Η τελετή του Νιπτήρος στην Φανερωμένη

Faneromeni Nyptiras 1

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης, στον ιστορικό ιερό ναό Παναγίας Φανερωμένης στην Λευκωσία, η ακολουθία του Ιερού Ευχελαίου.

Με το πέρας του μυστηρίου οι εφημέριοι του ναού, Αρχιμανδρίτης Βενέδικτος Ιωάννου και Οικονόμος Χαράλαμπος Ζούμος, έχρισαν τους πιστούς με άγιο Έλαιο ευχόμενοι υγεία, δύναμη και καλή Ανάσταση.

Αμέσως μετά άρχισε η ακολουθία του ιερού Νιπτήρος και η τελετή της αναπαράστασης των συγκλονιστικών στιγμών, που προηγήθηκαν της σύλληψης του Κυρίου με τον Μυστικό Δείπνο, την νίψη των ποδών των μαθητών και την προσευχή στον κήπο της Γεθσημανής.

Προεξάρχων της σεμνής αυτής τελετής, η οποία έγινε σύμφωνα με το τυπικό του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ήταν ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος.

Κατά την διάρκεια του «δρώμενου» ο Σεβασμιώτατος έπλυνε τα πόδια δώδεκα ενοριτών, οι εκπροσωπούσαν τους μαθητές του Κυρίου, ο π. Χαράλαμπος ανέγνωσε τις αντίστοιχες περικοπές από το Ιερό Ευαγγέλιο και ακούστηκαν οι σχετικοί διάλογοι που διημείφθησαν μεταξύ «μαθητών και Ιησού».

Τις σκηνές του ιερού Νιπτήρα παρακολούθησε, με δέος και θρησκευτική κατάνυξη, πλήθος πιστών, οι οποίοι προσήλθαν στον ναό της Φανερωμένης, από διάφορες ενορίες της Λευκωσίας, για να ζήσουν από κοντά την μοναδική αυτή τελετή, που τελείται για χρόνια τώρα στην εν λόγω εκκλησία.

Faneromeni Nyptiras 3a

Faneromeni Nyptiras 4

Faneromeni Nyptiras 5

Faneromeni Nyptiras 7

Faneromeni Nyptiras 8

Faneromeni Nyptiras 9

Faneromeni Nyptiras 10

Faneromeni Nyptiras 11

Εμφανίσεις: 14758
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!