Πολιτικό σχέδιο σωτηρίας της Κύπρου ετοιμάζει ο Αρχιεπίσκοπος

ImageΟ Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ετοιμάζεται να ηγηθεί προσπάθειας <για τη σωτηρία της Κύπρου>, δήλωσε σε συνέντευξή του στον "Εθνικό Κήρυκα".

Συγκεκριμένα, τόνισε πως <θα αναγκασθώ να κάνω ένα σχέδιο λύσης, να καλέσω τον λαό να το υιοθετήσει και θα προσπαθήσω να βρω ανθρώπους που μπορούν να υιοθετήσουν αυτό το πρόγραμμα και θα καλέσω τον λαό να ψηφίσει εκείνον που θα δεχθεί αυτό το σχέδιο>.

Στοχεύει να αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία μετά τις δημαρχιακές εκλογές.

Υπογράμμισε ότι <έχουν ισοπεδωθεί τα πάντα στην Κύπρο> και πως αν δεν γίνει κάτι <η Κύπρος θα τουρκοποιηθεί>, ενώ πιστεύει ότι <υπάρχουν ευθύνες> για το ατύχημα της έκρηξης των πυρομαχικών>.

Στην ερώτηση σε τι πορεία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Κύπρος πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και εκκλησιαστικά, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, είπε, πως <μπορώ να πω ότι από εκκλησιαστικής απόψεως πηγαίνομε πολύ καλά και ίσως να είναι η μοναδική περίπτωση που δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην Κύπρο.

Η Εκκλησία βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά σήμερα>. Απεναντίας, τόνισε ότι <το εθνικό θέμα, καθώς και το θέμα της οικονομίας, της εθνικής φρουράς, της άμυνας, της παιδείας, τα πάντα έχουν αποτελματωθεί, έχουν ισοπεδωθεί δυστυχώς τα πάντα>.

Αναφορικά με το πού οφείλεται αυτή η ισοπέδωση, είπε: "Πιστεύω ότι από πολιτικής απόψεως δεν έκανε η κυβέρνηση εκείνους τους χειρισμούς που έπρεπε να κάνει ώστε και η πολιτική πτυχή του Κυπριακού, οι συνομιλίες να πηγαίνουν καλά, αλλά έχουν αποτελματωθεί διότι έχομε φύγει από τη βάση των συνομιλιών που ήταν Ομοσπονδιακή. Αυτή τη στιγμή οι Τούρκοι συζητούν για δύο κράτη, θέλουν στην Κύπρο δύο κράτη. Μας το ξεκαθάρισε ο Τούρκος Πρωθυπουργός στην τελευταία παράνομη επίσκεψή του με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι θέλει δύο κράτη στην Κύπρο, ότι δεν επιστρέφει τίποτε πίσω ούτε την Αμμόχωστο, ούτε τη Μόρφου και θέλει κρατική υπόσταση για το ψευδοκράτος του Ντενκτάς".

Ο Αρχιεπίσκοπος πιστεύει ότι αυτό που πρέπει να γίνει αμέσως στην Κύπρο είναι <όλη η ηγεσία να καθίσουν κάτω και να ομοφωνήσουν σε μια εθνική γραμμή. Εάν δεν έχομε μία συλλογική προσπάθεια όλων των πολιτικών δυνάμεων δεν θα καταφέρομε να κάνουμε τίποτε, διότι εάν κερδίσει τις προεκλογικές εκλογές κάποιος με 51% θα είναι πολύ αδύνατος να βάλει ξανά το Κυπριακό πάνω σε μία νέα βάση. Θέλει επανατοποθέτηση το κυπριακό πρόβλημα.

Πρέπει να σταθούμε πάνω σε αρχές και μάλιστα στις αρχές που διέπουν τα ευνομούμενα κράτη της Ευρώπης, της Αμερικής και όλα τα ευνομούμενα κράτη.

