"Υγιείς οι οικονομικοί δείκτες της Εκκλησίας"
- Δημιουργηθηκε στις Τρίτη, 16 Ιουνίου 2009
-
Γράφτηκε από τον/την Λουκάς Α. Παναγιώτου (Κύπρο)
-
και τον Διευθυντή του Ελεγκτικού Τμήματος της Εκκλησίας της Κύπρου κ. Γιάννο Χαριλάου, των οικονομικών αποτελεσμάτων και της ετήσιας έκθεσης των Θρόνων και Σταυροπηγιακών Μονών για το έτος 2008.
Σύμφωνα με την παρουσίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ιεράς Συνόδου, τα οικονομικά αποτελέσματα της Εκκλησίας της Κύπρου, παρά την οικονομική κρίση αλλά και τις αυξημένες υποχρεώσεις που προκύπτουν σε σχέση με τις νέες μητροπόλεις, χαρακτηρίζονται ως θετικά και ικανοποιητικά.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τόνισε στις δηλώσεις του ότι «η Εκκλησία εργάστηκε σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων της, χωρίς να υστερήσει σε κανένα τομέα.
Το 2008 ήταν θετικό από οικονομικής άποψης για την Εκκλησία της Κύπρου» και πρόσθεσε ότι «η Εκκλησία δεν είναι κάτι το στατικό, είναι ένας ζωντανός οργανισμός και συνεχώς θα επεκτείνει τις δραστηριότητες της, γιατί έχει ταχθεί να υπηρετεί τον άνθρωπο, το ποίμνιο της, τους χριστιανούς της».
«Θα καταβάλουμε όλες τις προσπάθειες και τις δυνάμεις μας» ανέφερε ο Μακαριώτατος «ούτως ώστε χρόνο με χρόνο η Εκκλησία να νοικοκυρεύεται καλύτερα και η προσφορά μας προς τον λαό μας να είναι μεγαλύτερη και από απόψεως πνευματικής και από απόψεως οικονομικής».
Ο Αρχιεπίσκοπος, δεν θέλησε να μπει στις οικονομικές λεπτομέρειες και παρεχώρησε τον λόγο στον κ Χαριλάου, ο οποίος ανέλυσε στην συνέχεια τους λογαριασμούς αποτελεσμάτων και τους ισολογισμούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, όλων των Μητροπόλεων και των Σταυροπηγιακών μονών και της Εκκλησίας της Κύπρου γενικότερα και τους ισολογισμούς. και γενικά τις εισηγήσεις μας προς την Ιερά Σύνοδο.
Σύμφωνα με τον συνοπτικό πίνακα των λογαριασμών και τα στοιχεία, τα οποία παρουσίασε ο διευθυντής του Ελεγκτικού Τμήματος το αποθεματικό της Εκκλησίας της Κύπρου στις 31 Δεκεμβρίου 2008, ανερχόταν στα 867.707.976 ευρώ.
Τα έσοδα της Εκκλησίας της Κύπρου ήταν 46.012.584 ευρώ και τα έξοδα 46.167.043 ευρώ. Συγκρίνοντας τα έσοδα με τα έξοδα, η Εκκλησία Κύπρου, παρουσιάζει έλλειμμα της τάξεως των 154.459 ευρώ.
Τα έσοδα από επενδύσεις και μερίσματα ανήλθαν στα 14.831.166 ευρώ και διετέθη το ποσό των 5.198.435 ευρώ για εισφορές προς τρίτα πρόσωπα, απόρους, ασθενείς, σε υποτροφίες και σε διάφορα εκπαιδευτικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα.
Παράλληλα, η Εκκλησία της Κύπρου διέθεσε ένα εκατομμύριο ευρώ ως εισφορά προς το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. «Το ποσό αυτό», όπως διευκρινίστηκε, «δεν έχει εκταμιευθεί ακόμη».
Ο κ. Χαριλάου σημείωσε ακόμη ότι το 2008 «η Εκκλησία της Κύπρου διέθεσε για την μισθοδοσία των ιερέων 10.468.286 ευρώ και πλήρωσε 6.868.609 ευρώ για φόρους προς το κράτος.
Ο διευθυντής του Ελεγκτικού Τμήματος, χαρακτήρισε αχρείαστο το θόρυβο που έγινε για τα φορολογικά της Εκκλησίας και τόνισε ότι «η Εκκλησία πληρώνει όλες της φορολογικές της υποχρεώσεις, παρόλο που δεν αποτελεί για μας υποχρέωση.
Το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, απαλλάσσει την Εκκλησία από οποιαδήποτε φορολογία.. Αυτή την φορολογία την καταβάλλουμε ακολουθώντας τις διατάξεις της συμφωνίας που κάναμε με το κράτος και την οποία το κράτος δεν έρχεται να την υλοποιήσει».
«Η Εκκλησία είναι φιλανθρωπικός οργανισμός», ανέφερε ο κ. Χαριλάου, αλλά και να μην ήταν, τα έξοδα είναι αποδεκτά για φοροαπαλλαγή, κατά συνέπεια δεν θα πληρώναμε καθόλου».
Τέλος, Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος σημείωσε ότι «ένεκα της οικονομικής κρίσης, η οποία μαστίζει ολόκληρο τον πλανήτη, το 2009 θα γίνουν «αιματηρές οικονομίες» σε όλα τα έξοδα».
Παρ’ όλα αυτά, όμως, ο Μακαριώτατος πρόσθεσε ότι «θα ενισχυθεί ο προϋπολογισμός του Γραφείου της Εκκλησίας της Κύπρου στις Βρυξέλλες και αυτό για να μπορέσει να επιτελέσει σωστότερα το έργο του».
Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «θα υπάρξει ειδικό κονδύλι, το οποίο θα αξιοποιηθεί για τη φιλοξενία στην Κύπρο νέων ευρωβουλευτών και Ευρωπαίων Επιτρόπων με στόχο να ενημερωθούν για τις θέσεις της Εκκλησίας στο κυπριακό και στο θέμα της σύλησης των ναών και μνημείων στο κατεχόμενο τμήμα της νήσου».
- Εμφανίσεις: 54706