Συλλείτουργο στην Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου (ΦΩΤΟ)

0neofytos 4 of 12

Πανηγυρικά εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου στην ομώνυμη Ιερά Μονή που ο Άγιος ίδρυσε.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας.

Συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Βόςτρων κ. Τιμόθεος, Κορωνείας κ. Παντελεήμων, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αρσινόης κ. Νεκτάριος.

Να αναφερεί ότι στο Ιερό Βήμα παρέστη συμπροσευχόμενος ο Καθηγούμενος της Μονής Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χύτρων κ. Λεόντιος.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων, τονίζοντας ότι ο Αγ. Νεόφυτος, πέρασε τον περισσότερο χρόνο της ζωής του μόνος μέσα στην Εγκλείστρα. Εμάς σήμερα, και μόνο να το σκεφθούμε αυτό, μας καταλαμβάνει πανικός.

Ο σύγχρονος άνθρωπος φοβάται την μοναξιά. Όμως η μοναξιά δεν εξαρτάται από τον τόπο, αλλά απο τον τρόπο. Μπορεί να είσαι ανάμεσα σε ανθρώπους και να αισθάνεσαι μόνος. Πολλοί ζουν σήμερα μέσα στο ίδιο σπίτι σε παράλληλες μοναξιές.

Κάθε πλάσμα είναι μόνο. Ο άνθρωπος όμως έχει συναίσθηση της μοναδικότητας και μοναχικότητάς του. Νοιώθουμε μόνοι, όταν μας εγκαταλείπουν οι άνθρωποί μας, είτε φεύγοντας, είτε πεθαίνοντας.

Μόνοι, όταν δεν βρίσκουμε ανταπόκριση στην αγάπη,που προσφέρουμε. Μόνοι μπροστά στην ενοχή μας. Μόνοι μπροστά στο θάνατο.

Σήμερα περισσότερο από άλλες εποχές ο άνθρωπος αισθάνεται μόνος. Κάνει απεγνωσμένες και αποτυχημένες προσπάθειες,για να αποδράσει. (Ελευθεριότης περι ταταγενετήσια,ναρκωτικά κατανάλωση κ.λ.π.)

Η λύση; Να μεταβάλουμε την πικρία της απομονώσεως σε δημιουργική μοναξιά. Πως; Στη μοναξιά θα συνειδητοποιήσουμε τις εσωτερικές μας συγκρούσεις και θα βρούμε τον εαυτό μας.

Και τότε θα ανοίξει μια χαραμάδα για να εισχωρήσει το Φως του Θεού.Θα ανοίξει ο πυρήνας της υπάρξεώς μας στο παρόν του Θεού. (παράβ. Μητροπ. Κορωνείας "Με όραμα και τόλμη" σελ. 65).

Και όταν συναντήσουμε τον Θεό θα συναντήσουμε πραγματικά και τους ανθρώπους "εν Χριστώ¨ μέσα στην Εκκλησία, στην οικογένεια του Θεού. Σπάζει το κέλυφος της απομονώσεως και γκρεμίζονται τα τείχη που μας φυλακίζουν. Είμαστε "αλλήλων μέλη" και "κατανοώμεν αλλήλους εις παροξυςμόν αγάπης".

Και όταν κάποτε νοιώθουμε μόνοι,ακούμε τον Χριστό να λέει στον καθένα μας "Εγω πατήρ, εγώ αδελφός, εγώ μητηρ, εγω φίλος. Τι πλέον θέλεις;(Χρυσόστομος), (Παράβ. Μητροπ. Κορωνείας " Ψήγματα " σελ. 135).

Έτσι στην φτώχεια της μοναξιάς είναι κρυμμένοι όλοι οι θησαυροί. Αυτούς τους θησαυρούς ανακάλυψε ο Αγ. Νεόφυτος μέσα στην Εγκλείςτρα.

Έτσι κατόρθωσε ένας χωρίς κατά κόσμον μόρφωση Μοναχός, να αποθησαυρίσει τόση σοφία στα συγγράμματά Του.

Αυτούς τους θησαυρούς της μοναξιάς ας ανακαλύπτουμε κι εμείς, για να μεταβάλλουμε την μοναξιά σε δημιουργία, κατέληξε ο κ. Παντελεήμων.

0neofytos 1 of 12

0neofytos 2 of 12

0neofytos 3 of 12

0neofytos 5 of 12

0neofytos 6 of 12

0neofytos 7 of 12

0neofytos 8 of 12

0neofytos 9 of 12

0neofytos 10 of 12

0neofytos 11 of 12

0neofytos 12 of 12

Εμφανίσεις: 34524
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!