Δεν μπορεί το 18% που αποτελούν οι Τούρκοι στην Κύπρο να εξισωθεί με το 82%> και διερωτήθηκε <γιατί στην Τουρκία δεν γίνεται δεκτό ένα κουρδικό κράτος, αλλά θέλουν να κάνουν στην Κύπρο ανεξάρτητο κράτος; Επειδή η Τουρκία είναι μεγάλο κράτος κι η Κύπρος είναι μικρή κι έτσι θέλει ο Τούρκος Πρωθυπουργός και πρέπει να γίνει το θέλημά του;>.

Στην ερώτηση ποιος θα κάνει αυτόν τον συντονισμό των δυνάμεων, απάντησε: <εγώ προχτές είχα μία συνάντηση με νέους την οποία και θα συνεχίσω διότι θέλω να πάρω τον σφυγμό της νεολαίας και πρέπει η Εκκλησία ως η πραγματική μητέρα αυτού του λαού είναι ο αρχαιότερος θεσμός που υπάρχει στην Κύπρο εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια με μία βαριά εθνική ιστορία.

Κι εγώ τους είπα ότι θα αναγκασθώ να κάνω ένα σχέδιο λύσης, να καλέσω τον λαό να το υιοθετήσει και θα προσπαθήσω να βρω ανθρώπους που μπορούν να υιοθετήσουν αυτό το πρόγραμμα και θα καλέσω τον λαό να ψηφίσει εκείνον που θα δεχθεί αυτό το σχέδιο>.

Πρόσθεσε πως <αυτό δεν άρεσε στους πολιτικούς, αλλά θα προσπαθήσω να έλθω σε επαφή μαζί τους και εάν αυτοί δεν συγκατανεύσουν και δεν συνεργαστούν δεν έχω άλλη εκλογή παρά να τους καταγγείλω στον κυπριακό λαό ότι κακή τη ώρα ευρέθησαν επί κεφαλής αυτού του λαού και επομένως δεν έχουν όραμα γι’ αυτόν τον τόπο και γι’ αυτόν τον λαό.

Αν ο λαός κλείσει τα ώτα του και δεν θέλει να ακούσει τη φωνή της Εκκλησίας θα είναι άξιος της τύχης του.

Η Εκκλησία θα κάνει το καθήκον της στο ακέραιο ούτως ώστε η Ιστορία να την δικαιώσει και να γράψει με μελανά χρώματα κάποιους άλλους, οι οποίοι κακή τη ώρα ευρέθησαν επικεφαλής αυτού του λαού και δεν έκαναν τίποτε και άφησαν το νησί να τουρκοποιηθεί.

Αν δεν δεχθούν αυτή την εθνική γραμμή, είμαι σίγουρος ότι η Κύπρος πολύ σύντομα –εύχομαι να μη ζήσω την δω – θα τουρκοποιηθεί>.

Αναφορικά με το πότε θα προβεί και τι θα πει στον κυπριακό λαό, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τόνισε: <μετά τις Δημαρχιακές εκλογές και θα στηρίζεται αυτή η γραμμή πάνω σε αρχές όπως ήταν οι συμφωνίες κορυφής Μακαρίου-Ντενκτάς και Κυπριανού-Ντενκτάς αλλά πιο περιεκτικές ούτως ώστε να μπορεί ο απλός λαός να το καταλάβει>.

Στην ερώτηση <εάν ο λαός ζητήσει από εσάς να γίνετε ο καινούργιος Εθνάρχης θα το δεχθείτε;>, απάντησε: <νομίζω ότι έχομε πάρα πολλούς λαϊκούς, η εποχή Μακαρίου έχει φύγει δεν νομίζω ότι μπορεί να ξαναέλθει, εμείς θα δώσουμε όλο τον εαυτό μας στην υπηρεσία του λαού, αλλά θέλω να πιστεύω ότι υπάρχουν αρκετοί νέοι άνθρωποι με αρκετά προσόντα που δυστυχώς οι παλαιοκομματικοί δεν τους αφήνουν να ψηλώσουν το κεφάλι τους, το κόβουν.

