Χρυσόστομος "οι Ευρωπαίοι πρέπει να γίνουν φίλοι μας"
- Δημιουργηθηκε στις Παρασκευή, 07 Αυγούστου 2009
-
Γράφτηκε από τον/την iKypros - Romfea.gr 15:20
-
και την αξιολόγησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’, εκφράζοντας την άποψη πως οι Τούρκοι δεν θα υλοποιήσουν ποτέ οποιαδήποτε συμφωνία και αν κάνουν.
Σε δηλώσεις του μετά τη λειτουργία στην εορτάζουσα χθες εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Αυδήμου, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι η Εκκλησία της Κύπρου και ο ίδιος προσωπικώς θα προσπαθήσουν και θα αποστέλλουν ''προσκλήσεις προς όλους εκείνους που παίρνουν αποφάσεις στην Ευρώπη'', για να έρθουν στην Κύπρο, να τους φιλοξενήσει η Εκκλησία και ''να τους παίρνει στα κατεχόμενα να βλέπουν την καταστροφή, να τους αναλύει το εθνικό μας θέμα εν πάση λεπτομερεία και να τους ξεναγεί στους χώρους τους αρχαιολογικούς και όμορφους χώρους που διαθέτει η πατρίδα μας''.
''Πιστεύω'', είπε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ''ότι, εάν αναπτυχθεί η πραγματική φίλια μεταξύ μας, θα μπορούμε να στηριχθούμε πάνω στους φίλους μας'' και ''οι Ευρωπαίοι πρέπει να γίνουν φίλοι μας''.
''Ευθύνη'', δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος, ''φέρουμε όλοι, περισσότερο φέρουν οι εκάστοτε ηγεσίες, που δεν κατάφεραν να γνωστοποιήσουν το θέμα μας σε όλους και τολμώ να πω ότι ούτε οι Ελλαδίτες γνωρίζουν το θέμα''.
''Και δεν λέω, ο λαός και οι επικεφαλείς του λαού δεν γνωρίζουν το Κυπριακό δυστυχώς και τούτο το αντιλαμβάνομαι ημέρα με την ημέρα, όσο περισσότερο πλησιάζω, τόσο αποκαρδιώνομαι, γιατί το εθνικό μας θέμα δεν το γνωρίζουν στην πραγματικότητα'', πρόσθεσε ο Κύπρου Χρυσόστομος.
Σχετικά με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, ειδικό σύμβουλο για το Κυπριακό του ΓΓ του ΟΗΕ, αλλά και για τον ίδιο τον παγκόσμιο Οργανισμό, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι ''η αισιοδοξία τους είναι συγκρατημένη και δεν είναι απόλυτη αισιοδοξία''.
''Εμείς'', συνέχισε, ''βλέπουμε το Κυπριακό από άλλη σκοπιά, εάν μπορεί να λειτουργήσει η λύση που θα δεχθούν οι Τούρκοι και, αν μπορεί να λειτουργήσει, θα είναι η χαρά μας και εμείς θα στηρίξουμε αυτήν τη θέση''.
Εκφράζοντας την ευχή ''αυτό να συμβεί'', ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως γνωρίζει ''πολύ καλά ότι, 35 τώρα χρόνια, η Τουρκία δεν έκανε υποχώρηση ούτε έναν πόντο, έχει υπογράψει μαζί μας μερικές συμφωνίες, που δεν τις έχει υλοποιήσει''.
''Πιστεύω'', είπε, ''ότι μπορεί να υπογράψει και άλλες, αλλά να μη δουν το φως της υλοποίησης ποτέ, για αυτό και δεν θα με ξενίσει αν κάνουν κάποια φαινομενική υποχώρηση τώρα, για να μπορέσουν να περάσουν το σκόπελο του Δεκεμβρίου, την αξιολόγηση, αλλά είμαι σίγουρος ότι ποτέ, οποιαδήποτε συμφωνία κάνουν, δεν θα την υλοποιήσουν''.
''Μας έχουν χορτάσει με τη στάση τους οι Τούρκοι, τους γνωρίζουμε καλά, ευχόμαστε να έχουν αλλάξει, αλλά δεν το νομίζω'', πρόσθεσε.
Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την πεποίθηση και την ευχή ''το θέμα το εθνικό να πάρει μια σωστή πορεία και να λυθεί, για το καλό του λαού μας και της πατρίδας μας''.
''Εντούτοις'', συνέχισε, ''προαισθάνομαι ότι μας έχει επιβληθεί ο μακροχρόνιος και ο λαός πρέπει να αντέξει, δεν πρέπει να αποκάμει, γιατί το δίκαιο δεν μπορεί, όσο και να το πιέζουν, όσο και να μην το αφήνουν να βγει στην επιφάνεια, θα βγει''.
''Ο λαός μας θα δικαιωθεί, αλλά εξαρτάται και από εμάς τους ίδιους, πρέπει να μείνουμε στις αγωνιστικές μας επάλξεις, επίσης πρέπει να διαφυλάξουμε πάση θυσία την οικονομία του κράτους μας, γιατί αν καταρρεύσει η οικονομία, δεν μπορούμε να διεξαγάγουμε σωστά τον αγώνα μας'', τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος.
''Πρέπει'', είπε, ''αμφότερα -και την οικονομία αλλά και την πίστη ότι θα έρθει η ημέρα της απελευθέρωσης- πρέπει να είναι βιώματα που να τα έχει και να τα βιώνει σε όλη την έκτασή του ο λαός μας και, όταν έχει αισιοδοξία και πίστη, δεν έχει παρά να φθάσουμε σε ένα όμορφο και σωστό τέλος''.
- Εμφανίσεις: 75794