Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος:Δεν καταλάβαμε το πρόβλημα

ImageΉπια παρέμβαση σε θέματα οικονομικής πολιτικής έκανε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’, τονίζοντας την

ανάγκη μείωσης των εξόδων στην περίοδο οικονομικής κρίσης που διανύουμε.

 

Υπό το φως της έντονης φιλολογίας που αναπτύχθηκε σε πολιτικό επίπεδο για το ύψος των κρατικών δαπανών αλλά και τη μείωση στην εισροή κρατικών εσόδων, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στα του οίκου του, στέλνοντας όμως μηνύματα με πολλούς αποδέκτες.

 

«Έρχονται δύσκολες ημέρες και πρέπει όλοι μας να προσπαθήσουμε, ο καθένας εκεί που προΐσταται, να συμβάλει ούτως ώστε να μειωθούν τα έξοδα και για να έχει παραπάνω έσοδα. Πρέπει να υπάρχει κάποιο ισοζύγιο διότι βαδίζουμε ολοταχώς στην κρίση και δεν το έχει καταλάβει ο λαός το οικονομικό πρόβλημα, διότι στην Κύπρο έχομε μισθοσυντήρητους σε πολύ ψηλό βαθμό τόσο στην κρατική μηχανή όσον και στους ημικρατικούς οργανισμούς αλλά και στους ιδιώτες», είπε στη StockWatch ο Αρχιεπίσκοπος, μετά από εθιμοτυπική συνάντηση με τη νέα ηγεσία της Αστυνομίας. 

 

«Όλοι αυτοί που έχουν το μισθό δεν έχουν αντιληφθεί το πρόβλημα. Όπως για παράδειγμα στην Αρχιεπισκοπή, που ο καθένας παίρνει το μισθό του δεν έχει αντιληφθεί ότι υπάρχει αρνητικό οικονομικό πρόβλημα.

 

Εγώ όμως το αντιλαμβάνομαι διότι η Εκκλησία έχει χάσει το μισό της εισόδημα. Άρα πρέπει να δώσω το μήνυμα και στους υπαλλήλους αλλά και εγώ να αγωνιστώ να εξεύρω τα απαιτούμενα χρήματα ώστε να ανταποκρίνεται η Εκκλησία στις δουλειές και τη φιλανθρωπία που έχει να επιτελέσει για να μη βρεθεί προ αδιεξόδου», είπε με νόημα ο Αρχιεπίσκοπος, φωτογραφίζοντας εμμέσως την κατάσταση που δημιουργείται στο δημόσιο.

 

Ο προκαθήμενος της κυπριακής Εκκλησίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί επίσης και στα θέματα των τραπεζικών επιτοκίων.

 

Στη σκιά των επικρίσεων για το ύψος των δανειστικών επιτοκίων που χρεώνουν οι τράπεζες, ο εκπρόσωπος του μεγαλομετόχου της Ελληνικής Τράπεζας, είπε: «Τώρα μερικοί έχουν τις απόψεις τους.

 

Ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης πολλές φορές διαφωνεί με το διοικητή της ΚΤ Αθανάσιο Ορφανίδη, οι εκτελεστικοί των διαφόρων τραπεζών έχουν τις δικές τους απόψεις. Εμείς περισσότερο είμεθα θεατές αλλά εκείνο το οποίο περισσότερες φορές μου κάνει εντύπωση είναι που λένε να μειωθούν τα επιτόκια», ανέφερε.

 

«Εάν οι τράπεζες δέχονται καταθέσεις με Α επιτόκιο, προχωρούν να δανείζουν με λιγότερο επιτόκιο, τότε θα φαλιρίσουν. Άρα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία εκ των προτέρων όλων των τραπεζών ότι θα δεχόμεθα καταθέσεις μέχρι αυτού του ύψους και θα δίνουμε δάνεια με αυτό το ύψος επιτοκίου ώστε να μπορούν επιβιώσουν και οι τράπεζες και οι άλλοι να μπορέσουν να κάνουν τις δουλειές τους», συνέχισε. 

 

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε και στην κατάσταση που δημιουργείται στην Ελληνική.

 

«Όλες οι τράπεζες έχουν και τις αρνητικές καταστάσεις, δεν είναι μόνο η Ελληνική Τράπεζα. Και δεν είναι σημερινό φαινόμενο αυτό, συνέβαινε και πέρσι και πρόπερσι και κάθε χρόνο και όλες οι τράπεζες έχουν τα αρνητικά τους», κατέληξε.

Εμφανίσεις: 72370
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!