Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στον Πρόεδρο της Συρίας
- Δημιουργηθηκε στις Δευτέρα, 04 Μαΐου 2009
-
Γράφτηκε από τον/την Λουκάς Παναγιώτου 22:52
-
ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος ο Β΄.
O κ. Assad καλωσορίζοντας τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου στη Συρία εξέφρασε τη χαρά του για την ευκαιρία που δόθηκε στη χώρα του να προσφέρει μια τέτοια φιλοξενία.
Στην συνέχεια συνεχάρη τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και τον Πατριάρχη Αντιοχείας για την καλή σχέση των δυο Εκκλησιών και τόνισε την ανάγκη να γίνονται τέτοιες συναντήσεις.
Εξέφρασε την ευχαρίστησή του για την αγαπητική αυτή σχέση και γιατί ο Μακαριώτατος γνωρίζει τόσα πολλά για τη Συρία. Ακολούθως ο Σύρος Πρόεδρος αναφέρθηκε στην ιστορία του Χριστιανισμού στη χώρα του και τόνισε τη συνεχή παρουσία της Εκκλησίας στη Συρία από την εποχή του Χριστού ως σήμερα.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Assad για την θερμή υποδοχή στο Προεδρικό Μέγαρο τον επιβεβαίωσε πως η Εκκλησία της Κύπρου διατηρεί άριστες σχέσεις με τη Συρία, τόσο με την κυβέρνηση, όσο και με το Πατριαρχείο Αντιοχείας.
«Το Πατριαρχείο εδώ μοιάζει με Μητέρα Εκκλησία για την Εκκλησία της Κύπρου», είπε ο Μακαριώτατος, για να υπογραμμίσει τη διαχρονική σχέση της Εκκλησίας της Κύπρου με την Εκκλησία της Αντιοχείας, από την εποχή του Αποστόλου Βαρνάβα.
«Δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω και εσάς και την κυβέρνηση σας, γιατί πάντα η κυβέρνηση της Συρίας υποστηρίζει την Κύπρο», δήλωσε ο Μακαριώτατος. Ανέφερε, ακόμη, ότι η ενότητα για την οποία μίλησε ο πρόεδρος Assad αποτελεί επιδίωξη της Εκκλησίας της Κύπρου, η οποία επιθυμεί να έχει άριστες σχέσεις με το χώρο της Ανατολής.«Ό,τι εξαρτάται από εμάς θα το κάνουμε, συμπαριστάμεθα στους αδελφούς, εργαζόμεθα να επικρατήσει η ειρήνη και στην Ανατολή και στον κόσμο», δήλωσε ο Μακαριώτατος.
Ο Πρόεδρος Assad στην αντιφώνησή του, αναφέρθηκε στις πολλές επαφές του με θρησκευτικούς ηγέτες και στην ανάγκη οι θρησκευτικοί ηγέτες να βρίσκονται ανάμεσα στον κόσμο και ιδιαίτερα στους νέους. Έκανε, μάλιστα, ιδιαίτερη μνεία στο ρόλο που παίζει στον τομέα αυτό η Εκκλησία στη Συρία και ιδιαίτερα ο Πατριάρχης.«Δεν πιστεύω ότι χρειάζεται ιδιαίτερος διάλογος μεταξύ Χριστιανών και Ισλάμ», τόνισε ο κ. Assad, εξηγώντας ότι «το πρόβλημα είναι ότι εμείς οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουμε τη θρησκεία μας σωστά.
Αν καταλάβαινε ο μουσουλμάνος και ο χριστιανός τη θρησκεία του, δε θα είχαμε πρόβλημα. Είναι αδύνατο ο Θεός να θέλει οι θρησκείες να αντιμάχονται η μία την άλλη.
Το πρόβλημα βρίσκεται στους ανθρώπους». Αναφέρθηκε στις κινήσεις που γίνονται για να βοηθήσουν σε αυτό το θέμα. Εξέφρασε, επίσης, την απορία του για το ότι οι φανατικοί του Ισλάμ προέρχονται σήμερα από τον Ευρωπαϊκό χώρο και όχι από χώρες όπως η Συρία, που, αντίθετα, προσπαθούν να καταπολεμήσουν το φανατισμό.
Εδώ, είπε ο Σύρος Πρόεδρος, θα μπορούσε να βοηθήσει και η Εκκλησία της Κύπρου με την εμπειρία της στο χώρο της Ανατολής, Οι ανταλλαγές νέων, χριστιανών και μουσουλμάνων, θα τους βοηθήσουν να αλληλογνωριστούν.
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, συμφώνησε με τις επισημάνσεις του κ. Assad και υπογράμμισε με έμφαση ότι στην Κύπρο δεν είχαμε καμιά φορά θρησκευτικό πρόβλημα και στα σημερινά αδιέξοδα μας οδήγησαν άλλοι, που αριστοτεχνικά μεθόδευσαν τη σύγκρουση.
«Οι θρησκείες», τόνισε ο Μακαριώτατος, «πρέπει να συμβάλλουν στο πλησίασμα του ενός προς τον άλλο, όχι για να ανέχεται ο ένας τον άλλο, αλλά για να αγαπήσει ο ένας τον άλλο. Αυτό είναι και το θέλημα του Θεού κι εμείς πρέπει να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση, για να έχουμε και την ευλογία Του. Είμεθα παιδιά του ίδιου Θεού», τόνισε κλείνοντας ο Αρχιεπίσκοπος.Σε ανάμνηση της επίσκεψης ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δώρισε στον Πρόεδρο Assad ένα αργυρό δίσκο με την Κύπρο στο μέσο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Κύπρος εδώ παρουσιάζεται ενωμένη, όπως πρέπει να είναι».Δώρισε, επίσης, στον Πρόεδρο ένα βιβλίο που παρουσιάζει την καταστροφή των εκκλησιαστικών μας μνημείων στην Κατεχόμενη Κύπρο, αλλά και ένα βιβλίο στην αραβική γλώσσα που παρουσιάζει Μουσουλμανικά Τεμένη που βρίσκονται στην Ελεύθερη Κύπρο και τα
οποία διατηρούνται σε άριστη κατάσταση με δαπάνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και προσφέρονται απρόσκοπτα για λατρεία.
Ο Μακαριότατος υπογράμμισε ότι «αυτή πρέπει να είναι η σωστή στάση προς τα θρησκευτικά μνημεία, γιατί όλα δεν είναι μόνο χώροι λατρείας των Χριστιανών και των Μουσουλμάνων, χωριστά, αλλά αποτελούν ταυτόχρονα και κοινή πολιτισμική κληρονομιά».
Πριν από την συνάντηση με τον Πρόεδρο Assad, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιγνάτιος υποδέχτηκε με τη Συνοδεία του στο Πατριαρχείο τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου, όπου είχαν εγκάρδια συνομιλία.
Οι δύο προκαθήμενοι αντάλλαξαν σκέψεις και μοιράστηκαν προβληματισμούς για την Εκκλησία, τις σχέσεις των δυο Εκκλησιών, την ανάπτυξη της εκπαίδευσης των στελεχών της Εκκλησίας, τις σχέσεις με το Ισλάμ, το Διαθρησκευτικό Διάλογο, το Κυπριακό, το Οικολογικό πρόβλημα και την προοπτική εντονότερης συνεργασίας των Ορθοδόξων Εκκλησιών για το μέλλον.- Εμφανίσεις: 28126