Επέστρεψε από τη Δαμασκό ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

ImageΜε τον Υπουργό Θρησκευτικών Υποθέσεων της Συρίας κ. Muhammad Abd Al-Sattar, συναντήθηκε χθες, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος Β΄,

ο οποίος βρισκόταν στη Συριακή πρωτεύουσα, στα πλαίσια της ειρηνικής επίσκεψής του στο Πατριαρχείο Αντιοχείας.

 

«Περιμέναμε αυτή την επίσκεψη. Ήταν για μας μια ευκαιρία να συσφίξουμε τις σχέσεις μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σύρος Υπουργός, υποδεχόμενος τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου στο γραφείο του.

 

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον κ. Al-Sattar για την υποδοχή και εξήγησε πως οι σχέσεις μας με τη Συρία ήταν πάντα άριστες και τόνισε ότι η αδελφοσύνη και ο σύνδεσμός μας, ξεκινούν από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, μιας και «Άνδρες Κύπριοι και Κυρηναίοι...» είναι αυτοί που έφεραν, πρώτοι, το μήνυμα του Χριστού από τα Ιεροσόλυμα στην Αντιόχεια. Έτσι, η Εκκλησία της Συρίας θεωρείται ως Μητέρα Εκκλησία για την Κύπρο.

 

Ο Αρχιεπίσκοπος, αναφερόμενος, στη συνέχεια, στην Κύπρο και στο κυπριακό τόνισε ότι ουδέποτε είχαμε θρησκευτικό πρόβλημα, αλλά συμβιώναμε ειρηνικά οι Ορθόδοξοι με τους Μουσουλμάνους, αλλά και με τα άλλα δόγματα.

 

«Είμαστε όλοι παιδιά του ίδιου Θεού» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε ότι «με τη συνεργασία λύνονται όλα τα προβλήματα». Ο Μακαριώτατος μετέφερε στο Σύρο Υπουργό τις ανησυχίες της Κυπριακής Εκκλησίας για την κατάσταση των εκκλησιών στα κατεχόμενα εδάφη της πατρίδας μας και την ετοιμότητα της Εκκλησία της Κύπρου να ανακαινίσει τους Ιερούς Ναούς μας που χρειάζονται συντήρηση, μετά από τόσα χρόνια, καθώς και την ετοιμότητά του να συνεισφέρει στη συντήρηση τζαμιών στις ελεύθερες περιοχές.

 

Ο Υπουργός Θρησκευτικών Υποθέσεων της Συρίας κ. Muhammad Abd Al-Sattar τόνισε ότι οι Χριστιανοί και οι Μουσουλμάνοι έκτισαν μαζί αυτό τον πολιτισμό της Συρίας και αναφέρθηκε στις σχέσεις των διαφόρων θρησκευμάτων στη Συρία, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς εδώ στη Συρία δεν έχουμε διάλογο Χριστιανών και Μουσουλμάνων, γιατί κανείς δεν κάνει διάλογο με τον εαυτό του».

 

Στο θέμα του σεβασμού των χώρων λατρείας ο κ. Υπουργός εξέφρασε την ιδιαίτερη ευαισθησία του για το θέμα αυτό και υποσχέθηκε να το θίξει στον Τούρκο ομόλογό του, για να συμβάλει στην ανακαίνιση των κατεχομένων εκκλησιών μας.

 

Ο Υπουργός κ. Muhammad Abd Al-Sattar και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ συμφώνησαν πως η ρίζα είναι η αγάπη και ο σεβασμός.  Σε ανάμνηση της επίσκεψης, ο Μακαριώτατος δώρισε στον Υπουργό κ. Al-Sattar ένα αργυρό δίσκο με την Κύπρο στο μέσο και σχολίασε χαρακτηριστικά ότι η Κύπρος παρουσιάζεται ενωμένη, όπως πρέπει να είναι.

 

Δώρισε, επίσης, ένα βιβλίο που παρουσιάζει την καταστροφή των εκκλησιαστικών μας μνημείων στην κατεχόμενη Κύπρο, καθώς και ένα βιβλίο στην αραβική γλώσσα, που παρουσιάζει μουσουλμανικά τεμένη στην ελεύθερη Κύπρο, τα οποία διατηρούνται σε άριστη κατάσταση, με δαπάνη της Κυπριακής Κυβέρνησης και προσφέρονται απρόσκοπτα για λατρεία.

 

Ο Υπουργός δώρισε στο Μακαριώτατο ένα δίσκο, όπου παρουσιάζεται η Συρία ως λίκνο των πολιτισμών, με έμβλημα το τζαμί και την εκκλησιά πλάι-πλάι, την εικόνα της Παναγίας και τον αναγνώστη του Κορανίου.

 

Μέγας Μουφτής της Συρίας

 

Αμέσως μετά, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου με τη συνοδεία του, επισκέφθηκαν το Μέγα Μουφτή της Συρίας Sheikh Ahmad Badr AL-Din Hassoun, με τον οποίο είχαν και πάλιν μια ένθερμη και μακρά συνομιλία και η οποία περιστράφηκε γύρω από θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

 

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Μεγάλο Μουφτή της Συρίας, ιδιαίτερα γιατί ήταν ο πρώτος θρησκευτικός ηγέτης που τον προσκάλεσε, μετά την εκλογή του ως Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

 

Οι δυο ηγέτες αντάλλαξαν πολλές σκέψεις γύρω από θέματα πίστεως και σεβασμού των χώρων λατρείας και των πεποιθήσεων των άλλων και αντάλλαξαν μεταξύ τους αναμνηστικά δώρα.

