Λειτουργία στην κατεχόμενη Μονή του Αποστόλου Βαρνάβα

ImageΣε κλίμα έντονης συγκίνησης εορτάστηκε, ο Πολιούχος Άγιος της Κυπριακής Εκκλησίας, με πανηγυρική Θεία Λειτουργία

στο κατεχόμενο μοναστήρι του, που βρίσκεται κοντά στην Αμμόχωστο, ανάμεσα στα χωριά Έγκωμη, Άγιος Σέργιος, Λιμνιά και Στύλλοι, περίπου ένα χιλιόμετρο από την ιστορική αρχαία Σαλαμίνα και την προϊστορική πόλη της Αλάσια.

 

Ανήμερα της εορτής του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου Βαρνάβα, Φωτιστού, Ιδρυτή, Προστάτου και Εφόρου της Κυπριακής Εκκλησίας το σκλαβωμένο μοναστήρι του, που καρτερικά αναμένει την αναστάσιμη μέρα της απελευθέρωσης, πλημμύρισε με φωνές και «αίνους πνευματικούς», αλλά και την χάρη του Αγίου και την αγάπη του κόσμου.

 

Εκατοντάδες πιστοί πρόσφυγες και μη, που ταξίδεψαν στην κατεχόμενη μονή από κάθε γωνιά της Κύπρου, κατέκλυσαν την πανηγυρίζουσα Σταυροπηγιακή Ιερά Μονή και ανακάλεσαν μνήμες πριν από την Τουρκική εισβολή, τότε που η σημερινή μέρα ήταν αφορμή χαράς και πανηγύρεως.

 

Ο εορτασμός αυτός δεν είναι μία απλή επέτειος, έχει ένα βαθύτερο νόημα και ουσιαστική σημασία για την εκκλησιαστική ζωή των ανθρώπων της μικρής μας πατρίδας.

 

 

Ταυτόχρονα, η Θεία Λειτουργία, στο πνευματικό τούτο κάστρο της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου, ενισχύει τον αγώνα του κυπριακού ελληνισμού για την απελευθέρωση των σκλαβωμένων τόπων μας.

 

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, περιστοιχιζόμενος από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλο, τον καθηγούμενο Αρχιμανδρίτη Γαβριήλ και μέλη της αδελφότητας, κληρικούς και μοναχούς τέλεσε την Θεία Λειτουργία στο κατάμεστο από προσκυνητές, επιβλητικό, καθολικό της Μονής και μετά το πέρας της ακολούθησε περιφορά της εικόνος του Αποστόλου με κατάληξη το παρεκκλήσι στο οποίο βρίσκεται ο τάφος του.

 

Σε δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Βασίλειος εξέφρασε την ιδιαίτερη συγκίνηση του για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στην μονή του Αποστόλου Βαρνάβα, «η οποία δυστυχώς βρίσκεται υπό τις συνθήκες της κατοχής, παρά ταύτα όμως η αθρόα προσέλευση του κόσμου φάνηκε το πόσο ο πιστός λαός της Κύπρου τιμά τον ιδρυτή και προστάτη της Εκκλησίας μας».

 

Ο Πανιερώτατος ευχήθηκε σε όλο τον κυπριακό λαό, λόγω της θρονικής γιορτής της Εκκλησίας μας, «χρόνια πολλά και οι συνθήκες, οι οποίες ζούμε σήμερα και αντιμετωπίζουμε ανά πάσα στιγμή, να αλλάξουν σύντομα, ούτως ώστε αυτή η μονή να συνεχίσει να είναι ζωντανή μαρτυρία της χριστιανικής παρουσίας στην πατρίδα μας».

 

 

Την συγκίνηση του εξέφρασε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου Παύλος, ο οποίος λειτουργεί για δεύτερη φορά στην μονή και ευχήθηκε «με τις ευλογίες και πρεσβείες του προστάτη και εφόρου της νήσου και ιδρυτή της Εκκλησίας της Κύπρου Αποστόλου Βαρνάβα, αυτός ο τόπος να δει καλύτερες και ευλογημένες μέρες».

 

Ο γέροντας π. Γαβριήλ, καθηγούμενος της Μονής, αφού ευχαρίστησε τον Θεό και τον τιμώμενο άγιο για την σημερινή Θεία Λειτουργία ευχήθηκε «να υπάρξει μια ελεύθερη, μια σωστή συμβίωση όλου του κόσμου εδώ και αυτός ο χώρος που σήμερα λογίζεται μουσείο να γίνει τόπος λατρευτικός, που γι’ αυτό τον σκοπό οικοδομήθηκε».

 

Ανάμεικτα τα αισθήματά μας, κατά την εύσχημη για την Εκκλησία μας αυτή μέρα, τιμώντας, όμως, τις ρίζες και τους αγίους του, ο πιστός λαός μας, μπορεί να ατενίζει προς το μέλλον με αισιοδοξία και σιγουριά, στηριζόμενος στις πρεσβείες του αγίου ιδρυτή της Εκκλησίας του, για την ζώσα και καθοριστική αυτή συνέχεια στην εσχατιά αυτή του Ρωμαίικου. 
Εμφανίσεις: 99275
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!