη Χριστιανική καλλιέργεια πάνω στην οποία στηρίχτηκε ο απελευθερωτικός μας Αγώνας. Μαζί με πλειάδα άλλων εκλεκτών εκπαιδευτικών και κληρικών σχηματίζουν ομάδες μελέτης τής Αγίας Γραφής μέσα από τις σελίδες τής οποίας καλλιεργούν το χριστιανικό ήθος και την πίστη προς την ελευθερία!
Με τον τρόπο αυτό οι φυλακές τού δυνάστη μεταβάλλονται από χώρους τρόμου και βασανιστηρίων σε άγια πηγή ψυχικού σθένους για την απελευθέρωση τής δούλης Πατρίδας!
Κι’ όταν ο Αγώνας τελείωσε και οι στέφανοι τής δόξας των Αγωνιστών άρχισαν να μαραίνονται ο Μιχαλάκης Μαραθεύτης τίθεται επικεφαλής της Ιστορικής Μνήμης τής ηρωικής εκείνης εποποιΐας!
Πρωτοστάτησε στην ίδρυση τού Συνδέσμου Πολιτικών Καταδίκων ΕΟΚΑ 1955-59 και διετέλεσε πρώτος πρόεδρος αυτής.
Είναι πρόεδρος τού Ιδρύματος τού Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-59 από την ίδρυσή του το 1997 μέχρι σήμερα.
Διετέλεσε επίσης πρώτος Πρόεδρος τής Επιτροπής Δραστηριοτήτων και Εκδόσεων τού Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ ( ΣΙΜΑΕ). Έκτοτε προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Επιτροπή, ως εκπρόσωπος του ΣΙΜΑΕ και από το 2001 ως σήμερα, ως εκπρόσωπος τού Ιδρύματος τού Απελευθερωτικού Αγώνα.
Κατά τη διάρκεια των ετών αυτών είδαν το φως της δημοσιότητας δεκάδες πολυσέλιδες εκδόσεις μέσα από τις οποίες διαλάμπει το χριστιανικό και πατριδολατρικό πνεύμα τού ένδοξου απελευθερωτικού μας Αγώνα.
Αναφέρω χαρακτηριστικά τα βιβλία του « Σκίρτημα Ελευθερίας» « Τη Λευτεριά ως τα ύψη» « Το έπος της ΕΟΚΑ» « Λεύκωμα Πολιτικών Καταδίκων» « Ανθολόγιο Κειμένων για τον Αγώνα τής ΕΟΚΑ» «Ηρωικοί απόηχοι τού 55 » και δεκάδες άλλα.
Όπως μας θυμίζει ο Μένανδρος « Ανδρός χαρακτήρ εκ λόγου γνωρίζεται».
Και πράγματι, ο λογοτεχνικός και δοκιμιακός λόγος τού κ. Μαραθεύτη για το αγώνα τής ΕΟΚΑ απηχεί ανάγλυφα το ηρωικό εκείνο έπος, το οποίο τόσο έντονα βίωσε και ο ίδιος.
«Το έπος τής 1ης τ’ Απρίλη τού 1955» γράφει « είναι μια έκφραση τής ουσίας του Ελληνισμού. Ο Αγώνας για Λευτεριά συνταιριαζόταν τότε απόλυτα με την εσωτερική λευτεριά. Και αυτό το συνταίριασμα ακτινοβολούσε τόσο στο ήθος των αγωνιστών όσο και στο κοινοτικό πνεύμα τού λαού. Αυτός ο αγώνας μάς διαγράφει σήμερα το δικό μας χρέος.
Το χρέος να διαφυλάξουμε τον ελληνισμό από την εσωτερική διάβρωση και να τον καταστήσουμε παράγοντα δημιουργικό και όπλο πνευματικό μέσα στις ανακατατάξεις που μας έρχονται.
Η 1η τ’ Απρίλη μάς καλεί να ξαναγίνουμε και πάλι αετοί, φορώντας και τις δύο φτερούγες τής Ελληνικής λευτεριάς, την εθνική και την πνευματική. Οι ηρωικοί μας νεκροί μάς ατενίζουν σιωπηλοί και περιμένουν».
