Κύπρου: ''Δεν μπορεί ο καθένας να μου πει τί θα κάνω μέσα στην Εκκλησία''

kiprou.xrysostomos

Θα δικαιούται ο καθένας να με κατηγορήσει αν κάνω κακή χρήση αυτών των χρημάτων, δήλωσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β` για τα όσα κατηγορείται από την Εκκλησιαστική Επιτροπή της Παναγίας του Τράχωνα.

«Δεν μπορεί ο καθένας να μου πει τι θα κάνω μέσα στην Εκκλησία. Εγώ θα κρίνω. Θα με κρίνουν αν δεν κάνω καλά τη δουλειά μου. Αλλά εγώ θα κάνω καλά τη δουλειά μου γιατί ξέρω τις ανάγκες»  ανέφερε.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με την ηγεσία της ΕΔΕΚ και ερωτηθείς για το θέμα ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι την Εκκλησιαστική Επιτροπή της Παναγίας του Τράχωνα, ούτε την γνωρίζει ούτε θέλει να την γνωρίζει και πρόσθεσε ότι η διοικούσα εκκλησία και η κάθε Μητρόπολη  και η Αρχιεπισκοπή, έχει ένα συντονιστικό ρόλο με βάση τον οποίο μπορεί να παίρνει λεφτά από ενορίες που έχουν πλεονάσματα και να δίνει σε ενορίες που έχουν ελλείμματα.

«Είναι αρεστό σε όλους όταν η Αρχιεπισκοπή δίνει €4 εκατομμύρια ετησίως για το μισθό των κληρικών σε όλη την Κύπρο και υπάρχουν πάρα πολλές ενορίες που αν δεν έδινε η Αρχιεπισκοπή τα λεφτά δεν θα μπορούσαν να πάρουν μισθό οι ιερείς. Και το ότι δίνει άλλα €4 εκατομμύρια για το κοινωνικό παντοπωλείο, για τα σάντουιτς των παιδιών στα σχολεία, για ασθενείς, για φτωχούς φοιτητές και για όσους υποφέρουν. Η Αρχιεπισκοπή δίνει κάθε μέρα και δεν έχει καμία μηχανή να κόβει λεφτά» ανέφερε.

«Αυτό τον συντονιστικό ρόλο θα συνεχίσει να τον έχει η Αρχιεπισκοπή και θέλω να καταλάβουν οι πάντες ότι τα χρήματα του κόσμου που βάζει στο παγκάρι δεν είναι ούτε του Αρχιεπισκόπου, ούτε των Επιτρόπων, ούτε των Παπάδων, αλλά του λαού, όχι των πλουσίων και εκείνων που δεν έχουν ανάγκη αλλά εκείνων που έχουν ανάγκη» σημείωσε.

«Θα δικαιούται ο καθένας να με κατηγορήσει» πρόσθεσε «αν κάνω κακή χρήση αυτών των χρημάτων. Δεν μπορεί ο καθένας να μου πει τί θα κάνω μέσα στην Εκκλησία. Εγώ θα κρίνω. Θα με κρίνουν αν δεν κάνω καλά τη δουλειά μου. Αλλά εγώ θα κάνω καλά τη δουλειά μου γιατί ξέρω τις ανάγκες και καμία Επιτροπή και βάσει του Καταστατικού της Εκκλησίας δεν μπορεί να ξοδέψει ούτε ένα σεντ αν δεν έχει την έγκριση του οικείου Επισκόπου, στην προκειμένη περίπτωση του Αρχιεπισκόπου». Κληθείς να σχολιάσει την πρόθεση της Εκκλησιαστικής Επιτροπής να κινηθεί νομικά για επιστροφή των χρημάτων ο Αρχιεπίσκοπος επανέλαβε ότι τα χρήματα δεν ανήκουν σε κανένα, ανήκουν στο λαό που έχει ανάγκη.

 «Να πάνε όπου θέλουν, έχουμε Δημοκρατία, μπορεί να λέει ο καθένας ότι θέλει, δόξα τω Θεώ, και νόμους έχουμε και δικαστήρια έχουμε. Να παν όπου θέλουν. Εγώ κάνω καλά τη δουλειά μου και θα συνεχίσω να την κάνω» δήλωσε.

Ερωτηθείς κατά πόσο είναι ηθικό η Αρχιεπισκοπή να παίρνει χρήματα από μια εκκλησία που έδωσαν οι πιστοί για συγκεκριμένο σκοπό και να τα χρησιμοποιεί  για άλλους σκοπούς, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι δεν μαζεύτηκαν λεφτά για συγκεκριμένο σκοπό και πως «αν ήταν για συγκεκριμένο σκοπό αυτό θα το σεβόμασταν» όπως είπε.

«Η εισφορά που βάζει μέσα στο παγκάρι ο πιστός, τα βάζει για την Εκκλησία και είναι της Εκκλησίας, είναι του λαού και εμείς τα διαχειριζόμαστε. Αν θέλουμε να κάνουμε ένα μνημείο, να χτίσουμε μια εκκλησία ή ένα σχολείο που είναι συγκεκριμένος σκοπός εκεί θα το κάνουμε. Ποτέ δεν πήγαμε να πειράξουμε τα λεφτά εκείνα. Τα σεβόμαστε» είπε.

Κληθείς να σχολιάσει κατηγορίες ότι με την παύση του Προέδρου και ακόμη ενεός μέλους της Εκκλησιαστικής Επιτροπής της Παναγίας του Τράχωνα επιχειρεί να διασπάσει την Επιτροπή, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε ότι ο ίδιος θεωρεί ότι το θέμα έχει λήξει και πως δεν είναι καθήκον δικό του και επανέλαβε ότι ο ίδιος ξέρει να κάνει καλά τη δουλειά του.

Εμφανίσεις: 10035
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!