Μετωπική σύγκρουση Κυβέρνησης - Εκκλησίας στη Κύπρο
- Δημιουργηθηκε στις Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2011
-
Γράφτηκε από τον/την Σημερινή - 20.56
-
Δεν λέει να κοπάσει η θύελλα που ξέσπασε στις σχέσεις της Κυβέρνησης Χριστόφια και του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου Χρυσόστομου Β΄.
Αιτία της νέας αντιπαράθεσης οι προχθεσινές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος απέδωσε την τραγωδία στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στην αναποφασιστικότητα των κυβερνώντων.
Ανταπαντώντας ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ χαρακτήρισε τον Κύπρου Χρυσόστομο ως μοναδικό φαινόμενο, ενώ ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρίστος Χριστοφίδης τον κάλεσε να πάψει να συμπεριφέρεται σαν κομματάρχης.
Στα ομαδικά πυρά ΑΚΕΛ - Κυβέρνησης ο Αρχιεπίσκοπος υπέδειξε πως «αν τους δίναμε εντολή να καταστρέψουν τον τόπο, δεν θα τα κατάφερναν τόσο ωραία».
Ευθύνεται η αναποφασιστικότητά τους
Η κόντρα μεταξύ Κυβέρνησης και Εκκλησίας ξεκίνησε ανήμερα τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου εξερχόμενος ο κ. Χρυσόστομος της Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα ναό της Χρυσορροϊάτισσας στην Πάφο και ερωτηθείς για τη φονική έκρηξη της 11ης Ιουλίου, την απέδωσε στην αναποφασιστικότητα των κυβερνώντων.
Αν ήταν άνθρωποι των αποφάσεων, πρόσθεσε, δεν θα φθάναμε σ’ αυτό το τραγικό γεγονός. «Το ότι ανέβαλλαν συνεχώς τη μετακίνηση αυτών των υλικών, μας έφερε στο τραγικό γεγονός της 11ης Ιουλίου για να έχουμε αυτόν το θρήνο, τον κλαυθμό και τον οδυρμό», συνέχισε.
Κληθείς, ακόμη, να πει κατά πόσο συμμερίζεται την άποψη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπρεπε να παραιτηθεί, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε ότι δεν του πέφτει λόγος, γιατί τα θέματα αυτά τα αντιμετωπίζουν οι πολιτικοί.
Να απολογηθούν, αν διαψευσθούν
Στα όσα δήλωσε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, αλλά και σε όσους επιρρίπτουν ευθύνες στην Κυβέρνηση Χριστόφια για την τραγωδία στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», απάντησε λίγο αργότερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο οποίος τόνισε: «Πρέπει να αναμένουμε την ολοκλήρωση των πορισμάτων για την τραγωδία στο Μαρί προτού τοποθετηθούμε.
Ελπίζω αυτοί που τοποθετούνται με τρόπο βεβιασμένο και ατεκμηρίωτο, να έχουν τη δύναμη να απολογηθούν για την ψύχωση την οποία έχουν καλλιεργήσει, αν τα πορίσματα είναι διαφορετικά από αυτά που ισχυρίζονται ότι είναι».
Αναφορικά, δε, με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ο κ. Κυπριανού υπέδειξε ότι: «Είμαστε μοναδικό φαινόμενο παγκοσμίως, όπου ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας τοποθετείται για όλα τα ζητήματα, εκτός από εκείνα που απορρέουν από το ρόλο του ως Προκαθημένου της Εκκλησίας, είναι εκπληκτικό». Όσοι ζητούν την παραίτηση Χριστόφια, συνέχισε, χαρακτηρίζονται από έλλειψη σοβαρότητας, ξεπερνούν κάθε όριο λογικής. «Σοβαρά και υπεύθυνα πρόσωπα δεν τοποθετούνται με αυτό τον τρόπο», κατέληξε.
Έχουμε δημοκρατία
Στην αντεπίθεση πέρασε, εκ νέου χθες, ο Αρχιεπίσκοπος. Ο Μακαριότατος σε συνέντευξή του στο Ράδιο Πρώτο απάντησε στον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, ενώ δεν δίστασε να μιλήσει τόσο για το ενεργειακό όσο και για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης που οδήγησαν στην τραγωδία στο Μαρί. «Εγώ απαντώ σε αυτά που με ρωτούν οι δημοσιογράφοι», τόνισε.
