Μνημόσυνο μακαριστού Πατριάρχη Πέτρου Ζ'

ImageΟ Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε σήμερα ότι «τα μηνύματα της στάσης και της δραστηριότητας»

του μακαριστού Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου του Ζ «είναι εξαιρετικά επίκαιρα και για το δικό μας το λαό ο οποίος για 35 τώρα χρόνια αγωνίζεται να θέσει τέλος στην κατοχή και τη διαίρεση, για να επανενώσει την πατρίδα του, στην οποία Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, χριστιανοί και μουσουλμάνοι σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και συνεργασίας να μπορούν να δρέψουν τους γλυκούς καρπούς της προόδου και της ευημερίας στην κοινή τους πατρίδα, την Κύπρο μας».

 

Πρόσθεσε ακόμα ότι ο μακαριστός Πατριάρχης «ποτέ δεν ξεχνούσε την κατεχόμενη γη μας και πάντοτε ενδιαφερόταν διακαώς για τις εξελίξεις αναφορικά με το Κυπριακό.

 

Τασσόταν και αγωνιζόταν από το δικό του μετερίζι, υπέρ της δικαίωσης της Κύπρου και της επανένωσης της πατρίδας και του λαού μας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων με τον τερματισμό της κατοχής» είπε και σημείωσε πως «αιώνιο μνημόσυνο του μακαριστού Πατριάρχη Πέτρου θα είναι η χαρμόσυνη είδηση της επανένωσης της μικρής μας πατρίδας, το μήνυμα συμφιλίωσης και ειρήνης στον τόπο μας».

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλούσε στο μνημόσυνο του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου του Ζ΄ στο Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κοντού στη Λάρνακα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης πέντε χρόνων από τον θάνατό του στο τραγικό δυστύχημα του στρατιωτικού ελικοπτέρου Σινούκ, που τον μετέφερε, μαζί με 16 άλλους συνεπιβάτες και πλήρωμα, στο Αγιο Όρος.

 

Ο πρόωρος χαμός του Πατριάρχη Πέτρου, ανέφερε στην ομιλία του ο Πρόεδρος Χριστόφιας «άφησε ημιτελές και ανεκπλήρωτο το μεγάλο ανθρωπιστικό και πνευματικό έργο που επιτελούσε ως προκαθήμενος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, αλλά και νωρίτερα, υπηρετώντας την Εκκλησία από διάφορες βαθμίδες της ιεροσύνης».

 

Αφού αναφέρθηκε στο βιογραφικό του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η ζωή του ήταν γεμάτη «από προσφορά για τον άνθρωπο. Ένα βιογραφικό που ξεχειλίζει από αγάπη για τον πάσχοντα συνάνθρωπο και ειδικά τα παιδιά. Ο Πατριάρχης Πέτρος ήταν από τους ιερωμένους που με τη συμπεριφορά και τη στάση τους ανεβάζουν και αναβαθμίζουν το κύρος των αξιωμάτων που κατέχουν απέναντι στους πιστούς» είπε.

 

Πρόσθεσε πως ο Πατριάρχης Πέτρος «ήταν από τους ιερωμένους που σεμνά και ταπεινά αποδέχονται ότι τα ράσα και μόνο δεν εξαγιάζουν, ότι η ποιμαντορική ράβδος δεν τους καθιερώνει σαν πάναγνους και αλάθητους, ότι ο πεποικιλμένος σταυρός τους δεν αποτελεί οπωσδήποτε τεκμήριο αυτοθυσιακού πνεύματος και ψυχικής μεγαλοσύνης.

 

Έδινε το προσωπικό παράδειγμα πώς πρέπει να λειτουργούν οι Ιεράρχες στη σύγχρονη εποχή, όπου οι αρχές και οι αξίες καθημερινά ευτελίζονται και απαξιώνονται από την κοινωνική πραγματικότητα» είπε και σημείωσε πως βρισκόταν «κοντά στο λαό, μαζί με το λαό, κατανοώντας τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και τα προβλήματά του, καλλιεργώντας στάση ζωής μάχιμη και ενεργητική και όχι παθητικής εγκαρτέρησης και ανοχής στα κακώς έχοντα».

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε επίσης ότι «ο Πατριάρχης Πέτρος ανήκε στην κατηγορία των Ιεραρχών που θέλουν τα πράγματα να γίνονται και όχι μόνο να λέγονται, και έκανε βίωμα και σκοπό ζωής την αγάπη και την αλληλεγγύη για το συνάνθρωπο. Τεκμήριο αλήθειας για κάθε ενέργεια του υπήρξε μόνο η απέραντη αγάπη προς κάθε συνάνθρωπο μας, ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή ή εθνική καταγωγή» σημείωσε.

 

Ο Πατριάρχης Πέτρος, συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας « ήταν από τους φωτισμένους Ιεράρχες που πιστεύουν στην ανεκτικότητα, που αγαπούν και αυτούς με τους οποίους διαφωνούν.

 

Ως προϊστάμενος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας συνεισέφερε πάρα πολύ στο διάλογο μεταξύ των Ορθόδοξων Εκκλησιών, μεταφέροντας το μήνυμα ότι η πραγματική ορθόδοξη πίστη στέκεται πάνω από φυλετική και πολιτιστική καταγωγή. Και αυτό το έκανε πράξη, συμπαραστεκόμενος και δίνοντας βοήθεια στους πεινασμένους και καταφρονημένους ανθρώπους της Αφρικής» είπε.

 

Ανέφερε ακόμα πως ο Πατριάρχης Πέτρος «ανήκει στη μεγάλη χορεία εκείνων που απορρίπτουν και αντιμάχονται τη μισαλλοδοξία καλώντας τις θρησκείες σε διάλογο και όχι σε αντιπαλότητα.

 

Ήταν υπηρέτης του διαθρησκευτικού διαλόγου και της συνεννόησης με τις άλλες θρησκείες και θρησκευτικά δόγματα, αναδεικνύοντας την ανάγκη όπως η Εκκλησία προάγει την πρώτιστη μέριμνα του ανθρώπου, την ειρήνη και τη φιλία μεταξύ των λαών» ανέφερε.

 

Αναφερόμενος στη δραστηριότητα του Πατριάρχη Πέτρου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι το μήνυμα της είναι «εξαιρετικά επίκαιρο και διαχρονικό, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή, την εποχή της λεγόμενης νέας τάξης πραγμάτων και της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, που σχεδόν τα πάντα θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους και των εγωιστικών συμφερόντων» σημείωσε.

 

Μετά το μνημόσυνο του οποίου προέστη ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος και παρακολούθησαν μεταξύ άλλων και η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας Ελση, έγινε κατάθεση στεφάνων στον Ανδριάντα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας που βρίσκεται στην περίβολο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου Κοντού.

 

Στεφάνια κατέθεσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Μητροπολίτης Κιτίου, ο Μητροπολίτης Ναυκράτιδος Κύριλλος, ο Δήμαρχος Λάρνακας, ο Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής Λάρνακας και βουλευτές όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Εμφανίσεις: 85673
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!