Ιερώνυμος: "Συμφέροντα κρατούν την Κύπρο σε αιμάσσουσα κατάσταση" (Φώτο)
- Δημιουργηθηκε στις Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2011
Λουκάς Παναγιώτου και Romfea.gr - 12.22
Μέσα σε κλίμα έντονης πνευματικής κατάνυξης και εκκλησιαστικής μεγαλοπρέπειας τελέσθηκε, στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο, η πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία με επικεφαλείς τους Αρχιεπισκόπους Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Χρυσόστομο, με την ευκαιρία της επισήμου ειρηνικής επισκέψεως του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Κύπρο.
Στο συλλείτουργο μετείχαν, από πλευράς της Ελλαδικής Εκκλησίας, οι σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ελάσσονος κ. Βασίλειος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Γλυφάδας κ. Παύλος, Εδέσσης κ. Ιωήλ, Πατρών κ. Χρυσόστομος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ, ενώ από πλευράς της Εκκλησίας της Κύπρου οι Πανιερώτατοι Μητροπολίτες Πάφου κ. Γεώργιος, Κιτίου κ. Χρυσόστομος, Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος, Λεμεσού κ. Αθανάσιος, Μόρφου κ. Νεόφυτος και Κωνσταντίας – Αμμοχώστου κ. Βασίλειος.
Στην προσφώνησή του, ο Κύπρου Χρυσόστομος, αφού καλωσόρισε και πάλι στη νήσο μας, τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπογράμμισε ότι η επίσκεψή του αυτή «επιβεβαιώνει πρωτίστως την ενότητα του Ελληνισμού. Δεν αποδεικνύει το ομόθρησκον μόνον.Προβάλλει το όμαιμον και το ομόγλωσσον. Τονίζει την αγάπη και το ενδιαφέρον σας για τον αγωνιζόμενο Κυπριακό Ελληνισμό».
Αναφέρθηκε, ακολούθως, στην ιστορία και την διαδρομή μέσα στους αιώνες της Εκκλησίας της Κύπρου και στάθηκε στο πρόβλημα της εισβολής και της κατοχής της μισής μας πατρίδας από την Τουρκία.
«Η Εκκλησία της Κύπρου, όπως καλά γνωρίζετε, Μακαριώτατε, είναι η πρώτη Εκκλησία του Χριστού επί Ευρωπαϊκού εδάφους. Για δύο χιλιάδες χρόνια, πολλές φορές μέσα από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, πρόσφερε και εξακολουθεί να προσφέρει πλούσιους τους καρπούς της εν Χριστώ ζωής και δράσης της. Ταυτόχρονα, λόγω της γεωγραφικής θέσης της νήσου μας και της απομόνωσης από τον υπόλοιπο Ελληνικό κορμό, η Εκκλησία μας ανέλαβε και το ρόλο της περιφρούρησης και διαφύλαξης της εθνικής συνείδησης του ποιμνίου της. Στους μακρούς, στους σκοτεινούς και ασέληνους αιώνες της δουλείας, η Εκκλησία υποβάστασε και περικράτησε, περιέθαλψε και ενίσχυσε τον Κυπριακό Ελληνισμό», τόνισε ο Κύπρου Χρυσόστομος.
«Η Εκκλησία μας βρίσκεται και σήμερα στην πρωτοπορία του αγώνα και προσπαθεί να εμπεδώσει στο λαό μας την αναγκαιότητα της εμμονής στις αρχές του δικαίου και επιδίωξης των εθνικών στόχων μας. Και δεν είναι, δυστυχώς, οι στόχοι μας εκείνοι που αξίζουν στον λαό μας, όπως και σε κάθε ελεύθερο άνθρωπο. Αδήριτοι συμβιβασμοί, λόγω των ιστορικών αλλά και των γεωγραφικών συντεταγμένων μας, ελαχιστοποίησαν σήμερα τις επιδιώξεις μας. Τις έφεραν στο μέτρο της απλής εξασφάλισης της εθνικής επιβίωσής μας στη γη τούτη των πατέρων μας πέραν τούτων, όμως, δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε. Τέτοια υποχώρηση θα σήμαινε εθνική αυτοκτονία. Κι η Εκκλησία της Κύπρου, που για αιώνες εβάστασε τον σταυρό του μαρτυρίου του πληρώματος της, ουδέποτε θα συναινέσει σε περαιτέρω υποχωρήσεις», επεσήμανε.
«Γνωρίζουμε, Μακαριώτατε, το αδιάπτωτο ενδιαφέρον σας για το εθνικό μας πρόβλημα», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.