«Όταν με ρωτούν για το Μαρί, θα τους λέω για την Παναγία; Όταν με ρωτούν για τα οικονομικά, θα τους λέω για τη μετάσταση της Παναγίας από τη γη στον ουρανό;», διερωτήθηκε. Παράλληλα είπε πως οι δηλώσεις του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ δεν τον ενοχλούν, υποδεικνύοντας πως: «Έχουμε δημοκρατία και ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Νομίζω ότι ο λαός μας έχει υψηλό επίπεδο νοημοσύνης και καταλαβαίνει ποιοι λαϊκίζουν και ποιοι όχι. Ποτέ δεν έκανα λαϊκισμό και ούτε με ενδιαφέρει. Εμένα με ενδιαφέρει ο τόπος τούτος. Να επιβιώσει αυτός ο λαός στη γη των πατέρων του».
«Δεν είναι βλάκας»
Όταν ρωτήθηκε, ακόμη, για το αν η Κυβέρνηση έπρεπε να παραιτηθεί μετά τα τραγικά συμβάντα στο Μαρί, ο Αρχιεπίσκοπος άφησε να νοηθεί πως αυτό έπρεπε να πράξει. «Αν τους δίδαμε εντολή να καταστρέψουν αυτό τον τόπο, δεν θα τα κατάφερναν τόσο ωραία», είπε.
«Πρέπει οι πάντες να εργαστούμε, ώστε να μην αφήσουμε τον τόπο να καταστραφεί», συνέχισε. Ο Αρχιεπίσκοπος επανήλθε, επίσης, και στο θέμα πιθανών ευθυνών που μπορεί να βαραίνουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που καλείται να παραιτηθεί.
«Όταν λέω ότι, αν ήταν άνθρωποι των αποφάσεων, δεν θα φθάναμε εδώ, τι εννοώ; Γιατί εχολώθη ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, τον πιστώνω με νοημοσύνη. Δεν είναι βλάκας», ανέφερε. Την ίδια ώρα, όμως, ο Προκαθήμενος άφησε αιχμές και κατά της αντιπολίτευσης για τη σιγή που τήρησε μετά τα τραγικά συμβάντα, καθώς και για το χειρισμό του ενεργειακού θέματος.
«Η Εκκλησία, ως ο αρχαιότερος θεσμός της Κύπρου, θα πάρει θέση για όλα και θα κάνει το καθήκον της ενώπιον του λαού όταν έρθει η ώρα», κατέληξε.
Να πάψει να μιλά σαν κομματάρχης
Των ενεργειών της Κυβέρνησης υπεραμύνθηκε, στη συνέχεια, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου και Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρίστος Χριστοφίδης, εξαπολύοντας νέα επίθεση κατά του Προκαθημένου της Εκκλησίας.
Σε δηλώσεις του, επίσης, στο Ράδιο Πρώτο κάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο να πάψει να συμπεριφέρεται σαν κομματάρχης. Εξέφρασε, δε, θλίψη και απογοήτευση για την ευρύτερη συμπεριφορά του Αρχιεπισκόπου, αφού «σε μια περίοδο που ο τόπος έχει ανάγκη την πολιτική σταθερότητα, σπέρνει τη διχόνοια, καλλιεργεί το διχασμό μεταξύ του κυπριακού λαού».
Προχωρώντας, μάλιστα, ένα ακόμη βήμα ο κ. Χριστοφίδης, απέδωσε στον Αρχιεπίσκοπο ανάλογη συμπεριφορά όσον αφορά στις έρευνες που διεξάγονται για την τραγωδία στο Μαρί. Γίνονται έρευνες, τόνισε, επαναλαμβάνοντας πως ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος πρέπει να σταματήσει να συμπεριφέρεται ως κομματάρχης.
Αντιμετωπίζουμε, συνέχισε, με αυτοσυγκράτηση απαράδεκτες συμπεριφορές και ύβρεις. «Δεν θέλουμε όξυνση, θα μείνουμε προσηλωμένοι στην αρχή της ενότητας. Την αυθαιρεσία τού οποιουδήποτε, ας την κρίνει ο λαός», υπέδειξε.
«Ο λαός περιμένει τοποθετήσεις ενότητας και σύμπνοιας», κατέληξε.
- Εμφανίσεις: 47022