Ολοκληρώθηκε το Διεθνές Συνέδριο για τον Άγιο Νεόφυτο

ImageΚΥΠΡΟΣ - Με τη σημερινή λαμπρή ευχαριστιακή σύναξη, «τον πιο κατάλληλο επίλογο» όπως την χαρακτήρισε ο Καθηγητής κ. Γεώργιος Πατρώνος, που τελέστηκε

στο καθολικό της Ιεράς Μονής του Αγίου Νεοφύτου, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας κ.κ. Χρυσοστόμου και με τη συμμετοχή Αρχιερέων από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, Ιεροσολύμων και Σερβίας, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του Συνεδρίου προς τιμήν του κτήτορα και προστάτη της Μονής που είχε ως θέμα, «Άγιος Νεόφυτος ο Έγκλειστος, ιστορία – θεολογία - Πολιτισμός».

 

Μετά το τέλος της λατρευτικής σύναξης ο καθηγούμενος του Αγίου Νεοφύτου και η περί αυτόν μοναστική Αδελφότητα, τίμησε τους τέσσερις διακεκριμένους επιστήμονες, καθηγητές της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, οι οποίοι επιφορτίστηκαν με τη μεγάλη ευθύνη του συντονισμού του όλου έργου της Κριτικής Εκδόσεως των σωζόμενων Συγγραμμάτων του Αγίου Νεοφύτου:  Τον αείμνηστο καθηγητή Δημήτριο Τσάμη και τους καθηγητές Νίκο Ζαχαρόπουλο, Ιωάννη Καραβιδόπουλο και Χρήστο Οικονόμου.

 

Κατά την προσφώνηση του, ο Χύτρων Λεόντιος, σημείωσε ότι οι τιμώμενοι καθηγητές «με σύνεση, μεθοδικότητα, μετριοπάθεια και δυναμικότητα οργάνωσαν, συστηματοποίησαν και ολοκλήρωσαν την Κριτική Έκδοση του έργου που έχουμε στα χέρια μας». χαρακτήρισε μάλιστα το όλο εγχείρημα ως ένα «μνημειώδες έργο, αποτέλεσμα μιας ιστορικής απόφασης του Ηγουμενοσυμβουλίου της Μονής μας, που ξεκίνησε από το 1994 και ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

 

Το αποτέλεσμα της δεκαπενταετούς συνεργασίας μας είναι σήμερα ορατό γιατί έχουμε ήδη ολοκληρωμένο ένα καλαίσθητο εξάτομο έργο κριτικής εκδόσεως».

 

«Είναι γι΄ αυτό που αποφασίσαμε να απονέμουμε σήμερα, στους τέσσερις διακεκριμένους καθηγητές, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής εκδόσεως των Συγγραμμάτων του Αγίου μας, την ανώτατη τιμητική διάκριση της Μονής μας, που είναι το χρυσούν μετάλλιο της με  εικονιζόμενη σ΄ αυτό την παράσταση του Αγίου μας», σημείωσε ο καθηγούμενος του Αγίου Νεοφύτου.

 

«Η ευγνωμοσύνη μας προς τα πρόσωπά τους είναι μεγάλη και ευχόμαστε ο Πανάγαθος Θεός, διά πρεσβειών του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου, να τους αγιάζει και να ανταποδίδει σ΄ αυτούς εσαεί πλούσια τη Χάρη και την ευλογία Του», είπε.

 

Στην αντιφώνηση του εκ μέρους των τιμωμένων ο πρόεδρος του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ, καθηγητής κ. Χρήστος Οικονόμου, αφού εξέφρασε θερμές ευχαριστίες εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Κριτικής Εκδόσεως των Συγγραμμάτων του Αγίου Νεοφύτου, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «σήμερα, μετά από μια δεκαπενταετία, εκείνη η εξαγγελία είναι μια πραγματικότητα με έξι (6) πολυσέλιδους και πολυτελείς τόμους κριτικής έκδοσης των έργων του Αγίου.

 

Πρόκειται για μνημειώδες έργο, γιατί περιλαμβάνει πηγές οι οποίες καλύπτουν σχεδόν όλα τα γνωστικά αντικείμενα  της Θεολογίας, εμπλουτίζουν τη Γλωσσολογία του τόπου μας, τη Λαογραφία, την Ιστορία της Φραγκοκρατίας στην Κύπρο και κυρίως αποτελούν συμβολή στον πολιτισμό.

