Συνάντηση Αρχιεπ. Κύπρου με Πρόεδρο της Φινλανδίας

ImageΟ Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Χρυσόστομος Β΄, ξεκίνησε σήμερα

την επίσημη επίσκεψή του στη Φινλανδία, με την ιδιαίτερα θερμή και εγκάρδια συνάντηση και συνομιλία, που είχε, στην θερινή προεδρική κατοικία, με τηn Πρόεδρο της Φινλανδικής Δημοκρατίας κ. Tarija Halonen.

 

Ο Μακαριώτατος και η κ. Halonen, συζήτησαν, για μία περίπου ώρα και αντάλλαξαν απόψεις σε μια πλειάδα θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος με κυρίαρχο, βέβαια, το εθνικό μας πρόβλημα και τις προσπάθειες επίλυσης του στις οποίες η κ. Halonen εξέφρασε την υποστήριξή της για την ανάγκη δίκαιης λύσης του Κυπριακού μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.

 

Ο Αρχιεπίσκοπος, από την πλευρά του, εξέφρασε την ανησυχία του διότι, όπως εξήγησε, η μέχρι τώρα συμπεριφορά της τουρκικής πλευράς στις απευθείας διαπραγματεύσεις είναι τέτοια που δε δημιουργεί κλίμα και προοπτική αισιόδοξων εξελίξεων.

 

Ο Κύπρου Χρυσόστομος ενημέρωσε την κ. Halonen για το πρόβλημα της καταπάτησης των θρησκευτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού μας και φυσικά για το θέμα της καταστροφής που υπέστησαν και συνεχίζουν να υφίστανται τα χριστιανικά μνημεία της Κύπρου, στα κατεχόμενα σήμερα από τις Τουρκικές δυνάμεις κατοχής, εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας και ζήτησε από την Φινλανδή Πρόεδρο να συμβάλει προς την κατεύθυνση της διάσωσης και της επιστροφής των κλεμμένων πολιτιστικών θησαυρών μας.

 

Η πρόεδρος της Φινλανδικής Δημοκρατίας εξεδήλωσε το ενδιαφέρον της για να μάθει τις θέσεις της Εκκλησίας της Κύπρου στο Κυπριακό, στα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ζητήματα σε σχέση με την ειρηνική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και τέλος ζήτησε να πληροφορηθεί για την άποψη του Μακαριωτάτου για το θέμα της εντάξεως της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Ο Προκαθήμενος της Κυπριακής Εκκλησίας, σημείωσε ότι συμμερίζεται και στηρίζει τις θέσεις των κυβερνήσεων Ελλάδος και Κύπρου για το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, αρκεί η δεύτερη να εκπληρώσει τα κριτήρια για ένταξη και να συμμορφωθεί προς τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις που της ανατέθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δηλαδή για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, για άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων στα κυπριακά πλοία και στα κυπριακά αεροπλάνα και για συνεργασία της στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού που να στηρίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών επί των οποίων εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Εμφανίσεις: 49367
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!