Οι συμμετοχή του λαού στις εκλογές για την Κερύνεια είναι για το θεαθήναι
- Δημιουργηθηκε στις Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2011
-
Γράφτηκε από τον/την Σημερινή
-
Του Κωστάκη Αντωνίου - 10.53
Πολύ στρεβλή εικόνα έχουν για τις δημοκρατικές διαδικασίες οι ταγοί της Εκκλησίας.
Και όπως διεξάγουν τις δημοκρατικές διαδικασίες, και όπως τις αντιλαμβάνονται, γελοιοποιούν και προσβάλλουν τη δημοκρατία και τη νοημοσύνη και το κριτήριο των ψηφοφόρων.
Δεν είναι θεμιτό, ούτε απόδειξη δημοκρατίας να καλείται ο πολίτης στην κάλπη για να ψηφίσει Μητροπολίτη Κερύνειας και στο τέλος ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας να δηλώνει πως το ποσοστό των ψήφων που έλαβε ο κάθε υποψήφιος για τον Μητροπολιτικό Θρόνο, «δεν έχει καμία σημασία για την Ιερά Σύνοδο».
Για να προσθέσει πως «η Ιερά Σύνοδος θα επιλέξει εκείνον που κατά τη γνώμη της είναι ο καλύτερος για τον Θρόνο, ανεξάρτητα από τη σειρά με την οποία κατετάγησαν στην ψηφοφορία οι τρεις».
Μα τότε, Μακαριότατε, ποια έννοια έχουν οι εκλογές; Γιατί καλείται ο λαός να εκλέξει εκείνον που θεωρεί καλύτερο και στη συνέχεια η ψήφος του να ρίχνεται στον κάλαθο, διότι η Ιερά Σύνοδος έχει άλλη άποψη;
Σε τέτοια περίπτωση, να μη γίνονται εκλογές. Να αποφασίζει η Ιερά Σύνοδος -αφού αποτελείται από θεόσταλτους σοφούς- ποιον επιλέγει, και να αφήσει το ποίμνιο στην ησυχία του. Δεν χρειάζεται να ψηφίζει για το θεαθήναι.
Η Εκκλησία της Κύπρου, υποστηρίζει, ότι είναι η μοναδική Εκκλησία στον κόσμο, της οποίας οι Αρχιερείς εκλέγονται με λαϊκή συμμετοχή.
Περί πλάνης πρόκειται.
Η συμμετοχή του λαού είναι για το θεαθήναι. Διότι ουδέποτε επικρατεί η γνώμη του και ποτέ δεν υπερισχύει η ψήφος του.
Οι τελικές αποφάσεις ανήκουν σε άλλους, κρίνονται από παρασκηνιακές και άλλες ενέργειες, με αποτέλεσμα, τελικά, η ψήφος του λαού να μην έχει ούτε νόημα ούτε αξία.
Ο Αρχιεπίσκοπος υποστήριξε ότι σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, ακόμη και στις εκκλησιαστικές, «ανακατεύονται τα κόμματα, συμπαρίσταται ο πλούτος», με αποτέλεσμα πολλές φορές να συγκεντρώνονται ψήφοι σε κάποιον που δεν τις αξίζει.
Μπορεί, αυτό που λέει ο Μακαριότατος, να γίνεται. Όμως τι θα κάνουμε; Θα καταργήσουμε τις δημοκρατικές διαδικασίες, επειδή κάποιοι επιχειρούν να τις μολύνουν, με τις παρεμβάσεις τους;
Στο κάτω-κάτω, δεν είναι βλάκας ο κόσμος να μην αντιλαμβάνεται, ούτε ανίκανος να μην εξουδετερώνει αυτές τις παρεμβάσεις.
Ο Αρχιεπίσκοπος πιθανόν να έχει άλλη αντίληψη της δημοκρατίας, αλλά αυτή η αντίληψη προσβάλλει, σε τελευταία ανάλυση, την ωριμότητα των πολιτών.
Δεν υπάρχει «υπέρτατο ον» που μπορεί να αντικαταστήσει την ετυμηγορία του λαού. Ούτε υπάρχει διαδικασία, με όλες τις αδυναμίες της, η οποία μπορεί να αντικαταστήσει τις ισχύουσες δημοκρατικές διαδικασίες.
Το περασμένο Σάββατο, οι Κερυνειώτες απαξίωσαν τις εκλογές. Η αποχή πλησίασε το 72%. Αν ο Αρχιεπίσκοπος δεν θέλει να δει την πλάτη του λαού, όπως οι πολιτικοί, ας διαφοροποιήσει τις προσεγγίσεις του και ας εκδημοκρατικοποιήσει την Εκκλησία.- Εμφανίσεις: 53846