Σε Χρυσορρογιάτισσα και Μονή Αγ. Νεοφύτου ο Σάββας

ImageΣτην επαρχία της Πάφου βρέθηκε χθες το απόγευμα, τέταρτη ημέρα της επισήμου

επισκέψεως του Προκαθημένου της Πολωνικής Εκκλησίας κ. Σάββα και της σεπτής του συνοδείας στην πατρίδα μας.

 

Συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 7 μ.μ. βρέθηκε στην Ιερά Μονή της Χρυσορρογιατίσσης όπου προσκύνησε την σεπτή εικόνα της Παναγίας η οποία, σύμφωνα με την παράδοση ανήκει στην ομάδα των εβδομήκοντα εικόνων της Θεοτόκου, τις οποίες ζωγράφισε ο Ευαγγελιστής Λουκάς.

 

Στην Μονή τον υποδέχθηκε ο ηγούμενος της Αρχιμανδρίτης Διονύσιος, ο οποίος τον ενημέρωσε για την ιστορία της εικόνος  και της μονής και τις δραστηριότητες τις οποίες σήμερα αναπτύσσουν.

 

Αμέσως μετά ο Πολωνός επίσημος και οι συν αυτώ, επισκέφθηκαν την Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου, όπου έτυχαν υποδοχής στην πλατεία που εκτείνεται μπροστά από την είσοδο της Μονής και στην συνέχεια εν πομπή κατευθύνθηκαν στο καθολικό της Μονής όπου εψάλλει δέηση.

 

«Τα μέλη της αδελφότητας της Μονής της Εγκλείστρας και εγώ προσωπικά σας υποδεχόμαστε στο εργαστήρι τούτο της πνευματικής άσκησης», ανέφερε στην προσφώνηση του, ο ηγούμενος της Μονής, χωρεπίσκοπος Λεόντιος.

 

«Η παρουσία της Υμετέρας Μακαριότητας, μετά των μελών της σεπτής συνοδείας σας, στη Μονή μας, ανανεώνει και επαυξάνει την ευφορία και την αγαλλίαση που βιώνουμε από την πρόσφατη μεγάλη εορτή του Πάσχα.

 

 

Και προσδίδει σε μας εξαιρετική τιμή γιατί στο πρόσωπό σας υποδεχόμαστε όχι μόνο ένα αγνό αγωνιστή της ορθοδοξίας,  αλλά ολόκληρο τον ευσεβή χριστιανικό λαό της Πολωνίας», πρόσθεσε.

 

«Επιτρέψατέ μου Μακαριώτατε, αξιοποιώντας της επίσκεψή σας αυτή, να εκζητήσω τις αρχιερατικές σας ευλογίες και ευχές για πνευματική πρόοδο των μοναχών και όλων των εγκαταβιούντων σ΄ αυτόν τον άγιο τόπο», ανέφερε στον λόγο του, ο Θεοφιλέστατος, ο οποίος έκανε προηγουμένως μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία της Μονής.

 

Στην αντιφώνηση του ο Πολωνίας Σάββας στάθηκε ιδιαίτερα στην προσωπικότητα του Αγίου Νεοφύτου, ο οποίος, όπως είπε «με τους κόπους και τους μόσχους του έγινε υπόδειγμα για τις επόμενες γενεές και συνεχίζει να είναι μέχρι και σήμερα.

 

Πέρασαν τόσα χρόνια, πέρασαν γενεές, άλλαξαν πολιτικά συστήματα, οι ηγεσίες ενώ ο Άγιος Νεόφυτος ζει και βασιλεύει, διότι το φως δεν μπορούμε να το κρύψουμε ποτέ. Το φως λάμπει πάντοτε ανεξαρτήτως των αλλαγών και των ανθρώπων και ακριβώς αυτή είναι η δύναμη των Αγίων», πρόσθεσε.

 

«Είστε ευτυχείς», υπογράμμισε με νόημα ο Μακαριώτατος, διότι «έχετε ένα που μπορεί να μεσολαβήσει ενώπιον του Θεού, τον Άγιο Νεόφυτο.

 

 

Προστατεύει το μοναστήρι αυτό και προσεύχεται για σας, ειδικά όταν έρχονται δύσκολες στιγμές, αλλά προσεύχεται και για τον καθέ ένα που προσέρχεται εδώ στην μονή του».

 

Ακολούθως έγινε ανταλλαγή «αναμνηστικών δώρων αγάπης» και μετέβησαν στο συνοδικό της Μονής όπου ο Πολωνός Αρχιεπίσκοπος εδέχθη τις ευχές των μελών της αδελφότητος και των πιστών που βρέθηκαν στο μοναστήρι.

 

Λίγο πριν αναχωρήσει, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Βαρσοβίας, επισκέφθηκε και προσκύνησε την αγία Εγκλείστρα και τον τάφο του ιδρυτή και προστάτη της Μονής Αγίου Νεοφύτου.

 

Η χθεσινή ημέρα έκλεισε με δείπνο, το οποίο παρέθεσε η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην εξοχική του κατοικία, στην περιοχή Μελισσόβουνο. 
Εμφανίσεις: 28017
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!