Πέραν όμως από την προσφορά τού Μιχαλάκη Μαραθεύτη στον εθνικοαπελευθερωτικό μας αγώνα το όνομά του είναι ταυτισμένο και με μία άλλη ιδεατή έπαλξη. Είναι ο ιερός χώρος τής Παιδείας! Υπηρέτησε για ένα τέταρτο τού αιώνα ως καθηγητής και Διευθυντής τής Παιδαγωγικής Ακαδημίας τής Κύπρου.
Με την ακαταπόνητο φιλοπονία του και τον ένθεο ζήλο του προς τη Χριστιανική Θρησκεία, την Ελευθερία τής Πατρίδας και την Παιδεία ανήγαγε την Παιδαγωγική Ακαδημία σ’ ένα περιώνυμο πνευματικό κέντρο τού Ελληνισμού και πηγή πνευματικής τροφοδοσίας τής μαθητιώσας νεολαίας μας.
Μέσα απ’ αυτό αναδείκτηκαν χιλιάδες διδάσκαλοι που με τη σειρά τους μετέφερα το ελληνοχριστιανικό πνεύμα τού σοφού διδασκάλου τους στις ευαίσθητες μαθητικές ψυχές τους.
Γι’ αυτό το όνομα τού κυρίου Μιχαλάκη Μαραθεύτη ανεβαίνει στα χείλη χιλιάδων διδασκάλων και μαθητών τους με αίσθημα σεβασμού και ευγνωμοσύνης.
Το ήθος και τα έργα τού Μιχαλάκη Μαραθεύτη, ενός ταπεινού και αφανούς αγωνιστή τής Ελευθερίας και της Παιδείας αποκαλύπτουν αυτό που ο ίδιος, σε ώρες περισυλλογής, ερωτά τον εαυτό του:
«Πώς μπορέσαμε και ανεβήκαμε ως εκεί πάνω;»
Και η ευγενική ψυχή του απαντά σ’ ένα αιθεροβάμονα πνευματικό διάλογο με τον Κύριο, στη συλλογή « Προεκτάσεις».
«Μάς είπες, πως όλα μας τα δίνεις δωρεάν… Κι’ εμείς χαρήκαμε… Τα δώρα τής Αγάπης Σου μάς σκλάβωσαν. Με τίποτε δεν ξεπληρώνονται Παρά με την αιώνια τού εαυτού μας προσφορά…»
Κι’ εγώ τίποτε άλλο δεν έχω να προσθέσω παρά μονάχα τούτο. Στη δική μου συνείδηση ο πολυσέβαστός μου Μιχαλάκης Μαραθεύτης υπήρξε ένας ηρωικός αγωνιστής τής Ελευθερίας και ανήκει στη χορεία των διδασκάλων τού Γένους! Γι’ αυτό και τού αξίζει κάθε τιμή!
Ο κύριος Νικόλαος Βασιλειάδης γεννήθηκε στην κατεχόμενη Άχνα. Σύντομα όμως μετώκησε με τους γονείς του, στο χωριό τής μητέρας του, στο Τριμίθι τής Κερύνειας. Ο πόνος κτύπησε πολύ γρήγορα την παιδική του ψυχή, όταν σε ηλικία έξι χρονών έμεινε ορφανός από τη μητέρα του.
Στη συνέχεια, οι θύελλες τής ζωής του τον έφεραν στην Πάφο, όπου, ζώντας μέσα σε αφάνταστες δυσκολίες, συμπλήρωσε τις Γυμνασιακές τους σπουδές, λαμβάνοντας το απολυτήριό του με ΑΡΙΣΤΑ.
Από μικρός ήθελε να αφιερώσει τον εαυτό του στον Χριστό και στην Ελλάδα. Γι’ αυτό, μετά τη λήψη τού πτυχίου του από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών, έγινε μέλος τής Ορθοδόξου Ιεραποστολικής Αδελφότητος Θεολόγων « Ο ΣΩΤΗΡ».
Από την ιερή εκείνη έπαλξη επεδόθη με ζήλο στη διάδοση τού λόγου τού Θεού και ιδιαίτερα στην κατήχηση των ελληνοπαίδων στα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη.
Ο κύριος Βασιλειάδης « πολυπλασίασε » κατά τον ψαλμωδό, στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα τάλαντα, που η αγάπη τού Θεού τού χάρισε. Γι’ αυτό συνδύασε, κατά ένα ιδανικό τρόπο, τόσο το συγγραφικό του τάλαντο όσο και τον ενδιάθετο προφορικό του λόγο.
