Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: "Αργά η γρήγορα θα βγούμε από πάνω"
- Δημιουργηθηκε στις Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2011
-
Γράφτηκε από τον/την Λουκάς Παναγιώτου - 02.45
-
Με ένα νέο, σύγχρονο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της εποχής και διάφανο τρόπο επικοινωνίας, εγκαινίασε σήμερα την δημόσια διαβούλευση και τον ανοιχτό διάλογο του, ο Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου, με τους Νέους και την Κοινωνία των πολιτών.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος υποδέχθηκε λίγο μετά τις 6.00 το απόγευμα είκοσι πέντε νέους από όλα τα κοινωνικά στρώματα του τόπου, στην πλειοψηφία τους ανένταχτοι σε κομματικές παρατάξεις ή σύνολα και μέσα από ένα ιδιαίτερα γόνιμο διάλογο, ο οποίος κράτησε πέραν των δύο ωρών, άκουσε τους προβληματισμούς και τις σκέψεις τους, έλυσε απορίες, αντάλλαξε απόψεις με τους νέους και δέχθηκε τις εισηγήσεις τους, για το πώς θα μπορούσε να ενδυναμωθεί, μέσω της νέας γενιάς του τόπου, ο κοινωνικός ρόλος της Εκκλησίας της Κύπρου.
Ο Μακαριώτατος συζήτησε με τους Νέους όλα τα θέματα που τους απασχολούν, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα και χωρίς να διστάσει να απαντήσει σε διάφορα καυτά θέματα, ακόμα και σε ερωτήματα που άπτονται των διαπροσωπικών σχέσεων, τις προγαμιαίες σχέσεις, την ομοφυλοφιλία, τις εκτρώσεις, τον έλεγχο των γεννήσεων, την στρατιωτική θητεία, την μετάφραση της Θείας Λειτουργίας στη νέα δημοτική γλώσσα και άλλα. Κυρίαρχο θέμα της δημόσιας αυτής διαβούλευσης ήταν ασφαλώς το εθνικό πρόβλημα της Κύπρου όπου ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος επανέλαβε, για άλλη μια φορά, πως «το θέμα των συνομιλιών έχει αποτελματωθεί, έφθασε στο έσχατο σημείο που δεν ωφελεί πλέον οποιαδήποτε συζήτηση» και πρόσθεσε ότι «έπρεπε προ πολλού να είχαν σταματήσει οι συνομιλίες διότι έφυγαν από τη βάση τους. Η συνέχιση της πολιτικής του καλού παιδιού πέφτει στο κενό».
Εξηγώντας περαιτέρω την άποψη του σημείωσε ακόμη ότι «σήμερα δεν συζητούμε για ομοσπονδία. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός με την παράνομη επίσκεψη του στην Κύπρο μίλησε και μιλούσε συνεχώς περί δύο κρατών κι ότι δεν επιστρέφει τίποτα. Ήταν μια αφορμή για να σταματήσουμε τις συνομιλίες, όμως δεν τις σταματήσαμε. Η λύση στο θέμα μας δεν υπάρχει διότι αν υπάρξει λύση ομοσπονδιακή, αποκλείεται να πάμε στην ομοσπονδία. Η Τουρκία τουλάχιστον τώρα δεν είναι έτοιμη να δώσει λύση σωστή στο Κυπριακό, θέλει δύο κράτη», τόνισε.
Πρόσθεσε επίσης ότι η Τουρκία «ούτε και διχοτόμηση θέλει, θέλει δύο κράτη που σε λίγο καιρό θα φύγει από το κράτος που θα αποκτήσει κρατική οντότητα, και θα έρθει από εδώ και ο χρόνος τουρκοποίησης της πατρίδας μας, δεν θα είναι πολύ μακριά».
Ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε πως «οφείλει ο απλός λαός να βρίσκεται σε μια εθνική εγρήγορση γιατί άλλα λάθη δεν χωρούν.
«Αν κάνουμε άλλο λάθος, η τουρκοποίηση της Κύπρου θα είναι δεδομένη. Έχω ενθαρρυνθεί γιατί στις τελευταίες εκλογές, τις βουλευτικές ένα μεγάλο μέρος του λαού δεν πήγε να ψηφίσει που σημαίνει ότι ο λαός μας άρχισε να αντιδρά. Ένα δεύτερο θετικό στοιχείο για την Εκκλησία, όπου σταθώ, κάτσω, κυκλοφορήσω, ακούω «εσείς μας μείνατε, η Εκκλησία, δεν έχουμε εμπιστοσύνη σε κανένα άλλο παρά μόνο στην Εκκλησία» κι αυτό είναι μια ένδειξη ότι ο λαός έχει σεβασμό και εμπιστοσύνη στην Εκκλησία και δεν πρέπει να αδιαφορήσουμε, να μείνουμε με κλειστό στόμα αλλά αυτή την επιθυμία του λαού να έρθουμε να την υλοποιήσουμε», είπε.
