Επιτάφιος θρήνος στην κατεχόμενη και στην ελεύθερη Αμμόχωστο

ammoxostos-12

Οι μνήμες από την μεσαιωνική πόλη της Αμμοχώστου, φυσική έδρα της Μητροπόλεως Κωνσταντίας ξύπνησαν και πάλι και οι ωραιότεροι ύμνοι μαζί με τα Εγκώμια της ακολουθίας του Επιταφίου ψάλλησαν και πάλι για δεύτερη συνεχόμενη χρόνια στον ιστορικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Εξορινού στην Αμμόχωστο με την συμμετοχή πλήθους πιστών από όλη την Κύπρο.

Της ιεράς ακολουθίας προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας-Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, ενώ έλαβαν μέρος επίσης κληρικοί της μητροπόλεως.

Ο πόθος για μια ειρηνική συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων και η ελπίδα της επιστροφής και επαναλειτουργίας των βουβών εκκλησιών μας παραμένει μεγάλη και άσβεστος, γεγονός που φάνηκε μέσα από τις σύντομες ομιλίες στο τέλος της ακολουθίας.

Ο Πανιερώτατος καθώς και ο Δήμαρχος Αμμοχώστου ευχαρίστησαν όλους όσους κοπιάζουν για αυτή την προσπάθεια και τον καθ' ένα ξεχωριστά που πήρε αυτό «τον δρόμο του Γολγοθά» και έσυρε τα βήματα του στην θαλασσοφίλητη Αμμόχωστο για να σκύψει ευλαβικά και να προσκυνήσει «επί τάφου κείμενον νεκρόν Κύριον» και να εναποθέσει σε αυτόν τις ελπίδες του.

Ακολούθως ο ιερός κλήρος και άλλοι πιστοί από την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, επέστρεψαν στην προσωρινή έδρα της Μητροπόλεως στο Παραλίμνι όπου στον Μητροπολιτικό ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου τελέστηκε και πάλι η ιερά ακολουθία.

Πλήθος πιστών κατέκλυσαν τον ναό, ενώ οι χορωδίες του Χριστιανικού Συνδέσμου Γυναικών της ενορίας και η Χορωδία ''Μελιζόνα'' του Δήμου Παραλιμνίου με την ευλάβεια και τα γλυκύτατα ψαλσίματα τους προς την «ζωή την κειμένη εν τάφω», προσέδωσαν στην όλη ατμόσφαιρα της πένθιμης νύχτας τα χρώματα της ορθοδόξου χαρμολύπης και την ελπίδα του «δείξον ημίν και την ένδοξόν σου Ανάσταση».

Παρά την ελαφρά βροχή, εντούτοις πραγματοποιήθηκε η λιτανεία του Επιταφίου στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως.

Κατά την περιφορά παιάνιζε η μπάντα του Δήμου. Μετά της επιστροφή της πομπής έγινε ο ενταφιασμός του επιταφίου στην Αγία Τράπεζα και ολοκληρώθηκε η ιερά ακολουθία.

ammoxostos-1

ammoxostos-2

ammoxostos-3

ammoxostos-4

ammoxostos-5

ammoxostos-6

ammoxostos-7

ammoxostos-8

ammoxostos-9

ammoxostos-10

ammoxostos-11

ammoxostos-13

ammoxostos-14

ammoxostos-15

ammoxostos-16

ammoxostos-17

ammoxostos-19

ammoxostos-20

ammoxostos-21

ammoxostos-22

ammoxostos-23

ammoxostos-24

ammoxostos-25

Εμφανίσεις: 13236
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!