 

Συρο-Ιακωβική Εκκλησία

 

Στη συνέχεια η κυπριακή αποστολή, συνοδευόμενη και από τον Πρέσβη της Κύπρου στη Συρία κ. Ευστάθιο Ορφανίδη επισκέφθηκε το Πατριαρχείο των Συρο-Ιακωβιτών και συναντήθηκε με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη της Ορθοδόξου Συριακής Εκκλησίας Zakka IIwas.

 

Τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου υποδέχθηκαν με ύμνους στην αρχαία Συριακή γλώσσα χορός φοιτητών της θεολογικής σχολής.

 

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Zakka IIwas καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β΄ και αφού τον ευχαρίστησε για την επίσκεψή του, μίλησε για τις καλές σχέσεις των δυο Εκκλησιών και ευχήθηκε για την ενότητα.

 

Ο Κύπρου Χρυσόστομος, εξέφρασε τη χαρά του, γιατί η Συρο-Ιακωβική Εκκλησία φαίνεται να έχει καλή οργάνωση και έχει εγκύψει στους νέους, στα παιδιά που αποτελούν τη διαδοχή.

 

Ευχήθηκε να επιτύχει η προσπάθεια αυτή και να δημιουργηθούν ικανά στελέχη.

 

Ιερά Μονή της Παναγίας Σεντνάγια

 

Επόμενος σταθμός ήταν η ιστορική Ιερά Μονή της Παναγίας Σεντνάγια, που ανάγεται στα χρόνια της βασιλείας του Αυτοκράτορα Ιουστινιανού και αποτελεί ένα από τα πιο ξακουστά προσκυνήματα του Πατριαρχείου Αντιοχείας για τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που φυλάγεται στη Μονή.

 

Η μονή κτισμένη πάνω σε ψηλό βραχώδη λόφο δεσπόζει της περιοχής. Εκεί, επιφυλάχτηκε στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο και στη συνοδεία του εντυπωσιακή υποδοχή από τη φιλαρμονική μπάντα νέων της Σεντνάγια, παιδιά του σχολείου, καθώς και παιδιά του ορφανοτροφείου που λειτουργεί υπό την ευθύνη της μονής.

 

Μετά τη δέηση και τους αναστάσιμους ύμνους στο καθολικό της Μονής, η Ηγουμένη καλωσόρισε τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου και του δώρισε εικόνα της Παναγίας, την οποία φιλοτέχνησαν μοναχές της αδελφότητας και ακολούθως παρέθεσαν γεύμα προς τιμήν του Μακαριωτάτου.

 

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο νεόδμητο κτίριο του σχολείου, που λειτουργεί υπό την ευθύνη της Μονής και προσφέρει εκπαίδευση σε 500 περίπου παιδιά από 6 – 16 χρονών ανεξαρτήτως θρησκείας η προέλευσης.

 

Η μοναχή – διευθύντρια του σχολείου παρουσίασε το θαυμαστό έργο που επιτελείται στη σχολή.

 

Μονή Αγίου Χριστοφόρου και Μονή Αγίας Θέκλας, Μααλούλα

 

Τρίτος σταθμός στην περιοχή Σεντνάγια ήταν η Μονή του Αγίου Χριστοφόρου, όπου λειτουργεί σύγχρονος ξενώνας και συνεδριακό κέντρο του Πατριαρχείου Αντιοχείας.

 

Εκεί η αποστολή κατέλυσε μέχρι το απόγευμα, που αναχώρησε για το χωριό Μααλούλα, όπου βρίσκεται ο τάφος και η περίφημη μονή της Αγίας Θέκλας, που ανάγεται ως προσκύνημα στην πρώτη Χριστιανική εκκλησία, καθώς η Αγία ήταν ακόλουθος του Αποστόλου Παύλου.

 

Η υποδοχή που επιφυλάχθηκε στο Μακαριώτατο και τη Συνοδεία του δεν περιγράφεται. Κάτοικοι του χωριού Μααλούλα, άνδρες και γυναίκες, υποδέχθηκαν το Μακαριώτατο πενήντα περίπου μέτρα από την εξωτερική είσοδο της Μονής. Πανό στα ελληνικά έγραφε «Ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου».

 

Επίσης τραγουδούσαν ρυθμικά στα αραβικά: «Από την Κύπρο ήρθε το φως της πίστεως του Χριστιανισμού.

 

Είναι καύχημα της Χριστιανοσύνης». Μέσα σε αυτή τη γιορταστική ατμόσφαιρα αντηλλάγησαν οι χαιρετισμοί και τα δώρα. Η Ηγουμένη δώρισε στον Αρχιεπίσκοπο εικόνα της Αγίας Θέκλας, εργόχειρο μοναζουσών της αδελφότητας και ο Μακαριότατος την τίμησε δωρίζοντάς της επιστήθιο σταυρό.

 

Παιδιά του ορφανοτροφείου της Μονής απάγγειλαν στην αρχαία αραμαΐκή γλώσσα, που μιλιέται στη Μααλούλα  μέχρι σήμερα.

 

Το προσκύνημα ολοκληρώθηκε με δέηση στον τάφο της Αγίας Θέκλας, ο οποίος βρίσκεται ψηλά πάνω από το μοναστήρι, σκαλισμένος στο βράχο.

 

Έτσι ολοκληρώθηκε πανηγυρικά η τρίτη μέρα της ειρηνικής επίσκεψης του Αρχιεπισκόπου Κύπρου στο Πατριαρχείο Αντιοχείας, μέσα σε περιβάλλον ζωντανής και θερμής  πίστης, μέσα από εκδηλώσεις άδολης αγάπης και χαράς.

  

Εμφανίσεις: 45974
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!