Απαντώντας μάλιστα στις κατηγορίες ότι η Εκκλησία δεν πρέπει να ανακατεύεται σε αυτά τα θέματα ανέφερε ότι «τους έχω πει, είτε αρέσει είτε δεν αρέσει, η Εκκλησία για δύο χιλιάδες χρόνια είναι επικεφαλής αυτού του λαού και το εθνικό θέμα μας ενδιαφέρει και θα έχουμε άποψη να την λέμε ξεκάθαρα».
«Πρέπει ο λαός να ενδιαφερθεί για το μέλλον του τόπου, δεν πρέπει να αδιαφορήσει γιατί ορίστε η αδιαφορία πού μας οδήγησε, σε αυτή την καταστροφή και να χάνουμε ζωές. Τα οικονομικά δεν με ενδιαφέρουν πολύ. Αργά ή γρήγορα θα βγούμε από πάνω, θα δουλέψουμε. Ο Κύπριος ξέρει να βγαίνει πάνω από τις καταστάσεις. Αλλά χάσαμε ζωές κι ούτε λίγο ούτε πολύ μπορεί να ακούσουμε αύριο ότι δεν φταίει κανένας. Δεν γίνεται κύριοι. Κάποιοι φταίνε κι έπρεπε να είχαν το θάρρος να το ομολογήσουν και να σηκωθούν να πάνε στο καλό. Είναι πολλοί που φταίνε για να μην πω ότι όλοι φταίνε», πρόσθεσε.
Η αδιαφορία δεν μας συμφέρει. Πρέπει ο λαός επιτέλους να πάρει στα χέρια του την τύχη του, να ενδιαφερθεί για την πατρίδα του γιατί αν τουρκοποιηθεί ο τόπος τούτος τετέλεσται», υπογράμμισε με έμφαση.
Αναφέρθηκε, παράλληλα, και στα θέματα της διακίνησης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων από τα οδοφράγματα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είναι απόδειξη στους Ευρωπαίους ότι Ε/κ και Τ/κ μπορούν να συμβιώσουν ειρηνικά και προέτρεψε τους Ε/κ «να μην πηγαίνουν στα κατεχόμενα συμφεροντολογικά για να κάνουν πιο φθηνές αγορές γιατί πρέπει να σκεφθούν ότι έχουμε αγώνα επιβίωσης».
Σε ερώτηση για τη συντήρηση του Μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα στην κατεχόμενη Καρπασία, είπε «πως τα χρήματα υπάρχουν, αλλά οι Τούρκοι δεν μας αφήνουν να το συντηρήσουμε με τον ισχυρισμό ότι το Μοναστήρι ανήκει στο ΕΒΚΑΦ» και πρόσθεσε ότι «πολλά είναι τα αρχαία μνημεία στα κατεχόμενα που χρειάζονται συντήρηση αλλιώς θα καταρρεύσουν».
Ο Μακαριώτατος στον ανοιχτό διάλογο που είχε με τους Νέους συζήτησε και για το θέμα της ανεργίας, αλλά και της Παιδείας, λέγοντας πως «η Εκκλησία επιμένει όπως αυτή παραμείνει ελληνοκεντρική, όπως ήταν μέσα στους αιώνες κι ότι τα νέα κατασκευάσματα θα αποτύχουν».
Τέλος απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ανέφερε ότι η Εκκλησία δίνει κάθε χρόνο γύρω στα 5 εκ. ευρώ ως φιλανθρωπίες και θα συνεχίσει να το πράττει πέρα από τα όποια προβλήματα και την μαστίζουσα οικονομική κρίση.
Παρόντες στην δημόσια διαβούλευση με τους Νέους και την Κοινωνία των πολιτών ήταν ο Πρόεδρος της επιτροπής Νεότητας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αρσινόης κ. Νεκτάριος καθώς και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η όλη συζήτηση μεταδίδονταν απευθείας στο διαδίκτυο μέσω της ιστοσελίδας της Εκκλησίας της Κύπρου και σε ζωντανή μετάδοση από τον ραδιοφωνικό σταθμό «Ο ΛΟΓΟΣ».
- Εμφανίσεις: 38253