Φωτογραφίες από τις Κυπριακές κλεμμένες εικόνες

ImageΟι εικόνες αυτές εντοπίσθηκαν το 2007 από βυζαντινολόγους στο Λονδίνο, οι οποίοι ενημέρωσαν το διευθυντή

του Μουσείου της Ιεράς Μονής Κύκκου, Στέλιο Περδίκη, ότι επρόκειτο να πωληθούν σε Οίκο Δημοπρασιών.

 

Μετά από παρασκηνιακές ενέργειες του Μουσείου της Ι. Μ. Κύκκου στάθηκε δυνατόν να αποσυρθούν οι εικόνες από τη δημοπρασία, να γνωστοποιηθεί ο αλλοδαπός κάτοχός τους και να αποδεχθεί κατ’ ιδίαν συνάντηση με εκπροσώπους του Μουσείου Κύκκου.

 

Σημειώνεται πως οι εικόνες αυτές είχαν φωτογραφηθεί από το Τμήμα Αρχαιοτήτων πριν την Τουρκική εισβολή και είχαν δημοσιευθεί από τον Αθ. Παπαγεωργίου στα Πρακτικά του Δ΄ Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου.

 

Αφού ενημερώθηκαν σε κατ’ ιδίαν επαφές οι αρμόδιες εκκλησιαστικές και κυβερνητικές αρχές στην Κύπρο μετέβησαν στη Ζυρίχη ο διευθυντής του Μουσείου της Ι. Μ. Κύκκου μαζί με τον βυζαντινολόγο δρ. Χαράλαμπο Γ. Χοτζάκογλου, με σκοπό να συναντήσουν τον κάτοχο των εικόνων.

 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. κ. Νικηφόρος, όχι μόνο ενεθάρρυνε την όλη προσπάθεια εντοπισμού και επαναπατρισμού των εικόνων, αλλά εν όψει της άρνησης κάθε άλλου φορέα να στηρίξει το όλο εγχείρημα, υπήρξε και ο μοναδικός, ο οποίος ανέλαβε όλα τα απαιτούμενα έξοδα.

 

Μετά την επιστροφή στη Λευκωσία των δύο εμπειρογνωμόνων, ενημερώθηκαν εγγράφως για τις απαιτήσεις του κατόχου των εικόνων ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, το Κοινοτικό Συμβούλιο Τρικώμου, ο Χωρεπίσκοπος Καρπασίας και το Τμήμα Αρχαιοτήτων και ζητήθηκε η άμεση λήψη ενεργειών.

 

Λίγο αργότερα και κατόπιν συνεννοήσεων και ευλογίας του Μητροπολίτου Κύκκου και Τηλλυρίας κ. κ. Νικηφόρου, ο δρ. Χαράλαμπος Γ. Χοτζάκογλου προχώρησε σε καταγγελία στην Ιντερπόλ Κύπρου.

 

Το Μουσείο της Ιεράς Μονής Κύκκου εξ’ αφορμής της υπόθεσης αυτής επαναφέρει παλαιότερο αίτημα για την ανάγκη σύστασης θεσμοθετημένου Παρατηρητηρίου, με σκοπό τον εντοπισμό κλεμμένων κυπριακών αρχαιοτήτων ανά τον κόσμο, τη διεκδίκηση και τον επαναπατρισμό τους.  

 

 

Εμφανίσεις: 53927
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!