Από τη γλαφυρή γραφίδα τού κυρίου Βασιλειάδη είδαν το φως της δημοσιότητας δεκάδες χριστιανικά βιβλία και εκατοντάδες για να μην πω χιλιάδες χριστιανικά δοκίμια και μελέτες.
Από τα βιβλία του αναφέρω χαρακτηριστικά « Το Μυστήριο τού Θανάτου», το οποίο σημείωσε 17 εκδόσεις και το οποίο μεταφράστηκε στα Αγγλικά, τα Ρωσικά, τα Γεωργιανά και τα Πολωνικά. « Το λυκόφως τού Μαρξισμού» «Η Ορθοδοξία. Ελπίς τού κόσμου» « Ο Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός και η Ένωσις των Εκκλησιών» « Ορθοδοξία και φεμινισμός» « Ορθοδοξία, Ισλάμ και Πολιτισμός» «Χριστιανισμός και Ανθρωπισμός» « Η Χριστιανική Πίστις εις τον αιώνα τής Επιστήμης» Εθνομάρτυρες τού Κυπριακού Έπους» « Για την Ελευθερία» και δεκάδες άλλα.
Όλα του τα βιβλία διακρίνονται για την εμβριθή επιστημονική μεθοδολογία, για τον βαθυστόχαστο χριστιανικό και φιλοσοφικό στοχασμό, για την πληθώρα των πατερικών και επιστημονικών παραπομπών, για τη γλαφυρότητα τού ύφους του και για τα αισιόδοξα μηνύματα που εκπέμπουν.
Γι’ αυτό και η Ακαδημία Αθηνών επιδοκιμάζουσα την επιστημονική και θεολογική του δραστηριότητα επιβραβεύει το 1979 το έργο του, « καθ’ όλου μεν δια την όλην αυτού συγγραφήν, κατά μέρος δε δια το πόνημα «ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΕΠΟΥΣ 1955-59».
Ο κύριος Βασιλειάδης αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος τής ζωής του στη μελέτη και την έκδοση τής Παλαιάς Διαθήκης. Συνολικά έχει ερμηνεύσει, σχολιάσει και υπομνηματίσει τα 33 από τα 49 βιβλία τής Παλαιάς Διαθήκης , την οποία η Αδελφότης Θεολόγων « Ο ΣΩΤΗΡ» έχει εκδώσει σε 20 συνολικά τόμους.
Πρόκειται για ένα μνημειώδες έργο που λαμπρύνει τη Θεολογική μας Επιστήμη, εντυπωσιάζει τον αναγνώστη για την άρτια επιμέλειά του, την ενδελεχή επιστημονική και θεολογική ερμηνεία και της πιο μικρής λεπτομέρειας και το οποίο θα μείνει «κτήμα ες αεί» τής Εκκλησίας.
Το γεγονός ότι:
«ΕΔΟΞΕ ΤΗι ΑΚΑΔΗΜΙΑι ΑΘΗΝΩΝ ΤΗΝ ΕΞ ΕΙΚΟΣΙ ΤΟΜΩΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑΝ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ ΠΑΡΑ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΟΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ «Ο ΣΩΤΗΡ» ΒΡΑΒΕΥΣΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΠΟΝΗΜΑ ΕΝΕΚΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΤΗΤΟΣ ΑΥΤΟΥ ΕΙΣ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΝ ΚΑΙ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΟΝ ΕΡΓΟΝ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΕΓΑΛΩΣ ΣΥΜΒΑΛΛΕΤΑΙ» μάς κάνει να νοιώθουμε πολύ περήφανοι γιατί η μικρή μας Πατρίδα εγέννησε έναν τέτοιο οτρηρό εκκλησιαστικό άνδρα.
Το ίδιο άλλωστε έπραξε και η Εκκλησία τής Ελλάδος, η οποία τού απένειμε τον Χρυσούν Σταυρό τού Αποστόλου Παύλου, διότι «φιλευσεβώς, χρήσιμος εις διακονίαν τής πίστεως γενόμενος, πολυτίμους υπηρεσίας τη Εκκλησία προσέφερε».