«Προσδοκούμε συνέχιση και επαύξηση τους ενδιαφέροντός σας αυτού. Κι ακόμα θέλουμε να ζητήσουμε κάτι που ζητήσαμε, πριν τέσσερα χρόνια, και από τον μακαριστό προκάτοχό σας. Να μεταφέρετε στην Ελλάδα, στο λαό και στην ηγεσία, μιαν αξίωσή μας: Δεν είμαστε απομακρυσμένοι συγγενείς για τους οποίους πρέπει να δείχνει κάποια συμπάθεια το Εθνικό Κέντρο. Ούτε κι αποτελούμε μέρος της Ελληνικής διασποράς, «πάροικοι εν γη αλλοτρία», που χρειαζόμαστε απλώς στήριξη για να μη χάσουμε τη γλώσσα και τα έθιμα μας. Είμαστε οι γηγενείς κάτοικοι του τόπου τούτου, γνήσιοι Έλληνες, εδώ και τρισήμισυ χιλιάδες χρόνια. Και απαιτούμε, δικαιωματικά, τη συμπαράταξη ολοκλήρου του έθνους».
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε: «Εκφράζουμε την χαρά μας διότι ήλθαμε με την Συνοδεία μας στην ελληνικότατη νήσο Κύπρο, της οποίας το όνομα απαντάται στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια και σε άλλους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς.»
«Από την ιστορία διδασκόμαστε ότι οι πρώτες αποικίες στην Νήσο ήταν ελληνικές, που ιδρύθηκαν από αποίκους που ήλθαν από την Αρκαδία και αυτό αποδεικνύεται από την ομοιότητα της αρχαίας κυπριακής διαλέκτου προς την αρχαία αρκαδική διάλεκτο. Έκτοτε η Κύπρος ακολούθησε όλη την πορεία του ελληνισμού με τις παραδόσεις και την φιλοσοφία, με την δόξα και τις περιπέτειες, αλλά εξακολουθεί να σφύζει από ελληνική παράδοση και ζωή», πρόσθεσε ο Μακαριώτατος.
Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναφέρθηκε στην Αποστολικότητα της Εκκλησίας, υπογραμμίζοντας ότι «Αποστολική, λοιπόν, η Εκκλησία της Κύπρου και αυτοκέφαλη, που δοξάσθηκε με πλήθος αγίων, με Ναούς, Ιερές Μονές, σεβάσματα άγια και ένδοξη παράδοση, η οποία διατηρείται μέχρι τις ημέρες μας. Υπάρχει δε και ιστορική συνέχεια, αφού βρίσκεται μέσα στον ρου της αμιάντου ελληνορθοδόξου Παραδόσεως, της ένδοξης και πονεμένης Ρωμιοσύνης, και διατηρείται με αγώνες και θυσίες, με δάκρυα και αίματα.»
Ενώ αναφερόμενος στο σημερινό Αποστολικό ανάγνωσμα το οποίο μιλάει για το μαρτυρικό πνεύμα, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε: «Ενθυμούμαστε τους Κυπρίους αδελφούς μας που αγωνίσθηκαν για την ελευθερία, από τους οποίους άλλοι «εν φόνω μαχαίρας απέθανον», και άλλοι με αγχόνη τελειώθηκαν. Και κυρίως ενθυμούμαστε τους εφήβους και τους νέους που προήλθαν μέσα από τους κόλπους της Εκκλησίας, τα Κατηχητικά Σχολεία και αγωνίσθηκαν για την ελευθερία της πίστεως και της Πατρίδος, με ενθουσιασμό πολύ, έχοντας ως όπλα τους την προσευχή, την Αγία Γραφή, την Θεία Κοινωνία, και πότισαν το δένδρο της ελευθερίας με το νεανικό τους αίμα, με τον απαράμιλλο ηρωισμό.»
«Αλλά ενθυμούμαστε και τους Κληρικούς εκείνους, απλούς Ιερείς, Επισκόπους και Αρχιεπισκόπους που υπήρξαν αλείπτες των Μαρτύρων, όπως επίσης ενθυμούμαστε και τους μαχητές της ελευθερίας που προέρχονταν από κάθε ηλικία και κατηγορία αγωνιστών», συνέχισε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αισθανόμαστε βαθυτάτη συγκίνηση που πατούμε σε ιερά χώματα, ποτισμένα με δάκρυα, ιδρώτες και αίματα για την αγάπη του Χριστού και της Πατρίδος. Και αισθανόμαστε πικρία, γιατί διεθνή και άλλα συμφέροντα κρατούν ακόμη την Κύπρο σε αιμάσσουσα κατάσταση και να μη γεύεται την ελευθερία για την οποία αγωνίσθηκαν οι ήρωές της και όλος ο λαός της».
