Αναφερόμενος σε παραδείγματα μιλά για το βιβλίο των Θρησκευτικών της Α ΄ Γυμνασίου. Το χαρακτηρίζει ως σπουδή στον πολιτισμό παρά ως θρησκευτικό. «Στο βιβλίο αυτό δεν αναφέρεται πουθενά ότι είμαστε Έλληνες, ενώ μας χαρακτηρίζουν ντόπιους. Στο βιβλίο δεν περιλαμβάνεται πουθενά, τίποτε, για το ελληνικό Έθνος»
Για το άλλο βιβλίο της βυζαντινής Κύπρου ο πανιερώτατος σημειώνει:
Χαρακτηρίζουν τον Άγιο Νεόφυτο ως κατ’ επίφαση ενάρετο. Μάλιστα στο τέλος του βιβλίου βάζουν μια φωτογραφία με ένα κομμένο κεφάλι σε ένα κοντάρι και κάτω τον κατάλογο των αυτοκρατόρων που είχαν φρικτό θάνατο επιδιώκοντας να μας κάνουν να αποστρέψουμε το πρόσωπό μας από το Βυζάντιο και να ντρεπόμαστε για αυτή την περίοδο. Δεν βρήκαν πουθενά, ούτε μια λέξη, για να πουν κάτι το καλό για το Βυζάντιο».
Ο Μητροπολίτης Πάφου σημειώνει ότι: «Την ίδια τακτική για αποκοπή από τον Ελληνισμό εφάρμοσαν και οι Άγγλοι αποικιοκράτες, αλλά δεν τα κατάφεραν».
Προχωρώντας ακόμη ένα βήμα υποστηρίζει ότι υπάρχουν και άλλα βιβλία που θα εκδοθούν με αυτή τη φιλοσοφία και υπογραμμίζει ότι οι συνέπειες θα είναι μακροπρόθεσμες. Καταλήγοντας σημειώνει ότι στην προσπάθεια τους να καλλιεργήσουν την κυπριακή γλώσσα, καθιέρωσαν και τα τσιαττιστά στα δημοτικά σχολεία.
Σημειώνεται ότι ο πανιερώτατος δεν καταλογίζει καμιά ευθύνη στον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργο Δημοσθένους, τον οποίο πιστώνει και για την απόφασή του να αποσύρει από τα σχολεία το βιβλίο των Θρησκευτικών της Α Γυμνασίου. Καταλήγοντας, μας αποκαλύπτει ότι πρόθεση της Συνοδικής Επιτροπής Παιδείας, της οποίας προεδρεύει είναι να ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας για να του εκφράσει τις ανησυχίες του.