Έτοιμος να λειτουργήσει στην Κερύνεια ο Αρχιμ. Βενέδικτος Ιωάννου

Image

Του Παν. Χατζηδημητρίου - 11.49

Tο Σάββατο 19 Νοεμβρίου οι Κερυνειώτες προσέρχονται στις κάλπες, για να εκλέξουν τους τρεις επικρατέστερους κληρικούς, από τους οποίους στη συνέχεια η Ιερά Σύνοδος θα επιλέξει τον μητροπολίτη τους.

Ανάμεσα στους προτεινόμενους για την πλήρωση του μητροπολιτικού θρόνου Κερύνειας είναι και ο αρχιμανδρίτης Βενέδικτος, προϊστάμενος σήμερα στο μεγαλύτερο ναό της Κύπρου, της Αγίας Σοφίας Στροβόλου.

Ο ναός κτίστηκε στα πρότυπα της Αγιάς Σοφιάς. Με μεγάλη μόρφωση και εμπειρία στα της εκκλησίας, εντός και εκτός Κύπρου, ο αρχιμανδρίτης Βενέδικτος, με καταγωγή το Μπέλλαπαϊς και το Δίκωμο, είναι έτοιμος να αναλάβει τον ρόλο του πνευματικού ποιμένα των Κερυνειωτών.

ΟΙ ΚΕΡΥΝΕΙΩΤΕΣ ΜΑΖΙ.

Ανάμεσα στις προτεραιότητές του είναι να φέρει μαζί όλους τους Κερυνειώτες της πόλης και επαρχίας, στον κοινό αγώνα της επιστροφής.

Έστω και υπό συνθήκες κατοχής, είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει το δικαίωμα της λειτουργίας των εκκλησιών της πόλης και επαρχίας της Κερύνειας.

Παράλληλα, θα αγωνιστεί για τη συντήρηση των κατεχομένων εκκλησιών.

Σε περίπτωση που εκλεγεί μητροπολίτης Κερύνειας, πρώτα απ’ όλα θα προωθήσει, όπως μας λέει, το θεολογικό ποιμαντικό έργο, ιδιαίτερα όσον αφορά τους νέους.

Εδώ, συνέχισε, χρειάζεται τεράστια δουλειά, διότι υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι, ναρκωτικά, νεανική παραβατικότητα και απαξίωση των πάντων.

Επειδή, σημείωσε, βρισκόμαστε και σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης πρέπει να δίνουμε ελπίδα και στήριξη στους ανθρώπους, προσθέτοντας, ότι δεν πρέπει να είμαστε απαθείς.

Προσπάθειά του η συνοχή με την επανασύνδεση των Κερυνειωτών και μεταξύ τους και με τον ποιμένα τους, αλλά και με τις κοινότητές τους. Δυστυχώς λόγω της προσφυγοποίησής τους διασκορπίστηκαν σε όλη την ελεύθερη Κύπρο και πρέπει να αρχίσουν να ανασυγκροτούνται οι κοινότητες.

Εάν εκλεγεί, μας είπε, θα βάλει πρόγραμμα, ώστε το λιγότερο κάθε εβδομάδα να συναντάται με τους κατοίκους μιας κοινότητας της Κερύνειας.

Οι νεότεροι Κερυνειώτες που γεννήθηκαν στην προσφυγιά θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τις κοινότητες και τις εκκλησίες τους.

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΟΙ ΝΑΟΙ.

Προς την κατεύθυνση επανασύνδεσης των Κερυνειωτών, αναφέρει ο αρχιμανδρίτης Βενέδικτος, θα βοηθήσει αν οργανώνονταν τακτικά λειτουργίες σε εκκλησίες της κατεχόμενης πόλης και επαρχίας Κερύνειας.

Παράλληλα, θα είναι μια ευκαιρία να συντηρηθούν και οι ναοί μας, για να μην καταρρεύσουν μέχρι την άγια ώρα της επιστροφής, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτησή μας, ο αρχιμανδρίτης Βενέδικτος ανέφερε ότι στην Κερύνεια δεν έγιναν λειτουργίες εκκλησιών, όπως σε άλλες κατεχόμενες εκκλησίες, γιατί έστω και υποθετικά αν το επέτρεπαν οι κατοχικές Αρχές, ο μακαριστός και άξιος μητροπολίτης Κερύνειας Παύλος δεν θα έδινε τη συγκατάθεσή του σε κάτι τέτοιο.

