Συναντήσεις Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου

ImageΤην κ. Lavanya Prasad, υπάτη Αρμοστή της Ινδίας, στη Λευκωσία δέχθηκε σήμερα το πρωί στο γραφείο του στην Ιερά Αρχιεπισκοπή,

ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος Β΄.

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία κράτησε 45 περίπου λεπτά, τονίστηκαν οι φιλικές σχέσεις που διατηρούν οι δύο χώρες και εξεφράσθη η επιθυμία να συνεχιστούν και να γίνουν ακόμη στενότερες στο μέλλον.

 

Ο Μακαριώτατος αφού ανέλυσε στην κ. Prasad το θέμα της καταστροφής που υπέστησαν και συνεχίζουν να υφίστανται τα χριστιανικά μνημεία της Κύπρου, στα κατεχόμενα σήμερα από τις Τουρκικές δυνάμεις κατοχής, εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, στάθηκε ιδιαίτερα στο πρόβλημα της καταπάτησης των θρησκευτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού μας και ανέλυσε στην Ινδή διπλωμάτη τις θέσεις της Κυπριακής Εκκλησίας στο Κυπριακό.

 

Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο

 

Αντιπροσωπεία του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου (American Hellenic Institute, ΑΗΙ), η οποία βρίσκεται στην Κύπρο, στα πλαίσια της καθιερωμένης ετήσιας επίσκεψης της ηγεσίας και των μελών του Ινστιτούτου στο νησί, δέχθηκε το μεσημέρι στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος.

 

Της αντιπροσωπείας ηγείται ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Alecos Haralambides και σ' αυτή συμμετέχουν οι Nick Larigakis εκτελεστικός διευθυντής, Kostas Alexakis μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Takey Crist και John Hanches.

 

Στο επίκεντρο της συνάντησής τους ήταν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και οι τρόποι συνεργασίας των δύο πλευρών, με απώτερο στόχο την ευρύτερη ενημέρωση των Αμερικανών πολιτικών αξιωματούχων και άλλων παραγόντων της Αμερικής, για το εθνικό μας θέμα.

 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναλύθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό και ειδικά τα προβλήματα που προκύπτουν, σε σχέση με τη συνεχιζόμενη καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στα κατεχόμενα, εκφράζοντας την πεποίθηση πως θα μεταφέρουν τις πτυχές των προβλημάτων στην Ομογένεια και «με τους διαφόρους εκπροσώπους της Κυβερνήσεως των ΗΠΑ και με μέλη του Κογκρέσου».

 

Εξέφρασαν την προθυμία να βοηθήσουν και μπορούν να βοηθήσουν» σημείωσε ο Μακαριώτατος και πρόσθεσε ότι «αυτές οι επαφές, νομίζω ότι είναι καλές και εμείς θα προσπαθούμε να τις αξιοποιούμε κάθε φορά που μας δίνεται η ευκαιρία».

 

Ο κ. Χαραλαμπίδης, Πρόεδρος του Ελληνικού Αμερικανικού Ινστιτούτου, στις δικές του δηλώσεις, τόνισε ότι στόχος τους είναι να υπερασπισθούν την Κύπρο και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις τουρκικές μεθοδεύσεις για επιβολή των τελεσμένων της εισβολής, προσθέτοντας πως με τον Αρχιεπίσκοπο διαπίστωσε ταύτιση ιδεών, απόψεων και στόχων.

 

Παράλληλα, σημείωσε ότι «δυστυχώς, έχουμε πολλούς Ελληνοαμερικάνους που δεν ξέρουν πολλά πράγματα για το κυπριακό» και υπογράμμισε ότι προσωπικός του στόχος είναι να συνδεθούν περισσότεροι ομογενείς με το Ινστιτούτο, το οποίο ιδρύθηκε το 1974 από τον κύπριο στην καταγωγή Ευγένιο Ρωσίδη, και να μπορέσει έτσι να επιτελέσει ένα πιο δυναμικό ρόλο στην προώθηση των εθνικών μας θεμάτων στην Αμερικανική Ήπειρο.

 

Ανέφερε, ακόμη, πως «πολλοί ομογενείς έχουν παντρευτεί με ξένους και η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι να κατανοήσουν ότι είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχάσουν τις ρίζες τους και από πού προέρχονται, διότι εάν δεν συνεχίσουν να στηρίζονται στην παράδοση και δεν ενισχύσουν τους δεσμούς τους με το μητροπολιτικό τους χώρο θα είναι πολύ πιο δύσκολο για τους Κύπριους και για τους Έλληνες να επιβιώσουν».

 

Ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου, απαντώντας σε ερώτησή μας για το τι αποκόμισε από την συνάντηση που είχαν με τον Μακαριώτατο, υπογράμμισε εμφαντικά ότι «έχουμε τις ίδιες ιδέες και τους ίδιους στόχους».

 

Εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσουν να συνεργαστούν με την Εκκλησία και ανέφερε ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό που μπόρεσε η Εκκλησία να ανοίξει ένα γραφείο στις Βρυξέλλες, για να καταλάβουν οι βουλευτές στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί, σε σχέση με τις Εκκλησίες που έχουν καταστραφεί, τα σπίτια που έχουν καταστραφεί στην κατεχόμενη Κύπρο».

 

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «η προσέγγιση από τη θρησκευτική πλευρά είναι λίγο διαφορετική από την προσέγγιση από την πολιτική πλευρά του θέματος, γιατί το 99% των Ευρωπαίων είναι χριστιανοί και ίσως να μπορέσουν να κατανοήσουν καλύτερα το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι χριστιανοί της Κύπρου, που δεν μπορούν να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, αλλά και την προσπάθεια που καταβάλλεται από το κατοχικό καθεστώς «να σβήσουν τη μνήμη του ελληνισμού και τη θρησκείας μας, εδώ στα κατεχόμενα εδάφη του νησιού».

 

Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα «να μπορέσουμε να σας φιλοξενήσουμε στην Αμερική για να γνωρίσετε μερικούς από τους πολιτικούς και τους βουλευτές μας». 
Εμφανίσεις: 22087
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!