Αναφερόμενος στην φιλοξενία των ημερών ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τόνισε, ότι αυτές τις ημέρες γευθήκαν την εν Χριστώ φιλοξενία.
«Είδαμε τα φιλόθεα πρόσωπά σας, ακούσαμε τους παλμούς της καρδίας σας, αισθανθήκαμε τον πόνο και την αγωνία σας, ψηλαφήσαμε τις πληγές του μαρτυρικού σταυρού σας, εντρυφήσαμε στην πλούσια παράδοση που σας εμπνέει, γευθήκαμε τον πλούτο της αγαπώσης καρδίας σας. Πως να μην επαναλάβουμε και εμείς τον λόγο του βιβλίου των Πράξεων των Αποστόλων ότι φιλοξενηθήκαμε «Μνάσωνί τινι Κυπρίω, αρχαίω μαθητή» και παραφράζοντας το χωρίο να πούμε φιλοξενήθακε στην Εκκλησία της Κύπρου, την αρχαία μαθήτρια του Χριστού και των Αποστόλων!», πρόσθεσε ο κ. Ιερώνυμος.
Επίσης ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε και στις δυσκολίες, τονίζοντας ότι "η επίσκεψή μας στην ηρωική και αγιοτόκο αυτή Μεγαλόνησο και η Θεία Λειτουργία σε αυτόν τον Ιερό Ναό γίνεται σε δύσκολες παγκόσμιες και τοπικές συνθήκες, αφού σήμερα καταρρέουν διάφορες ουτοπίες που επικράτησαν τον τελευταίο καιρό στον κόσμο, ουτοπίες φιλοσοφικές, θρησκευτικές, ιδεολογικές και οικονομικές, αλλά, κυρίως, καταρρέουν αξίες, ιδεώδη, πιστεύματα και ελπίδες".
"Τα πάντα σήμερα ρυθμίζονται με βάση τους οικονομικούς όρους και το συμφέρον, και δυστυχώς σε αυτόν τον πειρασμό έχουμε υποπέσει και εμείς οι Χριστιανοί, οι οποίοι δεν ζούμε ευαγγελικά, αλλά διακατεχόμαστε από το πνεύμα του κόσμου, δηλαδή την ευδαιμονία, την ευμάρεια, η τουλάχιστον διακατεχόμαστε από την προσκόλλησή μας στην ύλη", πρόσθεσε ο κ. Ιερώνυμος.
Ακόμη τόνισε: "Η κρίση είναι πρωτίστως πολιτισμική και πνευματική, κρίση της χριστιανικής και ευαγγελικής μας ταυτότητος. Παρατηρούμε ότι Κράτη τα οποία, ενώ έχουν επηρεασθεί από τον Χριστιανισμό με το τόσο υψηλό πνευματικό νόημα και λέγονται χριστιανικά, εν τούτοις έχουν εκκοσμικευθεί και στηρίζονται σε οικονομικές βάσεις, αποβλέπουν μόνον στην «μένουσαν πόλιν» και δεν αναζητούν την «μέλλουσαν» πόλιν (Εβρ. ιγ , 14)."
"Δυστυχώς, παρασυρόμαστε από το πνεύμα του κόσμου και ξεφεύγουμε από την ευαγγελική οδό, όπως σκιαγραφείται στην επί του Όρους ομιλία του Χριστού, που είναι ο καταστατικός Χάρτης του Χριστιανισμού. Γι' αυτό και εμείς οι Ποιμένες έχουμε μεγάλη ευθύνη να αντιμετωπίσουμε την εκκοσμίκευση που υπονομεύει την ζωή της Εκκλησίας", ανέφερε κλείνοντας ο Αρχιεπίσκοπος.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος απένειμε στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος το παράσημο του Αποστόλου Βαρνάβα, την Ανώτατη Τιμή της Εκκλησίας της Κύπρου.
Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου για την τιμητική διάκριση που του απένειμε εκ μέρους της Εκκλησίας της Κύπρου επισημένοντας ότι "η διάκριση αυτή αναφέρετε σε όλη την Εκκλησίας της Ελλάδος και στον λαό της."
Τέλος ο Μακαριώτατος ευχήθηκε να γιορτάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα κάτω από τον δυνατό ήχο της καμπάνας, την Ένωση της Κύπρου μας σε ένα κράτος. Επιτέλους να δωθεί τέλος στην κατοχή της Κύπρου".
Φωτογραφίες: Χρ. Μπόνης