Επιστροφή τοιχογραφιών Αγίου Ευθημιανού στην Εκκλησία της Κύπρου

ImageΟ Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, τον Ιούνιο του 2010 είχε ζητήσει τη συνδρομή της Κυβέρνησης  για  τον επαναπατρισμό στην Κύπρο των περίφημων τοιχογραφιών του Αγίου Ευφημιανού (Θυμωνιανού) της κατεχόμενης Λύσης, ο οποίος πριν από το 1974 κηρύχθηκε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων σε μνημείο του Πίνακα Β’ .

Οι τοιχογραφίες αυτές του  13ου και 14 ου αιώνα αποτοιχίστηκαν βίαια, από τον τούρκο αρχαιοκάπηλο Αϊντίν Ντικμέν.

Από το 1988 οι τοιχογραφίες του Αγίου Ευφημιανού περίπου 38 τεμάχια εκτίθενται στο Μουσείο του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος Μενίλ στο Χιούστον του Τέξας.

Το Ίδρυμα Μενίλ αγόρασε τις τοιχογραφίες από τον Ντικμέν το 1983 και αυτές από το Μόναχο μεταφέρθηκαν στο Λονδίνο για συντήρηση.

Σήμερα, Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011 σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Romfea.gr από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το Ίδρυμα Μενίλ αποφάσισε να επιστραφούν οι τοιχογραφίες εκεί που ανήκουν.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστή η ημερομηνία του επαναπατρισμού, όμως οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό θα το ανακοινώσει ο Προκαθήμενος της Κυπριακής Εκκλησίας, όταν επιστρέψει από την Γεωργία.

Η απόφαση αυτή είναι ιστορική για την Εκκλησία της Κύπρου, αλλά και μια μεγάλη επιτυχία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου.  (Πρώτη καταχώρηση είδησης: 21.43)

Επιβεβαίωση Romfea.gr: Πριν από λίγο η Εκκλησία της Κύπρου προέβη σε επίσημη ανακοίνωση σχετικά με το θέμα, το οποίο έφερε στη δημοσιότητα η "Romfea.gr"

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ - (22.30)

Η Εκκλησία της Κύπρου ανακοινώνει με μεγάλη χαρά και βαθιά συγκίνηση την επιστροφή των τοιχογραφιών της Εκκλησίας του Αγίου Θεμωνιανού (Ευφημιανού) Λύσης, που βρίσκεται στο υπό τουρκική κατοχή τμήμα της πατρίδας μας, από το Ίδρυμα Μενίλ στο Χιούστον του Τέξας, των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους όρους της σχετικής συμφωνίας δανείου, ανάμεσα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και το Ίδρυμα Μενίλ, που λήγει στις 14 Φεβρουαρίου 2012.

Η επιστροφή των τοιχογραφιών, που παράνομα αποκολλήθηκαν από Τούρκους αρχαιοκάπηλους από την Εκκλησία του Αγίου Ευφημιανού μετά τη βάναυση Τουρκική εισβολή του 1974, και τη συνεχιζόμενη μέχρι σήμερα, παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματος της νήσου μας από τα τουρκικά στρατεύματα και τη συντελεσθείσα καταστροφή και λεηλασία της θρησκευτικής κληρονομιάς του τόπου μας, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αποτελεί σύμβολο ελπίδας για ολόκληρο τον Κυπριακό λαό και δυναμώνει την πίστη για τη δικαίωση του αγώνα του για ελευθερία και επιστροφή στις πατρογονικές του εστίες.

Η επιστροφή των τοιχογραφιών αποτέλεσε προσωπικό όραμα και στόχο της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου Β’ και επιτεύχθηκε κατόπιν συντονισμού των προσπαθειών της Εκκλησίας της Κύπρου και των αρμόδιων φορέων της Κυπριακής Δημοκρατίας, που εργάστηκαν με την προσωπική καθοδήγηση του Μακαριωτάτου για το σκοπό αυτό, και πάντοτε σε αγαστή συνεργασία με το Ίδρυμα Μενίλ.

Η Εκκλησία της Κύπρου εγκάρδια ευχαριστεί το Ίδρυμα Μενίλ για τη δέσμευσή του για επιστροφή των τοιχογραφιών και ιδιαίτερα για τη μοναδική πρωτοβουλία του για την προβολή αυτών των συμβόλων της Χριστιανικής πίστεως και αριστουργημάτων της Βυζαντινής τένχης, καθώς, επίσης, και για τη συντήρηση και διατήρησή τους.

Η Εκκλησία της Κύπρου ελπίζει ότι αυτή η πράξη τιμής του Ιδρύματος Μενίλ θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για πολλούς άλλους Οργανισμούς, Μουσεία ακόμη και για ιδιώτες.

Η Εκκλησία της Κύπρου προσδοκά τη μέγιστη δυνατή επιμέλεια και φροντίδα από πλευρά του Ιδρύματος Μενίλ για την ασφαλή επιστροφή των τοιχογραφιών. Η Εκκλησία θα συνεργαστεί με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας για την ασφαλή τοποθέτηση και φύλαξη των τοιχογραφιών στην πατρίδα μας, με τις καλύτερες συνθήκες.

Η Εκκλησία της Κύπρου έχει την πεποίθηση ότι η άψογη, μέχρι σήμερα, συνεργασία με το Ίδρυμα Μενίλ θα ενισχυθεί και θα διευρυνθεί περαιτέρω και θα ανοίξει νέους δρόμους για μελλοντική συνεργασία με το Ίδρυμα.

Ευθύς μετά την επιστροφή του Μακαριωτάτου στην Κύπρο από την επίσημη επίσκεψή του στην Εκκλησία της Γεωργίας, θα ακολουθήσει εκτενέστερη ενημέρωση επί του θέματος.

Φώτο: Το Εκκλησάκι του Αγίου Ευθημιανού το οποίο βρίσκεται σε Τουρκική κατοχή.

Image

Εμφανίσεις: 50588
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!