Η Εκκλησία θα συμπαρασταθεί σ’ αυτούς τους νέους ανθρώπους ούτως ώστε να υλοποιήσουν αυτή την εθνική γραμμή και να επανατοποθετήσουν το εθνικό μας θέμα>.

Τόνισε ότι <η προσπάθεια αυτή πρέπει να αγκαλιαστεί από όλο τον λαό, διότι έναν πρόεδρο που έχει το 51%, τα Ηνωμένα Εθνη, η Ευρώπη, μπορούν να τον πιέσουν και να τον υποχρεώσουν να αλλάξει γραμμή, έναν λαό όμως δεν μπορούν ούτε να τον πιέσουν ούτε να τον αχρηστέψουν>.

Σχετικά με το αν διαβλέπει κινδύνους σ’ αυτό το εγχείρημά του, είπε: <ασφαλώς, οι πάντες θα βυσσοδομούν εναντίον μου αλλά δεν με πολυενδιαφέρει διότι θα κάνω το καθήκον μου στο ακέραιο διότι πιστεύω ότι αυτό θέλει ο λαός και αυτό είναι και το θέλημα του Θεού, αυτή η νήσος των αγίων να σωθεί, να μην τουρκοποιηθεί>.

Σχετικά με το θανατηφόρο ατύχημα της έκρηξης των πυρομαχικών κι αν υπάρχουν ευθύνες, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι <ασφαλώς υπάρχουν> και πρόσθεσε ότι <με την εγκληματική αδιαφορία όλων των κυβερνώντων φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο, τους το έχω πει κατά κόρον.

Εχουν χάσει τη ζωή τους 13 νέοι άνθρωποι και φέρουν ευθύνη συγκεκριμένα άτομα. Διεξάγονται αυτή τη στιγμή ανακρίσεις, δεν επιθυμώ να πω ονόματα κ.λπ., αλλά θα έλθει η ώρα που θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες>.

Στην ερώτηση αν θα έπρεπε ο πρόεδρος Χριστόφιας να είχε παραιτηθεί, επεσήμανε ότι <δεν είμαι το αρμόδιο πρόσωπο να πω, αλλά ασφαλώς φέρει ευθύνη ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

Επρεπε από την πρώτη στιγμή να αναλάβει την ευθύνη και να ορίσει τη Βουλή, το Ανώτατο Δικαστήριο τον Γενικό Εισαγγελέα να διεξάγουν αμερόληπτες ανακρίσεις. Πήρε έναν γνωστό, φίλο του, καταξιωμένο βέβαια νομικό αλλά ο λαός θα δεχθεί το πόρισμά του; Εχω αμφιβολίες αν θα το δεχθεί ο λαός>.

Σχετικά με το αν έχει λόγους να ανησυχεί με τις κινήσεις και τις απειλές των Τούρκων, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος υπογράμμισε: <Δεν ανησυχώ διότι δεν μπορεί η Τουρκία όσο δυνατή κι αν είναι να απειλεί ή να χτυπήσει μία εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων ή αν δώσει η κυπριακή κυβέρνηση και σε άλλες εταιρείες γερμανικές, γαλλικές ή ρωσικές, δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να χτυπήσει μία τέτοια εταιρεία, δεν έχει τέτοια δύναμη>.

Συμπλήρωσε δε, πως <αν η εταιρεία ήταν κυπριακή θα σας έλεγα ναι θα πήγαινε η Τουρκία να την βομβαρδίσει>.

Στην ερώτηση αν έχει κάποιους φόβους όταν ταξιδεύει στην Κωνσταντινούπολη, τόνισε ότι <προσωπικά νομίζω ότι είναι εις βάρος της Τουρκίας και της κυβέρνησής της να κάνει κάτι εναντίον μου. Βάζω τον σταυρό μου και πηγαίνω και δεν έχω καμία ανησυχία>.