Ο αρχιμανδρίτης Βενέδικτος, σημείωσε, ότι ο ίδιος έχει διαφορετική άποψη, ότι δηλαδή επιβάλλεται η λειτουργία στους κατεχόμενους ναούς μας.

Αν εκλεγώ, πρόσθεσε, μητροπολίτης όχι μόνο θα επιτρέπω σε ιερείς να λειτουργούν, αλλά και ο ίδιος θα αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο νέος μητροπολίτης Κερύνειας που θα εκλεγεί, συνέχισε, πρέπει να έχει παράλληλα στις προτεραιότητές του και τη διαφώτιση στο εξωτερικό.

ΒΑΘΙΕΣ ΡΙΖΕΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΥΝΕΙΑ.

«Με περηφάνια -λέω - ότι κατάγομαι από το Μπέλλαπαϊς και το Δίκωμο, τα δύο όμορφα χωριά με τη μεγάλη ιστορία. Το ένα από τη νότια πλευρά της οροσειράς του Πενταδακτύλου και το άλλο από τη Βόρεια πλευρά».

Ρίζες ο αρχιμανδρίτης Βενέδικτος έχει και στον Καραβά, από όπου κατάγεται μια γιαγιά του.

«Είμαι -μας τόνισε- βαθιά ριζωμένος σε όλη την επαρχία Κερύνεια».

Ο πόθος της επιστροφής είναι διακαής και άσβεστος, αναφέρει, προσθέτοντας ότι πρέπει το αγωνιστικό φρόνημα να κρατηθεί αρκετά ψηλά.

Αυτό αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Ζούμε σε χαλεπούς καιρούς και πολλοί έχασαν εντελώς τις ελπίδες τους, έχουν παραδώσει τα όπλα.

Θεωρούν δεδομένη την κατάσταση και τη διαιώνιση του στάτους κβο, αλλά εγώ διατηρώ τις ελπίδες μου και το ηθικό μου είναι ακμαιότατο.

Θα προσπαθώ, τονίζει, να ενθαρρύνω συνεχώς τους ανθρώπους και αλίμονο αν χάσουμε τις ελπίδες μας για την επιστροφή όλων των προσφύγων και του τελευταίου Κερυνειώτη πρόσφυγα στο σπίτι του.

Αλίμονο ένας ποιμένας να θυσιάσει το ποίμνιό του. Ο μητροπολίτης πρέπει να είναι μπροστάρης και να μην κρύβεται, υπογραμμίζει.

«Συναισθήματα ρίγους και συγκίνησης με διακατέχουν, όταν βρεθώ στην κατεχόμενη γη μας. Με πόνο ψυχής μπροστά στη θέα της κατοχής, αλλά δεν πρέπει να απελπιζόμαστε», προσθέτει.

ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ.

Ο λαός της πόλης και επαρχίας Κερύνειας θα πρέπει να πάει να ψηφίσει αθρόα στις κάλπες παρά την απογοήτευσή του και την πολυπλοκότητα του συστήματος.

Εφόσον ο Καταστατικός χάρτης της Εκκλησίας δίνει το δικαίωμα επιλογής του ποιμένα, θα πρέπει ο κάθε Κερυνειώτης να το εξασκήσει.

Η Ιερά Σύνοδος είναι υποχρεωμένη να επιλέξει ανάμεσα στους τρεις επικρατέστερους με βάση την ψηφοφορία που θα γίνει στις 19 Νοεμβρίου, 2011.

Θέλω να πιστεύω, μας είπε ο πανοσιολογιότατος αρχιμανδρίτης Βενέδικτος, ότι η Ιερά Σύνοδος θα λάβει υπόψη τη βούληση του λαού.

Ο αρχιμανδρίτης Βενέδικτος έχει χειροτονηθεί στο Φανάρι, όπου για έξι μήνες εκτελούσε καθήκοντα γραμματέα της Ιεράς Συνόδου.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τον είχε αξιοποιήσει αποστέλλοντάς τον ως εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών που εδρεύει στη Γενεύη.

Οι εμπειρίες που συναποκόμισε ο αρχιμανδρίτης Βενέδικτος για δέκα χρόνια στο συμβούλιο εκκλησιών είναι τεράστιες.

Εμφανίσεις: 81015
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!