Εγκαίνια Καθεδρικού ναού Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού (ΦΩΤΟ)

Episkopio Egkainia 5

Του Λουκά Παναγιώτου

Με την δέουσα μεγαλοπρέπεια, σε κλίμα αναστάσιμης χαράς και σύμφωνα με την προβλεπόμενη εκκλησιαστική τάξη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2015, στην κοινότητα Επισκοπειού, η τελετή εγκαινίων του νέου Καθεδρικού ναού του Αγίου Νικολάου, από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα.

Η ακολουθία άρχισε με την γονυκλισία και την ανάγνωση των προκαταρκτικών ευχών εντός του Ναού και ακολούθησε η εκκένωση της Εκκλησίας από τον κόσμο και η τριπλή περιφορά των Ιερών Λειψάνων από τον Μητροπολίτη πέριξ του Ναού.

Την λιτανευτική πομπή ακολούθησαν όλοι οι πιστοί και μετά την ανάγνωση των σχετικών Αποστολικών και Ευαγγελικών περικοπών και των αναλόγων ευχών, εισήλθαν και πάλι στον Ι. Ναό, αφού προηγήθηκε το δρώμενο «Άρατε πύλαι».

Η τελετή συνεχίστηκε μέσα στο Άγιο Βήμα, με τον Μητροπολίτη να τοποθετεί εντός μικράς λειψανοθήκης τα μαρτυρικά λείψανα, επιχέοντάς τα με Άγιο Μύρο και εναποθέτοντάς τα εντός της οπής του «φυτού», στον στύλο της Αγίας Τραπέζης για την καθιέρωσή της.

Στη συνέχεια σφραγίσθηκε το άνοιγμα με την έκχυση ευωδών αρωματικών υλών και υγρού κηρού.

Ο Αρχιερέας στη συνέχεια ντύθηκε λευκό άραφο χιτώνα - σάβανα, και έπλυνε επιμελώς την πλάκα της Αγίας Τραπέζης που τοποθετήθηκε πάνω στον στύλο, και αρωματίσθηκε με αρώματα, μυρώθηκε με το Άγιο Μύρο.

Τοποθετήθηκαν ακολούθως, οι τέσσερις ευαγγελιστές, το κατασάρκιο και τα ιερά καλύμματα. Ακολούθως μυρώθηκε ο Ναός με το μονόγραμμα του Χριστού.

Μετά το πέρας της ακολουθίας των εγκαινίων, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού κ. Ησαΐας τέλεσε την πρώτη πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον νεοεγκαινιασμένο Καθεδρικό ναό.

Ο περικαλλής αυτός ναός, καρπός πίστεως, ενότητας και έμπνευσης των δεκάδων επωνύμων και ανωνύμων κτητόρων του, θεμελιώθηκε το έτος 1998, ανήμερα της εορτής του Αγίου Νικολάου, από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κυρό Χρυσόστομο Α΄.

Μετά από την πάροδο 16 χρόνων, μέσα από αντίξοες συνθήκες, διερχόμενοι δια πυρός και θαλάσσης, ο κλήρος και ο λαός του Επισκοπειού έζησε την «αναψυχή» της μεγάλης τούτης μέρας.

Στον λόγο του, ο Μητροπολίτης Ταμασού, ευχαρίστησε, κατ’ αρχάς, το Θεό για όσα επιτελέσθησαν και στη συνέχεια όλους τους επωνύμους και ανωνύμους κτήτορες.

Ανεφέρθη ιδιαιτέρως στην πλούσια προσφορά του, εκ της κοινότητας Επισκοπειού καταγόμενου, επιχειρηματία κ. Φρίξου Κουλέρμου, του και αναδόχου των εγκαινίων μετά της συζύγου, των τέκνων και εγγόνων αυτού και προσέφερε προς ευλογίαν αυτού και της κατ’ οίκον εκκλησίας του, τα ιερά εικονίσματα της Αγίας Άννης και του Αγίου Νικολάου, το οποίο παρέλαβε ο εκ των γαμπρών της οικογένειας, Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος.

Episkopio Egkainia 1

Episkopio Egkainia 2

Episkopio Egkainia 3

Episkopio Egkainia 4

Episkopio Egkainia 6

Episkopio Egkainia 9

Episkopio Egkainia 10

Episkopio Egkainia 14

Episkopio Egkainia 15

Εμφανίσεις: 29279
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!