Το όνομά τού κυρίου Βασιλειάδη είναι επίσης ταυτισμένο με τρία χριστιανικά περιοδικά, τα οποία κυκλοφορούν σ’ ολόκληρη την Ελλάδα και στον απόδημο ελληνισμό, περισσότερο από πενήντα χρόνια και μεταφέρουν παντού τα σωτήρια μηνύματα τής ορθόδοξης χριστιανικής μας πίστης και τής αγάπης προς τις διαχρονικές αξίες τού ελληνικού μας πολιτισμού.
Το πρώτο είναι το περιοδικό «Ο ΣΩΤΗΡ». Τα άλλα δύο είναι το νεανικό « Προς την Νίκην» και το φοιτητικό –επιστημονικό « Η Δράσις μας».
Με το περιοδικό «Προς την Νίκην» εμεγάλωσαν και καλλιεργήθηκαν χριστιανικά εκατοντάδες, χιλιάδες ψυχές ελληνοπαίδων. Μ’ αυτό μεγαλώσαμε όλοι μας. Μέσω αυτού γευτήκαμε και γνωρίσαμε τη δροσιά τού χριστιανικού πνεύματος και το κάλλος τού κλασσικού μας πολιτισμού.
Μέσω αυτού μυηθήκαμε στα μεγάλα προβλήματα τής ζωής, γνωρίσαμε τους Πατέρες τής Εκκλησίας μας και βιώσαμε τους πολύτιμους μαργαρίτες τής ορθοδοξίας μας!
«Η Δράσις μας» είναι το φοιτητικό περιοδικό, το οποίο, η άρτια επιστημονική και θεολογική κατάρτιση τού κυρίου Βασιλειάδη, εκδίδει ανελλιπώς για μισό αιώνα τώρα και προασπίζεται με σθένος την Εκκλησία μας και την Ορθοδοξία μας από τα ποικιλώνυμα υλιστικά και αθεϊστικά ρεύματα τής εποχής μας.
Είναι το περιοδικό που ευαγγελίζεται τα κοσμοσωτήρια μηνύματα τής χριστιανικής μας πίστεως και κρατεί τους φοιτητές μας στην αγκαλιά τής Εκκλησίας.
Παράλληλα, μέσα από τις σελίδες του, διατρανώνονται τα εθνικά μας δίκαια, καλλιεργείται η αγάπη προς την Πατρίδα και η ευαισθητοποίηση των νέων μας επί των κυοφορούμενων εθνικών μας κινδύνων.
Από το 1974 και εξής, ότε το βδέγλυγμα τής ασιατικής στέπας εμόλυνε τη Νήσο των Αγίων και των Μαρτύρων, η αρθρογραφία του κυρίου Βασιλειάδη για τα απαράγραπτα ιστορικά δικαιώματα και την ελευθερία τού Κυπριακού λαού είναι ιδιαιτέρως αγωνιστική και πολύ συγκινητική. διαίτερα μαχητική υπήρξε και η στάση του για την απόρριψη τού επαίσχυντου σχεδίου Ανάν.
Για όλους αυτούς του λόγους, πιστεύω ακράδαντα ότι ο κύριος Νικόλαος Βασιλειάδης, με την καθόλου συγγραφική, θεολογική, επιστημονική και εθνική του δράση, ανήκει στους πνευματικούς ταγούς τού Νέου Ελληνισμού και τιμά ιδιαιτέρως την Κύπρο μας.
Πολυσέβαστέ μου κατηχητά,
Όταν κάποτε, ο ένθεος ζήλος Σου για τον Κύριο και ο πόθος Σου να μεταφέρεις στους νέους τής Πατρίδας μας τα ουράνια και σωτήρια μηνύματά Του, καλλιεργούσες και στη δική μου εφηβική ψυχή τον πόθο να υπηρετήσω την Εκκλησία τού Χριστού, από οποιανδήποτε έπαλξη, ουδέποτε διανοήθηκα ότι η αγάπη Του θα μού επεφύλασσε τέτοια πνευματική συγκίνηση να Σάς παρασημοφορήσω, ως Προκαθήμενος τής Εκκλησίας τής Κύπρου.
Ιδού όμως! Η αντιπελάργησις αυτή γίνεται σήμερα με αγαλλίαση, μέσα στο Φως τής Αναστάσεως, « όπου τά πάντα και εν πάσι Χριστός»! ( Κολ. 3, 11).
- Εμφανίσεις: 34897