«Η εμπειρία της συγγνώμης» (ΦΩΤΟ)

episkopio 5

Του Λουκά Παναγιώτου

Κάτω από τους ιερούς θόλους του νεοεγκαινιασθέντος και περικαλλούς Καθεδρικού ναού της Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής, ιερούργησε, την Κυριακή της Τυρινής, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος, συμπαραστατούμενος από τους Αρχιμανδρίτες Νεκτάριο Μπακόπουλο, Θεοτόκη Φαίδωνος, τον Ιερομόναχο Νεκτάριο Γεωργίου, τον εφημέριο του ναού Οικονόμο Κυπριανό Παπαδόπουλο και τους διακόνους Άγγελο, Στυλιανό, Πέτρο και Ιάκωβο. Στο Ιερό Βήμα παρέστη συμπροσευχόμενος και ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας.

Ο περίλαμπρος αυτός ναός, ο οποίος τιμάται επ’ ονόματι του αγίου Νικολάου, αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας, ήταν ασφυκτικά γεμάτος από επισήμους και απλούς πιστούς, που προσέτρεξαν για να προσφέρουν «το προφητικό θυμίαμα της ταπεινής προσευχής τους» και να μετάσχουν στην πρώτη ευχαριστιακή σύναξη, μετά την τελετή των εγκαινίων.

Ο Πανιερώτατος στο λόγο του, αφορμώμενος από την ευαγγελική περικοπή της ημέρας, επικεντρώθηκε στην «εμπειρία της συγγνώμης, που προσφέρει ο Θεός στον άνθρωπο».

Μια εμπειρία, που, όπως εμφαντικά σημείωσε, «δημιουργεί μέσα του την αυτονόητη υποχρέωση να φέρεται και αυτός με την ίδια επιείκεια στο συνάνθρωπό του».

«Όταν η θεία αγάπη, που εκφράζεται ως άφεση αμαρτιών, δεν γεμίζει με ευγνωμοσύνη τον άνθρωπο και δεν τον οδηγεί στην ίδια με του Θεού συγχωρητικότητα έναντι των αδελφών του, των συνανθρώπων του, τότε ο άνθρωπος αυτός, ο σκληρός και μνησίκακος και εκδικητικός, ή έχει εσφαλμένη περί Θεού αντίληψη ή η θρησκευτικότητά του είναι υποκριτική. Η προς τους εχθρούς αγάπη είναι η λαμπρότερη χριστιανική αρετή και αποτελεί την κορωνίδα του κηρύγματος του Σωτήρος Χριστού. Είναι η σφραγίδα των γνησίων χριστιανών, των γνησίων τέκνων του Θεού», τόνισε.

Ο Κύκκου Νικηφόρος αναφέρθηκε, ακολούθως, στην «κατ’ εξοχήν πνευματική περίοδο» της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και το κύριο χαρακτηριστικό της, τη νηστεία.

«Η αληθινή και ευάρεστη στο Θεό νηστεία –τονίζουν οι Πατέρες της Εκκλησίας μας- δεν είναι μόνο η αποφυγή ορισμένου είδους τροφών, που στην εποχή μας άλλωστε αποβλέπει και σε άλλες σωματικές σκοπιμότητες, αλλά και η απαλλαγή από πάθη και εγωϊσμούς, από κακότητες και κενοδοξίες, από μίση και μνησικακίες και εκδικητικότητες, από όλα αυτά στα οποία είναι υπόδουλο το Εγώ», πρόσθεσε.

«Αν ζούμε σύμφωνα με τις αρχές και αξίες του Ευαγγελίου, τότε να είστε βέβαιοι ότι η σημερινή διπλή κρίση, οικονομική και εθνική, γρήγορα θα παρέλθει. Αν λουσμένοι και εξαγνισμένοι μέσα στο λουτρό της μετάνοιας και εξομολόγησης, προσπέσομεν ενώπιον του Κυρίου, εκζητώντας το έλεος και τη συγγνώμη Του, τότε βεβαία είναι η ελπίδα, ότι η Κύπρος σύντομα θα εξέλθει από την σημερινή διπλή τραγωδία της, εθνική και οικονομική και θα σωθεί», επεσήμανε, κλείνοντας τον λόγο του, ο σεπτός Ιεράρχης.

Αμέσως μετά το πέρας της κηρύγματος, ο επιχώριος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, αφού καλωσόρισε τον Άγιο Κύκκου «στον καθαγιασμένο θώκο του αγίου Ηρακλειδίου, την παλαίφατη έδρα των Ταμασέων Αγίων», τον ευχαρίστησε για τις πολλές ευεργεσίες και θυσίες του υπέρ του χριστεπωνύμου πληρώματος της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού.

«Επιλήψει με ο χρόνος, Πανιερώτατε, διηγούμενον τας πολυτίμους ευεργεσίας και υπηρεσίας άτινας η Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή της Ελεούσης του Κύκκου, δια του σεπτού υμών Προσώπου, προσέφερεν και προσφέρει εις την Εκκλησίαν και τον λαόν της ημετέρας πατρίδας», υπογράμμισε.

Τέλος, ο Μητροπολίτης Ταμασού, προσέφερε στον Μητροπολίτη Κύκκου, εκ μέρους της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Καθεδρικού ναού του αγίου Νικολάου, ιερά καλύμματα των τιμίων δώρων έτσι ώστε, όπως είπε, «αυτά να καλύπτουν τα άγια δισκοπότηρα της Ελεούσης, του Κύκκου και η χάρις της να συνεχίζει να ευλογεί και να στηρίζει το πλήρωμα της τοπικής μας Εκκλησίας».

Λίγο πριν το τέλος της θείας Λειτουργίας, οι Μητροπολίτες Κύκκου Νικηφόρος και Ταμασού Ησαΐας, τέλεσαν το μνημόσυνο της Ειρήνης Κουλέρμου και πάντων των κοιμηθέντων κτητόρων του Καθεδρικού Ναού.

episkopio 14

episkopio 1

episkopio 3

episkopio 5a

episkopio 6

episkopio 7

episkopio 8

episkopio 9

episkopio 10

episkopio 11

episkopio 12

Εμφανίσεις: 25855
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!