Αναφορικά με την πρόσφατη σύναξη των Προκαθημένων των πρεσβυγενών Πατριαρχείων και τι ουσιαστικό πέτυχε, επεσήμανε ότι <εξετάσαμε τα θέματα που απασχολούν τις Εκκλησίες μας της Μέσης Ανατολής και είχαμε πει ότι πρέπει να απευθυνθούμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση και να ζητήσουμε την παρέμβαση της.

Από την άλλη, εξετάσαμε το θέμα της Μεγάλης Συνόδου που προετοιμάζεται επί μισό και πλέον αιώνα και πιστεύω ότι όλοι μας με αγάπη και ταπείνωση να πάμε ενώπιον αυτής της Συνόδου και να δούμε τα θέματα που απασχολούν την Εκκλησία Πανορθοδόξως>.

<Με δεδομένες τις αντιδράσεις των άλλων Πατριαρχείων με πρώτο της Μόσχας, διαβλέπετε κάποιους κινδύνους διατάραξης της ενότητας της Ορθόδοξης Εκκλησίας, κι ακόμα γιατί δεν κλήθηκαν και οι άλλοι Προκαθήμενοι;>, ρωτήθηκε, για να δώσει την απάντηση:

<Οι πέντε είναι οι παλαίφατες Εκκλησίες του πρώτου αιώνος. Εχομε χίλια χρόνια μπροστά από τους Σλάβους, τους Ρώσους. Οταν τον 5ο αιώνα η Εκκλησία της Κύπρου ήταν συγκροτημένη Αυτοκέφαλη Εκκλησία, οι Ρώσοι ήταν ειδωλολάτρες. Νομίζω ότι έχουν εμπειρίες αυτές οι Εκκλησίες, αλλά επειδή θα εξετάζαμε θέματα της δικής μας περιοχής γι’ αυτό εκλήθημεν οι πέντε>.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος πιστεύει ότι <η Ομογένεια έπρεπε να είχε εργαστεί σωστά και να προβάλλει το θέμα της Κύπρου στη μοναδική υπερδύναμη εκεί στο Λευκό Οίκο, το Κογκρέσο, στο Πεντάγωνο που παίρνονται οι αποφάσεις και πιστεύω ότι δεν έχει δραστηριοποιηθεί η Ομογένειά μας όπως έπρεπε. Ενώ έχομε μία τεραστίων διαστάσεων δύναμη, εν τούτοις δεν την έχομε αξιοποιήσει και δεν πείσαμε την αμερικανική κυβέρνηση που μπορούσε να μας βοηθήσει>.

Στην επισήμανση πως ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος και πρόσφατα που είχε έλθει στην Κύπρο δήλωσε ότι αγωνίζεται, ότι το αναφέρει το θέμα στο Λευκό Οίκο, γιατί δεν γίνεται τίποτε, είπε: <όταν η κυβέρνησή μας έχει την πολιτική του καλού παιδιού και προσφέρει συνεχώς στους Τούρκους δεν νομίζω ότι το Κυπριακό μπορεί να μπει σε μία κανονική τροχιά για να επιλυθεί σωστά και να ζήσει ευτυχισμένος ο κυπριακός λαός, Ελληνες και Τούρκοι>.

Σχετικά με το αν θα έλθει στην Αμερική, απάντησε πως <δεν πρόκειται να επισκεφθώ τις Ηνωμένες Πολιτείες γιατί η Ομογένεια εκεί πάντοτε συμφωνεί με την εκάστοτε κυπριακή κυβέρνηση.

Αφού διαφωνώ με την κυβέρνηση πώς μπορώ να έλθω εκεί, πώς μπορώ να δω τους κυβερνώντες την Αμερική καθ’ ην στιγμήν η επίσημη κυβέρνηση της Κύπρου θα λέγει Αλφα κι εγώ θα λέγω Βήτα;

Ποιον θα ακούσει η κυβέρνηση της Αμερικής εμένα ή την κυπριακή κυβέρνηση;>.

Εμφανίσεις: 43050
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!