Αξιωματούχοι του Κογκρέσου στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου
- Δημιουργηθηκε στις Τρίτη, 26 Μαΐου 2009
-
Γράφτηκε από τον/την συνεργάτης μας Λουκάς Α. Παναγιώτου 20:54
-
για σειρά επαφών, δέχθηκε σήμερα το μεσημέρι στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος.
Ο Μακαριώτατος αφού εξέφρασε την χαρά του για την συνάντηση, τους καλωσόρισε στην Κύπρο και ειδικότερα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, «το θρησκευτικό κέντρο του νησιού μας», όπως είπε και στην συνέχεια τους ενημέρωσε ενδελεχώς για τις θέσεις της Εκκλησίας στο κυπριακό.
Αναφέρθηκε, ακόμη, στο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι μεγάλες δυνάμεις και ιδιαίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες, στην επίλυση του Κυπριακού.
«Εκείνο που θα ήθελα να διαβεβαιώσω όλους είναι ότι στην Κύπρο ποτέ δεν είχαμε θρησκευτικό πρόβλημα με τους Μουσουλμάνους και ζούσαμε αρμονικότατα μέσα στους αιώνες» τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση ο Αρχιεπίσκοπος, για να υπογραμμίσει ακολούθως την μετοχή αμφοτέρων των ανθρώπων των δύο κοινοτήτων στις χαρές και τις λύπες, στις γιορτές και τα πανηγύρια των δύο θρησκειών.
«Τόσο καλές και στενές ήταν οι σχέσεις μας με τους Μουσουλμάνους της Κύπρου», ανέφερε.
«Το πρόβλημα μας δεν είναι διακοινοτικό, μεταξύ των ελληνοκυπρίων και των τουρκοκυπρίων, όπως λανθασμένα πιστεύουν πολλοί και στην Αμερική και στην Ευρώπη.
Το πρόβλημα μας είναι η εισβολή και η κατοχή του 37% της πατρίδας μας, από τις Τουρκικές δυνάμεις εισβολής», υπογράμμισε ο Μακαριώτατος. «Έχουν ξεχάσει πολλοί ότι έχουν εκδιωχθεί 180.000 από τις 700.000 του πληθυσμού μας από τα σπίτια και τις περιουσίες τους και είναι πρόσφυγες μέσα στην ίδια τους την πατρίδα», σημείωσε.
Στην συνέχεια, ο Κύπρου Χρυσόστομος, εξήγησε στους καλεσμένους του το ρόλο της Εκκλησίας στην ιστορική πορεία του Κυπριακού λαού και ότι σε ιδιαίτερα δύσκολους καιρούς απετέλεσε το μοναδικό αποκούμπι του στον αγώνα για φυσική και εθνική επιβίωση.
Σημείωσε, επίσης, ότι «ως Εκκλησία πρέπει να είμεθα υπερασπιστές της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας. Αυτές τις αξίες η Εκκλησία δεν μπορεί να μην τις βλέπει και να μην προασπίζεται αυτές τις αρχές. Δεν ζητούμε τίποτα, εκείνο που ζητούμε είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα μας και τίποτε άλλο».
Ο Μακαριώτατος, κάλεσε επίσης τους Αμερικανούς να επισκεφθούν τις κατεχόμενες περιοχές της πατρίδας μας και να δουν από κοντά την συντελούμενη καταστροφή που επιτελείται στα θρησκευτικά μας μνημεία τα όποια όπως είπε «δεν είναι μόνο δική μας κληρονομιά αυτός ο πολιτισμός, αλλά και της Ευρώπης και της Αμερικής και όλου του κόσμου».
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, απάντησε, στην συνέχεια. σε πολλές ερωτήσεις που τού υποβλήθηκαν.
Σε ερώτηση Αμερικανού, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την Καρπασία και είδε από κοντά τις καταστροφές στις εκκλησίες και τα νεκροταφεία και ζήτησε να μάθει για το πως φροντίζουμε για τις θρησκευτικές ανάγκες των εγκλωβισμένων, ο Μακαριώτατος, σημείωσε την παρουσία στην συνάντηση, του επισκόπου Καρπασίας Χριστοφόρου και ο οποίος εξήγησε τις δυσκολίες που του δημιουργούν οι Τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής και την απαγόρευση που του έχουν επιβάλει στην επιτέλεση οποιασδήποτε λατρευτικής ακολουθίας στα κατεχόμενα, παρά τις επανειλημμένες του προσπάθειες.
Καταλήγοντας, ο Μακαριώτατος, σημείωσε ότι στόχος και επιδίωξη των κατοχικών δυνάμεων είναι να καταστρέψουν ότι θρησκευτικό και ελληνικό υπάρχει στις κατεχόμενες σήμερα περιοχές της πατρίδας μας «για να μην φαίνεται ότι εδώ υπήρχαν Έλληνες χριστιανοί».
Η επίσκεψη των αξιωματούχων του Αμερικανικού Κογκρέσου συνεχίσθηκε με γεύμα που ο Μακαριώτατος παρέθεσε προς τιμή τους.
- Εμφανίσεις: 59753