"Κύπρος και Ιταλία στην εποχή του Βυζαντίου"
- Δημιουργηθηκε στις Τρίτη, 23 Ιουνίου 2009
-
Γράφτηκε από τον/την Λουκάς Α. Παναγιώτου 17:02
-
κ. Αθηνά Μαυρονικόλα - Δρουσιώτη, στο Εθνικό Μουσείο Ρalazzo Venezia της Ρώμης, η έκθεση με θέμα «Η Κύπρος και η Ιταλία στην εποχή του Βυζαντίου».
Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄ και έχει ως στόχο την ανάδειξη των καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ Κύπρου και Ιταλίας, κατά την εποχή του Βυζαντίου, αλλά και αργότερα.
Αφορμή για αυτή την εκδήλωση αποτέλεσε η μεγάλων διαστάσεων εικόνα του Αγίου Νικολάου της Στέγης, η οποία προέρχεται από την ομώνυμο μονή στην Κακοπετριά και απεικονίζει τον άγιο με σκηνές από το βίο του και δωρητές ένα σταυροφόρο ιππότη με την οικογένειά του.
Το έργο είναι προϊόν ενός πολυπολιτισμικού περιβάλλοντος που δημιουργείται στο νησί, κατά τη Φραγκοκρατία (1191-1489) και τη Βενετοκρατία (1489-1571) και αντανακλά τη νέα κατάσταση με την εγκατάσταση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και των Ταγμάτων της και τη συμβίωση των Κυπρίων με Φράγκους ιππότες και δυτικούς εμπόρους, καθώς επίσης με πρόσφυγες από την Ανατολή.
Η εικόνα χρονολογείται τον 13ο αιώνα, ανήκει στη συλλογή του Βυζαντινού Μουσείου του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ και συντηρήθηκε πρόσφατα από το ιταλικό κρατικό ινστιτούτο συντήρησης (ΑΙΣΑ) της Ρώμης.
Στην έκθεση, την εικόνα του Αγίου Νικολάου της Στέγης πλαισιώνουν έργα που βρίσκονται σε τρία Εθνικά Μουσεία του Mουσειακού Πόλου της πόλης της Ρώμης (Palazzo Venezia, Palazzo Barberini, Palazzo Corsini) και σχετίζονται με το Βυζάντιο ή έχουν επηρεαστεί από αυτό.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η εικόνα της Παναγίας Αγιοσορείτισσας στο Palazzo Corsini, το τρίπτυχο από ελεφαντοστό Casanatense και το γαμήλιο κιβωτίδιο με σκηνές από το βίο του Δαυΐδ στο Palazzo Venezia. Ιταλοί καλλιτέχνες εμπνευσμένοι από το Βυζάντιο άνοιξαν το δρόμο για την Αναγέννηση όπως π.χ. oι Paolo Veneziano, Baronzio, Giovanni da Rimini, Beato Angelico κ.ά.
Η διαδρομή που δημιουργείται στα τρία Μουσεία του Μουσειακού Πόλου της Ρώμης δεν περιορίζεται μόνο σε έργα ζωγραφικής και μικροτεχνίας, αλλά περιλαμβάνει και γλυπτά από την πλούσια συλλογή του Palazzo Venezia, ανάμεσα στα οποία έχουν εντοπισθεί πιθανά βυζαντινά γλυπτά.
Η διαδρομή ολοκληρώνεται με έργα, μετά την πτώση του Βυζαντίου, που δημιουργούνται από Έλληνες στην Ιταλία, όπως τα Εισόδια της Θεοτόκου και δύο πίνακες του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου του γνωστού El Greco.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν από κοινού ο διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου και της Πινακοθήκης του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ Ιωάννης Ηλιάδης και η συντονίστρια η Μαρία Τζούλια Μπαρμπερίνι, εκ μέρους του Ρalazzo Venezia.
Στην επιστημονική επιτροπή της έκθεσης συμμετέχουν εξέχοντες επιστήμονες, έφοροι, αξιωματούχοι και συντηρητές από την Ιταλία και την Κύπρο.
Στο πλαίσιο της έκθεσης κυκλοφορεί, επίσης, πολυτελής κατάλογος, στον οποίο κατατίθενται ενδιαφέρουσες επιστημονικές μελέτες γύρω από τη βυζαντινή τέχνη, την ιστορία, τις βυζαντινές επιδράσεις στη ζωγραφική τέχνη της εποχής και την τεχνική και τις μεθόδους της συντήρησης των εικόνων.
- Εμφανίσεις: 98018