 

Η οικουμενική Ορθοδοξία ελάχιστες κριτικές εκδόσεις πατερικών κειμένων αυτού του επιπέδου έχει πραγματοποιήσει, γι’ αυτό η παρούσα έκδοση αποτελεί πρωτοποριακή προσπάθεια στον τομέα αυτό που τηρεί τις διεθνείς προδιαγραφές».

 

Αναφερόμενος στην συνέχεια, ο κ. Οικονόμου στο Α΄ Διεθνές Συνέδριο της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής του Αγίου Νεοφύτου με θέμα: Άγιος Νεόφυτος ο Έγκλειστος. Ιστορία- Θεολογία- Πολιτισμός, που διεξήχθη εδώ στην Πάφο από 22-26 Απριλίου 2009, σημείωσε «θεωρώ πως σύμφωνα με τα Κυπριακά δεδομένα, τέτοιο συνέδριο, θεολογικό και πολυθεματικό, αυτού του υψηλού επιστημονικού επιπέδου έχει να διεξαχθεί στον τόπο μας εδώ και δεκαετίες.

 

Εξάλλου, τα αποτελέσματά του θα φανούν και στα Πρακτικά, που σύντομα θα ακολουθήσουν και θα αποτελέσουν τη βάση της παραπέρα έρευνας για την προσωπικότητα και το συγγραφικό έργο του Οσίου».

 

«Θεοφιλέστατε Άγιε Χύτρων κ. Λεόντιε, όλο αυτό το έργο που επιτελέστηκε με την απόφασή σας ως Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Νεοφύτου και του Ηγουμενοσυμβουλίου σας αποτελεί σταθμό στα θεολογικά γράμματα της Κύπρου και της Ορθόδοξης Εκκλησίας, γενικά.

 

Αποτελεί καύχημα δικό σας και δικό μας εν Κυρίω. Ο Άγιος Νεόφυτος να είναι βοηθός και μεσίτης στον Τριαδικό Θεό», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Οικονόμου.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Ομότιμος Καθηγητής το Πανεπιστημίου θηνν κ. Γεώργιος Πατρώνος, μίλησε προς το πολυπληθές εκκλησίασμα, με θέμα «Μηνύματα από τον βίο και το έργο του Αγίου Νεοφύτου προς το σύγχρονο κόσμο».

 

«Ο γιος Νεόφυτος», ανέφερε ο κ. Πατρώνος, «με διορατικότητα και ευαισθησία ντιλαμβάνεται πόσο σημαντικό είναι η σχέση μεταξύ Γέροντα καθοδηγού και πνευματικο τέκνου να διαπνέεται από αμοιβαία μπιστοσύνη και λληλοσεβασμό πί τ βάσει ρίμου σκέψεως και συνειδητής πιλογής.

 

ποιαδήποτε σχέση νελεύθερης υποταγής ή εξουσιαστικής επιβολής την απορρίπτει αυτομάτως ως βλαπτική και επικίνδυνη. Καλεί, μάλιστα, κάθε καθοδηγούμενο πού θα συνειδητοποιήσει ότι η σχέση του με τον Γέροντα ή τον πνευματικό του δεν στηρίζεται σε γι βάση να την τερματίζει μέσως και να απομακρύνεται μετατρέποντας την υπακοή σε ανυπακοή λέγοντας «φύγε απ’ αυτού όσον ισχύς»: φύγε όσο έχεις ακόμη τη δύναμη να αντισταθείς στην αλλοτρίωση και την απώλεια της προσωπικής σου βούλησης».

 

«Η διαποίμανση και παιδευτική καθοδήγηση του νέου ανθρώπου αποτελεί ύψιστο πνευματικό και κοινωνικό λειτούργημα, πού σκοπό έχει να τον εξυψώσει από την κατάσταση του ανώριμου ηθικά και νοητικά νηπίου σε αυτήν του ώρίμου και «τελείου ανδρός», όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο απόστολος Παύλος», υπογράμμισε με έμφαση ο κ. Πατρώνος.

 

«Σε αυτό το πλαίσιο, η υπακοή δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να μετατρέπεται στα χέρια οποιουδήποτε ποιμένα ψυχών σε εργαλείο πνευματικού ευνουχισμού και βιομηχανικής κλωνοποίησης άβουλων οπαδών και τυφλών ακολούθων».
Εμφανίσεις: 43998
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!